Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ordinacija.hr

Moždani udar: Znate li kako ga spriječiti?

glavobolja
Foto: Thinkstock
02.03.2015.
u 19:00

Najčešća vrsta moždanog udara ishemijski je udar, koji nastane kada ugrušak začepi arteriju koja dovodi krv u mozak.

Moždani udar jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu, a i u Hrvatskoj. Vodeći je uzrok nastanka invaliditeta.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2008. godinu, moždani udar na drugom je mjestu rang-ljestvice deset vodećih uzroka smrti u Republici Hrvatskoj s udjelom od 15,49 posto.

Najčešća vrsta moždanog udara ishemijski je udar, koji nastane kada ugrušak začepi arteriju koja dovodi krv u mozak.

Druga vrsta je tzv. hemoragijski moždani udar do kojeg dolazi uslijed pucanja krvne žile, što pak uzrokuje izljev krvi u mozak.

Iako moždani udar najčešće pogađa osobe iznad 65. godina, može se dogoditi i u djetinjstvu, stoga je važno znati prepoznati simptome i faktore rizika.

Koji faktori mogu prouzročiti moždani udar i koji su simptomi, pročitajte u članku na portalu Ordinacija.hr

>>Ovo su namirnice koje biste trebali jesti svaki dan za 20% manji rizik od moždanog

Komentara 4

Avatar flegmatik
flegmatik
22:58 02.03.2015.

Ja udarim mozak prije nego sto on udari mene!

DU
Deleted user
20:33 02.03.2015.

Ja sam imao predznak za "mozdani udar". 1.) nisam mogao razgovoriti pravilno rijeci i vuklo mi lice na ljevoj strani u obliku manjih grceva. 2.) Drugi napad je bio da nisam mogao napraviti korak ni sa jednom nogom, jednostavno nisamisam osjecao da imam noge ispod koljena. To me drzalo oko 2 minute a i kvni pritisak je bio znatno povecan. 3.) isao sam poslije toga kod doktora i ispicao mi je sto se to dogodilo. Dao mi je recept za PLAVIX 75 mg. i to uzimam vec 15 godina jednu tabletu na dan. Hvala Bogu i doktoru ja sam dobro i nemam nikakvih znakova.

IM
Imerian
22:39 02.03.2015.

Bijesne glave,čemu opteretit mozak ništa u životu vrijedno neposjedujem,niti se opterećujem,a zdrav u glavi,duši,srcu.Vjerujem prirodi i bogu.Ljek za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije