Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otapa se led na Grenlandu: 'Jedino što možemo učiniti jest ublažiti daljnje globalno zatopljenje'

Znanstvenici su otkrili da se gubitak leda na Grenlandu učetverostručio od 2003. godine, navodi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences
22. siječnja 2019. u 11:21 3 komentara 720 prikaza
Santa leda na Grenlandu
Foto: Reuters/PIXSELL

Znanstvenici su otkrili da se gubitak leda na Grenlandu učetverostručio od 2003. godine, navodi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Novo istraživanje pokazalo je da se najviše leda otopilo od početka 2003. do sredine 2013. na jugozapadnom Grenlandu, regiji koja se prije nije smatrala ključnim čimbenikom u podizanju razine mora jer tamo uglavnom nema velikih glečera.

snijeg Korisni savjeti Kako što sigurnije voziti autocestom po snijegu i ledu

"Znali smo da imamo veliki problem zbog povećane brzine topljenja leda", rekao je Michael Bevis, glavni autor studije i profesor geodinamike na državnom Sveučilištu u Ohiju.

"Sada smo prepoznali drugi ozbiljan problem: velike količine ledene mase sve se više otapaju, a rijeke tu vodu prelijevaju u more." Očekuje se da će otapanje površinske mase, za koje autori studije kažu da je posljedica globalnog zatopljenja, "u budućnosti jako pridonijeti porastu razine mora".

teške posljedice Zbog globalnog zagrijavanja gladniji kukci uništavat će sve više usjeva

"Jedino što možemo učiniti jest prilagoditi se i ublažiti daljnje globalno zatopljenje - prekasno je da ne bude nikakvih posljedica", kazao je Bevis.

>>Pogledajte video: Globalno zatopljenje

Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke