Naslovnica Vijesti Svijet

Porast temperature oceana uzrokuje i razornije valove

Od 1948. do 2008. godine snaga valova na globalnoj razini povećala se za 0,47 posto godišnje.
30. siječnja 2019. u 15:06 0 komentara 229 prikaza
Oluja u Sydneyu, more, valovi
Foto: Reuters

Oceanski valovi iz godine u godinu postaju sve snažniji i razorniji, a po novim istraživanjima, situacija će se s vremenom samo pogoršavati.

PORAST TEMPERATURE Iduće generacije mogle bi biti zakinute za klizanje i pecanje na zaleđenim jezerima

Rezultati nove studije upućuju na međusobnu povezanost između zagrijavanja oceana te veličine i snage valova, što znači da, s povećanjem temperature oceana, stižu i razorniji valovi, piše portal ScienceAlert

Oceanski valovi nastaju pod utjecajem vjetra na području između atmosfere i oceana. Stoga ne treba čuditi da na spektakularne i na mahove zastrašujuće valove utječu promjene klime na globalnoj razini.

No unatoč tomu što su znanstvenici tu vezu prepoznali, nikada dosad nije bilo globalne i sustavne dugoročne studije o tome na koji su način klimatske promjene i snaga valova povezani.

Otprije je poznato da se brzina vjetra i visina valova u nekim oceanskim predijelima povećavaju, no lokalni su uzroci te pojave zasad neistraženi.

svemir Svemir Udari asteroida u Zemlju povećali su se tri puta

No španjolski su znanstvenici sve te pojave konačno uspjeli povezati u studiji pod nazivom "A recent increase in global wave power as a consequence of oceanic warming".  

Ističu da studija ukazuje samo na međusobnu povezanost dviju pojava, pa se ne može reći da klimatske promjene izravno utječu na sve veće i snažnije valove. No njihovi podaci pokazuju da su spomenute dvije pojave usko povezane te da se čak mogu iskoristiti za međusobno praćenje.

"Studija pokazuje da globalna snaga vala može biti potencijalno koristan pokazatelj globalnog zatopljenja, slično kao i koncentracija ugljičnog dioksida, globalni porast razine mora ili globalna površinska temperatura zemlje i oceana", kaže suautor studije Inigo Losada, građevinski inženjer sa Sveučilišta u Kantabriji, na kojemu je studija izrađena. 

O čemu je točno riječ?

Zbog klimatskih promjena postupno se zagrijavala površina oceana, no te su promjene utjecale i na globalne obrasce kada je o smjeru vjetra riječ, a posljedica toga su snažniji i razorniji oceanski valovi.

Ravna zemlja Ravna zemlja Konferencija ravnozemljaša održat će se ni manje ni više nego na kruzeru

Drugim riječima, zagrijavanje oceana utjecalo je na jačanje snage vjetrova koji pušu u određenim regijama, čija su posljedica snažniji i razorniji valovi. 

Između 1948. i 2008. godine snaga valova na globalnoj razini povećala se za 0,47 posto godišnje, ubrzavši se do godišnjeg prosjeka od 2,3 posto nakon 1994. 

Premda to na prvi pogled ne djeluje alarmantno, u nekim su dijelovima svijeta promjene drastičnije. Znanstvenici predviđaju da će se značajno zagrijavanje površine oceana osobito zamijetiti u tropskome dijelu Pacifika, a posljedica toga će biti viši i razorniji valovi u nekim dijelovima središnjega sjevernog Pacifika i Južnog Oceana koji okružuju Antarktiku. 

krater TAJNE PLANETA Znanstvenici otkrivaju: Gdje su nestali Zemljini drevni krateri?

Opasnost od još većih valova ne samo da će utjecati na obalna područja, a to znači snažnije i češće poplave i eroziju, već će utjecati i na aktivnosti na oceanima, poput ribolova ili prijevoza tereta. 

Ova je studija prvi put omogućila da se snaga vala prepozna kao potencijalno vrijedan pokazatelj klimatskih promjena koji može pružiti nove uvide u aktualne klimatske promjene, ali i u promjene koje su tek pred nama. 

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications

Polarna hladnoća u SAD-u

 

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.