Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otapa se led na Grenlandu: 'Jedino što možemo učiniti jest ublažiti daljnje globalno zatopljenje'

Znanstvenici su otkrili da se gubitak leda na Grenlandu učetverostručio od 2003. godine, navodi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences
22. siječnja 2019. u 11:21 3 komentara 735 prikaza
Santa leda na Grenlandu
Foto: Reuters/PIXSELL

Znanstvenici su otkrili da se gubitak leda na Grenlandu učetverostručio od 2003. godine, navodi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Novo istraživanje pokazalo je da se najviše leda otopilo od početka 2003. do sredine 2013. na jugozapadnom Grenlandu, regiji koja se prije nije smatrala ključnim čimbenikom u podizanju razine mora jer tamo uglavnom nema velikih glečera.

snijeg Korisni savjeti Kako što sigurnije voziti autocestom po snijegu i ledu

"Znali smo da imamo veliki problem zbog povećane brzine topljenja leda", rekao je Michael Bevis, glavni autor studije i profesor geodinamike na državnom Sveučilištu u Ohiju.

"Sada smo prepoznali drugi ozbiljan problem: velike količine ledene mase sve se više otapaju, a rijeke tu vodu prelijevaju u more." Očekuje se da će otapanje površinske mase, za koje autori studije kažu da je posljedica globalnog zatopljenja, "u budućnosti jako pridonijeti porastu razine mora".

teške posljedice Zbog globalnog zagrijavanja gladniji kukci uništavat će sve više usjeva

"Jedino što možemo učiniti jest prilagoditi se i ublažiti daljnje globalno zatopljenje - prekasno je da ne bude nikakvih posljedica", kazao je Bevis.

>>Pogledajte video: Globalno zatopljenje

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?