Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Ljudski mozak mogao bi živjeti vječno u računalu

Mozak sa svojih 1,5 kilograma težine čini tek dva posto mase tijela, a istodobno na aktivnosti mozga odlazi čak dvadeset posto cjelokupne energije koju čovjek koristi
27. svibnja 2015. u 07:00 4 komentara 638 prikaza
mozak
Foto: Cambridge University

– Ljudski mozak funkcionira poput velikog strujnog kruga koji je moguće uspostaviti i na računalu. Preduvjet je dovoljno snažno računalo koje će imati sposobnost uspostaviti najmanje sto bilijuna konekcija unutar ljudskog mozga koji bi u tom slučaju mogao živjeti poput kompjutorskog programa – kazala je dr. Hannah Critchlow, vodeća znanstvenica s područja neurologije s uglednog sveučilišta Cambridge, predstavljajući najnovija znanstvena dostignuća na nedavno održanom znanstvenom Hay Festivalu.

Dr. Critchlow tijekom svog predavanja kazala je i kako bi ljudi mogli u budućnosti živjeti unutar strojeva, a osvrnula se i na korištenje ljudskog mozga, objasnivši kako je mit da čovjek koristi samo deset posto svog mozga te kako posljednja istraživanja pokazuju kako je cijeli mozak konstantno u stanju pripravnosti, a pojedini dijelovi se "uključuju" kada je to potrebno.

– Mozak sa svojih 1,5 kilograma težine čini tek dva posto mase tijela, a istodobno na aktivnosti mozga odlazi čak dvadeset posto cjelokupne energije koju čovjek koristi – kazala je Chritclow.

>>Što će nam donijeti idućih 10 godina? Evo što misli 7 futurista

>>Moždani udar: Znate li kako ga spriječiti?

 

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj