Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natprosječna sezona

Prognostičari očekuju vrlo aktivnu sezonu uragana zbog utjecaja prirodnog fenomena La Nina

Uragan Humberto
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.05.2022.
u 12:03

Prognostičari sa Sveučilišta Colorado sugeriraju da postoji 70 posto vjerojatnosti da će najmanje jedan veliki uragan (kategorije 3 ili više) pogoditi obalu Sjedinjenih Država

Prognostičari očekuju još jednu vrlo aktivnu sezonu uragana u 2022. godini, piše BBC. Razlog tomu je što će vremenske prilike ponovno biti pod jakim utjecajem prirodnog fenomena poznatog kao La Nina.

Znanstvenici NOAA-e, američke meteorološke službe, objavili su službene prognoze za sezonu uragana koja traje od lipnja do studenog. Njihove prognoze podudaraju se s prognozama sa Sveučilišta Colorado i britanskog Met Officea.

Svi sugeriraju natprosječan broj imenovanih oluja, uragana i velikih uragana. Ovogodišnja sezona mogla bi biti sedma uzastopna natprosječna sezona uragana. 

Prognostičari sa Sveučilišta Colorado sugeriraju da postoji 70 posto vjerojatnosti da će najmanje jedan veliki uragan (kategorije 3 ili više) pogoditi obalu Sjedinjenih Država. 

Prognoze se temelje na brojnim čimbenicima, ali jedan od najutjecajnijih je prirodni vremenski obrazac u istočnom Pacifiku koji ima implikacije na vrijeme diljem svijeta.

Odnosi se na promjenu pasata (vjetrova) i temperature površine mora u ovoj regiji s toplijim El Ninom, hladnijom La Ninom i neutralnom fazom. La Nina može značiti aktivniju sezonu uragana jer smanjuje smicanje vjetra, omogućujući tropskim olujama da se brže razvijaju.

VIDEO Zastrašujuća snimka pijavice kod Siska: 'Nakon poplava i potresa, sad i ovo'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije