Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RAZVIJENOJ EUROPI

Alarmantni rezultati: Trećina mladića u Njemačkoj smatra da je u redu udariti partnericu

Ilustracija zlostavljanja žene
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
12.06.2023.
u 09:15

Prema podacima njemačke Savezne kriminalističke policije (BKA), 115.000 žena u Njemačkoj bile su žrtve partnerskog nasilja 2021. godine

Trećina mladića u Njemačkoj smatra da je prihvatljivo koristiti nasilje nad ženama, pokazalo je novo istraživanje koje je izazvalo opravdani bijes među aktivistima za rodnu ravnopravnost, ali i podiglo brojna pitanja o vrijednostima koje prenosimo mladima.

Istraživači su grupu od 1.000 muškaraca i 1.000 žena u dobi od 18 do 35 godina iz cijele Njemačke zamolili da iznese svoja mišljenja o muškosti za studiju koja je provedena online. Istraživanje je naručila dobrotvorna organizacija za djecu Plan International Germany, a nalazi su objavljeni u regionalnim novinama Westdeutsche Allgemeine Zeitung, prenosi CNN.

Više od trećine (34%) muškaraca iz te dobne skupine priznalo je da je u prošlosti bilo nasilno prema svojoj partnerici kako bi im "usadili poštovanje", a 33 posto je reklo da je prihvatljivo ako im povremeno "pobjegne ruka" tijekom svađe s partnericom. Istražujući stavove prema okrivljavanju žrtve i dvostrukim standardima, anketa je pokazala da pola muškaraca ne bi voljelo ući u vezu sa ženom koja je imala mnogo seksualnih partnera, dok se 20 posto ispitanih žena složilo s tom tvrdnjom.

VEZANI ČLANCI:

Istraživanje je također pokazalo da se očekivanja unutar veze između muškaraca i žena uvelike razlikuju. Nešto više od polovice muškaraca (52%) željelo je vezu u obliku "modela hranitelja obitelji i kućanice", gdje bi oni zarađivali većinu novca za kućanstvo, a briga o djeci i kućanski poslovi bili bi prvenstveno uloga žene. Više od dvije trećine intervjuiranih žena nije se složilo s tom idejom obiteljskog života. One bi više voljele ravnopravna partnerstva i zajedničko donošenje odluka.

Malo manje od polovice ispitanika (48%)  izrazilo je odbojnost prema javnom iskazivanju homoseksualnosti, rekavši da se zbog toga osjećaju "uznemireno". Njemačka grupa pod nazivom Savezna organizacija za jednakost napisala je na Twitteru da su otkrića "šokantna". Karsten Kassner iz Federal Forum Men, grupe koja se zalaže za rodnu ravnopravnost, također je pozvao na promjene rekavši da je "problematično da trećina ispitanih muškaraca trivijalizira fizičko nasilje nad ženama".

Prema podacima njemačke Savezne kriminalističke policije (BKA), 115.000 žena u Njemačkoj bile su žrtve partnerskog nasilja 2021. godine. Njemačka također ima jednu od najviših stopa femicida u Europi - problem koji se pogoršao tijekom pandemije koronavirusa, prema podacima BKA.

VIDEO Selak Raspudić: Obiteljsko nasilje poraslo za 50 posto

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije