Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masivni asteroid

'Bog kaosa' noćas prolazi pored Zemlje: Znanstvenici smatraju da će se u budućnosti sudariti

Ilustracija
Pixabay/ilustracija
05.03.2021.
u 17:20

Rizik da Apophis pogodi Zemlju tijekom približavanja ove godine, 2029. ili 2036. godine astronomi su isključili, ali prelet 2068. godine ima 1:380.000 šansi da pogodi Zemlju

Masivni asteroid nazvan Apophis prema egipatskom Bogu kaosa noćas će proći pored Zemlje. Svemirska stijena široka 340 metara bit će udaljena od Zemlje 16 milijuna kilometara noćas oko 1.15 sati, što je oko 44 puta dalje nego udaljenost mjeseca od Zemlje.  

Apophis je otkriven u lipnju 2004. godine i od tada mu se prati tok, a stručnjaci smatraju kako bi se mogao sudariti sa Zemljom 2068. godine

Noćas asteroid neće biti vidljiv golim oko, no mogao bi se vidjeti uz pomoć teleskopa. Ovogodišnje približavanje Zemlji omogućit će znanstvenicima bolji uvid u potencijalno opasne stijene, a još ga se bliže očekuje 2029. godine, piše Daily Mail

"Bliski pristup Apophisa 2029. godine bit će nevjerojatna prilika za znanost", rekla je Marina Brozović iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon (JLP). 

Naime, Apophis putuje oko Sunca tik unutar zemljine orbite, a treba mu 324 dana da napravi puni krug oko zvijezde, u odnosu na zemljinu 365-dnevnu orbitu. Asteroid je 'S-tip' ili kamena svemirska stijena, što znači da je napravljen od silikatnih materijala uključujući mješavinu nikla i željeza.

Rizik da Apophis pogodi Zemlju tijekom približavanja ove godine, 2029. ili 2036. godine astronomi su isključili, ali prelet 2068. godine ima 1:380.000 šansi da pogodi Zemlju. Međutim, njegova se orbita pomalo pomiče sa svakim približavanjem Zemlji, pa je astronomi neprestano nadgledaju zbog bilo kakvih promjena.

Oni koji nemaju teleskop, moći će na linku vidjeti prelet asteroida putem virtualnog prijenosa uživo putem stranice "Virtualni teleskop".

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 1

K0
Konjina2.0
19:49 05.03.2021.

eto nam spasa, a ne kaosa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije