Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Jesmo li ovisni? Više od polovice Hrvata nosi mobitel i u krevet

mobitel
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
05.02.2018.
u 16:31

Tipičan stanovnik Hrvatske treba pametni telefon za slanje tekstualnih poruka (94%), snimanje fotografija (91%) i za pristup društvenim mrežama (85%)

Čak 66% ispitanika iz Hrvatske prije odlaska na spavanje šalje elektroničku poštu, provjerava poruke i pregledava društvene mreže, a 53% njih to čini nakon što ustanu, pokazalo je istraživanje koje je Huawei u suradnji s agencijom Ipsos proveo u 12 različitih zemalja radi upoznavanja s navikama korisnika koje se odnose na upotrebu pametnih telefona tijekom razdoblja od 24 sata.

To je jedan od razloga zašto čak 53% ispitanika u krevet nosi i mobitel, a 11% ih drži ispod jastuka dok spavaju.

Istraživanje „Pametni (telefonski) odnosi“ pokazalo je da 32% stanovnika Hrvatske provjerava svoj pametni telefon desetak puta u satu, a neki čak i više. Pritom uređaje najčešće koriste za pretraživanje informacija, zabavu, društvene mreže, čitanje novosti, navigaciju te kupnju i plaćanja. 

Foto: Huawei

Tipičan stanovnik Hrvatske treba pametni telefon za slanje tekstualnih poruka (94%), snimanje fotografija (91%) i za pristup društvenim mrežama (85%). Istraživanje je također pokazalo da 61% ispitanika priznaje da svoj pametni telefon u prosjeku imaju uz sebe više od 13 sati dnevno. Štoviše, 27% ispitanika 3 do 4 sata dnevno aktivno koristi pametne telefone. Iako nije iznenađujuće da većina korisnika provodi vrijeme koristeći pametni telefon dok putuju na posao i s posla, istraživanje otkriva da 33% Hrvata i Hrvatica nose svoje pametne telefone čak i u toalet, 28% u kupaonicu, 49% u kuhinju i 30% u dječje sobe.

"Ono što se može zaključiti iz istraživanja jest da bi se u današnje vrijeme većina osjećala izgubljeno bez pametnih telefona. Ovisnost o pametnim telefonima je tolika da ih se provjerava barem nekoliko puta u satu. Telefoni su bez sumnje prvo što ljudi ujutro provjeravaju, ali i zadnje. U međuvremenu, korisnicima mobiteli služe za pretraživanje interneta, čitanje elektroničke pošte te za uspostavu poziva i slanje tekstualnih poruka", navode u Huaweiju.

Čak 98% stanovnika Hrvatske sa sobom će ponijeti pametni telefon pri izlasku iz doma, ali je pomalo neočekivano da će se samo 43% ispitanika vratiti po mobitel ako ga zaborave, a pritom i svjesno zakasniti na posao.

Istraživanje je provedeno tijekom siječnja 2018. godine na tržištima Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Grčke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.

Pogledajte i video 5 najboljih mobitela 2017.:

Ključne riječi

Komentara 6

CE
cenzura
14:28 05.02.2018.

Od tud i 180 000 ovršenih od strane teleoperatera!

DU
Deleted user
18:12 05.02.2018.

Naravno da se radi o bolesti koju treba liječiti

VJ
Vl jedi govna
21:51 05.02.2018.

Što pametniji telefon to gluplji vlasnik. Ja npr. imam Samsung Note8. Pametnom dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije