Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDNIČKO ISTRAŽIVANJE

Na kojim se novčanicama najviše zadržavaju bakterije? Hrvati mogu biti zadovoljni

kune
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
13.09.2019.
u 15:00

Smatram da se ova nagrada uklapa u način na koji pokušavam promovirati svoj predmet, poručio je profesor Voss.

Ig Nobelova nagrada, koja se dodjeljuje za neobična, smiješna ili trivijalna znanstvena otkrića, ove je godine dodijeljena ekipi sa Sveučilišta Radboud iz nizozemskog Nijmegena. 

Istraživanje, na čijem je čelu bio profesor Andreas Voss, njegov sin Timothy i turski kolega Habip Gedik, otkrilo je na kojim se novčanicama bakterije najduže zadržavaju. Hrvati mogu biti sigurni jer su upravo naše novčanice proglašene najčišćima. Osim naše valute istraživači su još provjeravali Euro, američki Dolar, kanadski Dolar, rumunjski Lej, marokanski Dirham i  indijski Rupi.

Novčanice iz Rumunjske zadržavale su bakterije najduže, vjerojatno zahvaljujući polimerskim vlaknima koji se koriste za sprječavanje krivotvorenja. Američke novčanice pokazale su se dobrim za bolničku bakteriju MRSA, dok novčanice Eura zadržavaju crijevnu bakteriju E.coli. Rupi je zadržavao VRE, a kanadski Dolar bakterije VRE i MRSA, prenosi NL Times.

- Smatram da se ova nagrada uklapa u način na koji pokušavam promovirati svoj predmet. Prevencija infekcije prilično je 'prašnjava' tema za mnoge ljude. Pričanje o tome na humorističan način čini vas uspješnijim - poručio je profesor Voss koji je oduševljen nagradom.

Pogledajte i video: Kako je kuna postala hrvatska novčana jedinica

Ključne riječi

Komentara 3

SC
schwertransport
15:41 13.09.2019.

na 10kn definitivno

PR
predator57
17:37 13.09.2019.

Vladine propagande da se narod što prije odrekne novčanica i ostave njima.

PZ
pzj41398
15:44 13.09.2019.

Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. ------- >>>> www.Trade46.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije