Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Internet u Hrvatskoj i dalje među najskupljima u Europi

Hrvatski građani internetom se koriste više od prosjeka, a i poduzeća spremno uvode digitalne tehnologije, kazuje EU
18. svibnja 2018. u 14:10 24 komentara 2350 prikaza
Internet
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Izvješće o DESI-ju služi za praćenje napretka država članica u području digitalizacije. Hrvatska je ukupno osvojila 22. mjesto od 28. država članica.

Internet Vlada presudila Kreće 'veliki projekt' brzog interneta u cijeloj Hrvatskoj

Hrvatska je na ljestvici digitalnog razvoja društva i gospodarstava u konkurenciji svih članica EU zauzela 22. mjesto u ukupnom zbiru pokazatelja od 28 država članica. Najrazvijenija je Danska, slijede Švedska, Finska i Nizozemska, dok su na začelju Europe Rumunjska, Grčka i Italija.

Hrvatski građani internetom se koriste više od prosjeka, a i poduzeća spremno uvode digitalne tehnologije, kazuje EU.

No, ono što je i dalje loše jest povezivost i cijene fiksnog interneta koje su visoke, ističe EU.

te kažu: Najveći izazov u pogledu digitalizacije za Hrvatsku predstavljaju loši rezultati u području povezivosti – tek 27. mjestu jednako kao i lani. Dostupnost širokopojasne veze u ruralnim područjima i pokrivenost brzom širokopojasnom mrežom ograničene su. Osim toga, cijene fiksnog širokopojasnog pristupa i dalje su među najvišima u Europi. Točnije i dalje smo u toj potkategoriji na posljednjem mjestu jednako kao i lani. Dominantni ili povijesni operator zajedno sa svojim društvima kćerima (u prijevodu Hrvatski telekom uz Iskon i Optimu koja ima i H1) ima veoma visok tržišni udio.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Internet
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

U području e-uprave Hrvatska ostvaruje spor napredak te je i dalje na 25. mjestu. Broj je korisnika usluga e-uprave iznad prosjeka EU-a, ali nije ostvaren napredak u pružanju tih usluga.

Hrvatska ostvaruje dobre rezultate u pogledu otvorenih podataka i usluga e-zdravstva. Kako bi u potpunosti iskoristila prednosti digitalne transformacije, Hrvatska mora poboljšati svoju širokopojasnu infrastrukturu.

Hrvatska pripada skupini manje uspješnih zemalja prema ocjeni EU, te obrazlažu kako je nakon izbora u rujnu 2016. nova vlada osnovala je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Njegova je misija pružati stručnu podršku Vladi Republike Hrvatske pri razvoju digitalne infrastrukture i javnih digitalnih usluga te popularizacija razvoja digitalnog društva u svim područjima života i djelovanja hrvatskih građana, gospodarstva i javnog sektora. U tijeku je ažuriranje digitalnih strategija, koje bi trebale biti objavljene do kraja godine, pojašnjava EU.

internet Istraživanje Žrtvovat ćemo privatnost zbog jednostavnosti i koristi online servisa Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević ENT Tehnologija 5G treba biti strateški projekt države Odmor dok se odmarate... Spajate se na hotelski WiFi? Nakon ovoga ćete razmisliti

Što je DESI indeks?

Indeks digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) složeni je indeks kojim se mjeri digitalni napredak na temelju pet pokazatelja:

1. Povezivost nepokretna širokopojasna mreža, pokretna širokopojasna mreža, brzina i cijene širokopojasnog pristupa. 27 mjesto 2018 kao i 2017.

2. Ljudski kapital osnovne vještine i upotreba interneta; napredne vještine i razvoj. 18. mjesto 2018., 19. mjesto 2017.

3. Korištenje internetom koliko se građani služe internetskim sadržajem i sudjeluju u komunikaciji ili transakcijama na internetu 11. mjesto 2018. 14. mjesto 2017.

4. Integracija digitalne tehnologije digitalizacija poduzeća i e-trgovina 21. mjesto 2018. 17. mjesto 20178.

5. Digitalne javne usluge e-uprava 25. mjesto 2018. i 2017.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • tolitol:

  Po meni je ovdje glavni poražavajući podatak 25 mjesto po digitalnim javnim uslugama e-uprave. Samo začelje na koje je naša politika naravno odgovorila uspostavom... novog ureda. Očito su se iskazali, a zanima me koliko li nas kao porezne obveznike košta ... prikaži još! to čudo koje je očito neuspješno. Ujedno su prepreke za ulazak novih igrača na tržište očito prevelike, no tome je kod nas u svakom sektoru tako. Ne vjerujem da će se išta promijeniti i kad se budu raspisivale koncesije za mobilne mreže 5G. U pogledu toga još nisam nigdje pročitao ništa. Imamo najskuplju državu u srednjoj i ističnoj Europi, i naravno najnesposobniju. Nema napretka bez novog izbornog zakona. Ovo je sada zatvoreni klub uhljebljenih.

 • Avatar Dalmacija
  Dalmacija:

  Plaće među najnižim, a internet, gorivo, prijevoz, hrana.... među najskupljima. Hrvatska je dno EU, seprička jama civilizacije.

 • austrougarskigeneral:

  i još nešto...i najsporiji internet u europi