Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova zabrana

Svi koji gledaju u mobitel dok prelaze cestu bit će novčano kažnjeni

Smartphone
Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
26.10.2017.
u 12:00

Pješaci koje prometna policija u najvećem havajskom gradu Honoluluu zatekne kako bulje u mobitel dok prelaze cestu, u skladu s novim zakonom morat će platiti kaznu u iznosu od 99 dolara.

Svrha je kazni  spriječiti potencijalne nesreće koje se često događaju kada "rastreseni" pješaci šalju SMS poruke prelazeći cestu, objasnila je gradska uprava. Honolulu je prvi veći američki grad koji je zakonom zabranio slanje SMS poruka tijekom vožnje, a zabrana je sada proširena na pješake. 

"Svi oni koje policija zatekne u slanju poruka mobitelom ili gledanju u mobitel ili tablet za vrijeme prelaska ulice ili pješačkog prijelaza bit će novčano kažnjeni. Izuzetak će biti osobe koje mobitel koriste zbog hitnog slučaja", objavila je policija. 

Smartphone
1/2

Prvi prijestup bit će kažnjen s 15 do 35 dolara, a osobe koje se ne budu uopće pridržavale zabrane morat će platiti pun iznos od 99 eura. Pametni telefoni, izvor raznih sadržaja koji odvlače pozornost poput društvenih medija i aplikacija, sve su rašireniji, a broj nepažljivih pješaka koji su doživjeli prometne nesreće "buljeći" u smartphone ili mobitele sve je veći. 

Prema rezultatima istraživanja, što ga je proveo Journal of Safety Studies, između 2000. i 2007. u Sjedinjenim Državama godišnje je u navedenim slučajevima ozlijeđeno manje od 400 pješaka, a nakon 2007., godine, u kojoj je lansiran iPhone, tijekom 2012. zabilježeno je 1300 ozlijeđenih pješaka. 

O uvođenju istog zakona nakon Honolulua razmišljaju i gradovi Stamford i Connecticut. 

Komentara 3

AA
aabbcc
20:56 26.10.2017.

Sada treba policajac iza prvo da nazove Muju kada prelazi cestu !

DU
Deleted user
13:03 26.10.2017.

Blago si ga tebi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije