Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI U PREGOVORIMA

Plenković: Ako treba, uključit ću se u pregovore sa sindikatima; Bernardić: Zaposleni moraju ostvariti svoja prava

Bernardić i Plenković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
13.12.2016.
u 17:14

"Kada budu okolnosti takve da je potrebno da se uključim, nemam ništa protiv toga da nastavim dijalog", rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da će biti prigode za razgovor sa sindikatima, a ako okolnosti budu zahtijevale njegovo uključivanje, nema ništa protiv toga da nastavi dijalog s njima.

Na pitanje hoće li se i odazvati na poziv sindikata da se uključi u pregovore o povećanju plaća u javnim službama, Plenković je rekao da će biti prigode za razgovor i podsjetio da je bio domaćin prve sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

"Kada budu okolnosti takve da je potrebno da se uključim, nemam ništa protiv toga da nastavim dijalog", rekao je Plenković.

Ustvrdio je kako je njegova Vlada pristupila socijalnim partnerima vrlo studiozno, detaljno i temeljito, te je već na prvoj ili drugoj sjednici formirala odgovarajuću skupinu ministara koji se tiču državnih i javnih službenika.

"Mislim da je ono što je bilo na stolu proteklih dana, kada to kompariramo s ponudama i rješenjima koje su nudile ranije Vlade, bio izuzetno kvalitetan paket. Žao mi je da nije došlo do dogovora, međutim, razgovori se nastavljaju počevši od Temeljnog kolektivnog ugovora. Ministar rada koji je zadužen za te pregovore nastavlja dijalog s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi", kazao je Plenković.

Nakon propalih pregovora o povećanju osnovice za plaće, sindikati javnih službi u pismu su pozvali Plenkovića da ih nakon "neugodne završnice pregovora primi ili sazove pregovaračke timove obiju strana kako bi čuo punu informaciju i na temelju toga procijenio tko je zaista pregovarao u dobroj vjeri, a tko je onemogućio konsenzus".

Sindikalci su izrazili razočaranje Vladinim odnosom u pregovorima, ocijenivši ga ponižavajućim za sindikate i njihovih 250.000 članova koji s pravom očekuje da Vlada nakon sedam godina ispuni obveze o povećanju plaća i rješavanju pitanja dugova zaposlenima u javnim službama.

Probleme u pregovorima između Vlade i sindikata o povećanju plaća javnim i državnim službama komentirao je u utorak predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdivši da zaposleni moraju ostvariti prava zagarantirana zakonom i kolektivnim ugovorima.

Nije jasno kako "u prenapuhanom proračunu za 2017. godinu", u kojemu su rashodi povećani za 6,7 milijardi kuna, Vlada nije uspjela naći novca za javne službe, rekao je Bernardić upitan za komentar propalih pregovora između Vlade i sindikata.  

Kad već nude toliku potrošnju, ne razumijem zašto se ne može naći rješenje za sindikate javnih službi, istaknuo  je predsjednik SDP-a u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske obrtničke komore.

Ustvrdio je i kako je SDP upozoravao na nelogičnosti u prijedlogu državnog proračuna za 2017.

"Nije osiguran način na koji će se pregovarati o kolektivnim pravima na koja javne službe imaju pravo od 1. siječnja iduće godine. Izrazili smo sumnju i danas se te tvrdnje pokazuju točnima", rekao je Bernardić te najavio da će se idućih dana sastati s predstavnicima sindikata javnih službi.

Cilj nam je da ljudi u državnim i javnim službama, na kojima počiva hrvatsko društvo, ostvare prava zagarantirana zakonom i kolektivnim ugovorom, poručio je. 

>> 'Ova vlada želi riješiti niz otvorenih pitanja koja ima sa Srbijom i mi smo otvoreni da to učinimo u sljedećim godinama'

Komentara 7

AN
Antiflašist
17:39 13.12.2016.

Nema srece u Hrvatskoj i nece je biti, ove nazovi reforme nisu niti blaga kamilica za stanje u kojem se nalazimo, stvoren je suludi sustav u kojem je moguce da vecina privatnog sektora jedva krpa kraj s krajem a jedan arsen bauk i slicni koji cijeli zivot sisa proracun, ima na racunu ušteđene MILIJUNE kuna medu inim skupljene i tako sto mu placamo i nakandu za odvojeni zivot od roditelja, za policitare i dalje postoji samo javni sektor, realna privreda za njih je gnjavaza. Dajte javnom jos love, jos prava, dajte sto god zele, zaduzujete svih nas i nasu djecu da bi samo pojedini dobili place. Dajte jednom pokazite da su svi gradani Hrvatske stvarbi jednaki, pa kad se vec drzava zaduzuje onda sve te novce jednako raspodjeliti svim zaposlenima a ne samo javnom sektoru.

DU
Deleted user
18:42 13.12.2016.

Place se i ce se krojiti po EU modelu. Gospodin Plenkovic je osvjezio znanja na propitivanju kod gospodje Merkel tako da je za ocekivati daljnji pad placa svima osim visokoplacenim duznosnicima i menadjerima.

PH
Petarstijena-HR
17:58 13.12.2016.

Plaće u javnom sektoru se ne mogu povećavati odlukom političkih pojedinaca, koji su nas do sada dovodili samo u sve dublja govna, jer dugove koje su napravili i dan danas vraća naarod.Oni koji budu državu zaduživat i uvlačit u gvna tj. narod uvlačit u govna i dugove, treba odgovarat svom svojom imovinom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću i kada dođe ŽIVI ZID na vlast, takvim političarima koji budu pravili dugove državi,i upropaštavali je, biti će oduzeta sva imovina. Samo narod referendumom može odlučiti o povećanju plaća sa zaokruživanjem odgovora; DA ili NE!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije