Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Plavi planet: Evo zbog čega će Zemlja postati još plavija

Povećanje topline promijeniti će omjer fitoplanktona, sitnih morskih organizama, koji apsorbiraju i reflektiraju svjetlost.
05. veljače 2019. u 11:26 1 komentara 1441 prikaza
Planet Zemlja
Foto: DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Rastuće temperature promijeniti će boju svjetskih oceana, čineći ih plavijima u narednim desetljećima, kažu znanstvenici, piše BBC.

Oluja u Sydneyu, more, valovi Klimatske promjene Porast temperature oceana uzrokuje i razornije valove

Otkrili su da će povećanje topline promijeniti omjer fitoplanktona, sitnih morskih organizama, koji apsorbiraju i reflektiraju svjetlost.

Znanstvenici kažu da će ih biti manje u vodenim površinama u narednim desetljećima. To će uzrokovati promjenu boje u više od 50% svjetskih mora do 2100. godine.

Fitoplankton ima iznimno važnu ulogu u oceanima. Osim što pretvara sunčevu svjetlost u kemijsku energiju i troši ugljični dioksid, on je i najniža točka morskog hranidbenog lanca.

Ocean | Autor : Reinhard Kaufhold/DPA/PIXSELL Foto: Reinhard Kaufhold/DPA/PIXSELL

On također igra važnu ulogu u tome kako vidimo oceane našim očima. Što je više fitoplanktona u vodi, morske površine manje su plave te više imaju zelenkastu boju.

Santa leda na Grenlandu PNAS Otapa se led na Grenlandu: 'Jedino što možemo učiniti jest ublažiti daljnje globalno zatopljenje'

- Otkrili smo da će se boja morskih površina mijenjati, vjerojatno ne u tolikoj mjeri da bi to moglo uočiti ljudsko oko, no senzori će sigurno moći zabilježiti promjenu. I to će biti jedno od najranijih upozorenja da smo promijenili ekologiju oceana - ustvrdili su znanstvenici. 

Video - Kako zamrznuti vodu u samo par sekundi

KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje