Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

GenePlanet pokreće centar za sekvenciranje DNK nove generacije u Hrvatskoj

U Hrvatsku donosimo revolucionarnu tehnologiju koja će zasigurno utjecati na cijelo područje neinvazivnog prenatalnog testiranja. Uvjereni smo da će novi laboratorij donijeti nove standarde u sektoru dijagnostike, rekao je Marko Bitenc
15. veljače 2019. u 16:54 1 komentara 445 prikaza
GenePlanet
Foto: GenePlanet
Pogledajte galeriju 1/3

GenePlanet, jedna od vodećih kompanija za genetiku u Europi, pokrenula je Centar za sekvenciranje DNK nove generacije (NGS) u Zagrebu. Novi laboratorij osnovan je u suradnji s hrvatskom Poliklinikom Breyer koja ima dugogodišnju tradiciju i iskustvo u laboratorijskom radu.

GenePlanet Centar za sekvenciranje DNK nove generacije (NGS) i u prvoj fazi će obrađivati uzorke neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT) čime će kroz DNK ispitivanja otkrivati tri najčešće trisomije (Downov sindrom, Edwardsov sindrom i Patauov sindrom) sa vjerojatnošću detekcije preko 99 %.

Neinvazivni prenatalni test Nifty powered by GenePlanet je jednostavno, sigurno i pouzdano neinvazivno prenatalno testiranje iznimno visoke točnosti. GenePlanet je prva kompanija koja je 2012. godine u Sloveniji i regiji prva ponudila neinvazivna prenatalna testiranja i jedan je od lidera u ovom području u cijeloj regiji. Poliklinika Breyer omogućiti će rad ovog Centra u vrhunsko uređenom laboratoriju i sa stručnim osobljem koje radi po najvišim standardima.

GenePlanet | Autor : GenePlanet Foto: GenePlanet

U drugoj fazi, NGS centar će proširiti spektar ispitivanja genetskog materijala, a prikupljat će uzorke DNK iz 30 različitih zemalja. Prisutnost zagrebačkog laboratorija na tako visokoj tehnološkoj razini bit će prekretnica u smislu razvoja znanosti u čitavoj regiji.

"U Hrvatsku donosimo revolucionarnu tehnologiju koja će zasigurno utjecati na cijelo područje neinvazivnog prenatalnog testiranja. Uvjereni smo da će novi laboratorij donijeti nove standarde u sektoru dijagnostike“, rekao je Marko Bitenc, osnivač i glavni izvršni direktor GenePlaneta.

Tehnologiju koja se koristi u novom centru GenePlanet je prenio iz organizacije BGI, globalnog opskrbljivača u sekvenciranju genoma. Glavni cilj prijenosa tehnologije u Hrvatsku dodatno je skratiti vrijeme obrade uzoraka uz zadržavanje najviših standarda kvalitete te proširiti spektar testiranja dostupnih u Hrvatskoj i širi regiji.

GenePlanet | Autor : GenePlanet Foto: GenePlanet

"Briga za naše pacijente uvijek je na prvom mjestu, a ovo veliko područje genetskog testiranja vrlo je korisno u dijagnostici mnogih stanja i bolesti. Savršena smo kombinacija s GenePlanetom jer su oni autoritet u genetskom testiranju, a mi imamo iskustva u laboratorijskom radu", kaže Hana Breyer, izvršna direktorica Poliklinike Breyer.

"Naša realnost je da sve veći broj parova planira obitelj nakon 35 godine života. Nifty powered by GenePlanet test postaje nezamjenjivi test probira u prenatalnoj skrbi ranih trudnoća, jer nam daje uvid u kromosomski status ploda, i također pomaže u izbjegavanju invazivnih dijagnostičkih postupaka kao što su amniocenteza ili biopsija koriona (CVS)", izjavio je prof. dr. Hrvoje Vrčić, voditelj odjela za ljudsku reprodukciju u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • Avatar Kljusar
    Kljusar:

    badave to istraživanje kad će se vjernici unatoč pozitivnim testovima i dalje razmnožavati