Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
albanci drže konce

Makedonska agonija – nema nove vlade bez albanske autonomije

Protesters wave Macedonian and Albanian flags during an anti-government demonstration in front of the government building in Skopje, Macedonia, May 17, 2015. Tens of thousands of protesters took to the streets of  Macedonia's capital on Sunday, waving Mac
Foto: Reuters/PIXSELL
01.02.2017.
u 13:15

Pred Makedonijom je sada nekoliko opcija, a svaka od njih za formiranje vlade zahtijeva glasove Albanaca.

Makedonska politička agonija se nastavlja. Zadnji parlamentarni izbori u Makedoniji samo su još više produbili političku krizu. Naime, rok za formiranje nove makedonske vlade istekao je, a mandatar Nikola Gruevski iz VMRO-DPMNE-a nije uspio dogovoriti sastavljanje vlade s albanskim strankama.

Novi izbori ili...

Nakon neuspjeha u sastavljanju vlade, Nikola Gruevski zahtijeva nove, izvanredne izbore u travnju. S druge strane, Albanci, koji igraju glavnu ulogu u formiranju vlade, poručuju da se i dalje nisu odlučili ni za jednu od pet opcija. Šef opozicije, socijaldemokrat Zoran Zaev, za sada, mudro šuti i ne izlazi u javnost kao da priprema neku veliku senzaciju. Pred Makedonijom je sada nekoliko opcija, a svaka od njih za formiranje vlade zahtijeva glasove Albanaca.

Ivo Kotevski, glasnogovornik VMRO-DPMNE-a, kazao je za Večernji list da za neuspjeh formiranja vlade s Albancima treba pitati isključivo Albance.

– VMRO-DPMNE osvojio je najviše zastupničkih mjesta i imamo legitimitet za formiranje vlade jer su tako željeli birači. Pitajte Albance, oni jako dobro znaju zašto nismo s njima uspjeli formirati vladu. Nažalost, Albancima su porasli apetiti – kazao je Kotevski ističući kako su signali koji stižu iz Washingtona i Velike Britanije ohrabrujući jer te zemlje mijenjaju svoju politiku i neće se više miješati u politike drugih zemalja. Kotevski je isključio bilo kakvu mogućnost stvaranja velike koalicije jer takva vlada ne bi bila funkcionalna.

Albanske stranke dogovorile su zajedničku platformu i odbile ući u koaliciju sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Promjena ustava

Svjesni da drže konce za sastavljanje vlade, pokušat će izvući što više mogu, uključujući reviziju Ohridskog sporazuma, koji im nije dao autonomiju, već pojačao lokalnu samoupravu. Između ostalog, traže promjenu ustava i uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, jednaku zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rješavanju spora o nazivu Makedonije. Zahtijevaju i raspravu o himni, zastavi i državnom grbu kako bi državni simboli odražavali multietničnost i etničku ravnopravnost.•

Komentara 10

KI
kimi
14:27 01.02.2017.

Ove dve makedonske partije su spremne zbog svojih sebičnih interesa da gurnu Makedoniju u provaliju. Albanski apetiti će neprestalno rasti a kada za nekoliko godina zbog dugoročne strategije rađanja postanu većinski narod tražiće ujedinjenje sa Albanijom a Makedoncima neka Bog pomogne.

DA
Darko1983
14:52 01.02.2017.

Ovo čeka i západ za nekih 100 godina,,Merkel crno ti se píše za 100 godina

DU
Deleted user
13:55 01.02.2017.

ovi albanci su se zarazili od srpskog sindroma,gdje god su manjina oni traže autonomiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije