Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAKE GODINE SVE VIŠE

U Hrvatskoj se godišnje baci do 45 tisuća tona elektroničkog otpada

elektronički otpad
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
05.04.2017.
u 17:41

Iznose i da sastav mobilnih uređaja, prema analizama, nekih od modela pokazuju da se većim dijelom sastoje od različitih vrsta plastike

U Hrvatskoj se, procjenjuje se, prosječno godišnje baci od 30 do 45 tisuća tona elektroničkog otpada, pri čemu svaki stanovnik baci od 6,6 do 10 kilograma tog otpada, a ta brojka se svake godine povećava za 10 posto, izvijestili su u srijedu iz Hrvatskog telekoma (HT), koji je do sada ekološki zbrinuo 137 tisuća starih mobitela.

"Uz stare mobitele, u elektronički otpad koji bacaju građani ulaze još razni drugi uređaji, od starih kućanskih aparata i TV-a do računala, tableta i drugog, a HT kao društveno odgovorna kompanija uz ostalo brine i o zbrinjavanju starih mobitela i drugih elektroničkih uređaja koji sadrže komponente koje mogu negativno utjecati na okoliš i zdravlje ako se nekontrolirano odbace", napominju iz HT-a.

Iznose i da sastav mobilnih uređaja, prema analizama, nekih od modela pokazuju da se većim dijelom sastoje od različitih vrsta plastike (npr. ABS plastike ima oko 29 posto), bakra i komponenti bakra (prosječno oko 15 posto), željeza (oko 3 posto), dok najmanje (oko 1 posto) ima elemenata poput nikla, cinka i srebra sa spojevima te aluminija, kositra, olova, zlata, mangana i drugog. Oko jedan posto ima i prigušivače plamena, koji spadaju u opasne materijale.

>> Imate li još svoj stari mobitel? Koliko vam je trajala baterija? Šaljite nam fotografije starih modela i svoja iskustva

>> Stari mobiteli mogli bi spasiti milijune života

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije