Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Sloveniji jedan vojnik

Krijumčari ljudi trljaju ruke jer se udvostručila cijena njihovih usluga, sada je 1000 eura po glavi

Slovenian police officers watch as migrants walk from Dobova towards a transit camp in Brezice, Slovenia October 21, 2015.   REUTERS/Antonio Bronic
Foto: REUTERS/Antonio Bronić/PIXSELL
10.03.2016.
u 15:00

U kampu u Dobovi ne očekuju migrante. Nema tamo nikakvih zaliha, deka, hrane ili vode. To je znak da je granica zatvorena

Ovdje nema nikoga. Od subote je prihvatilište prazno i od tada nije stigao nijedan migrant, kazala je slovačka aktivistica u kampu Dobova na hrvatsko-slovenskoj granici ističući kako ne vjeruje da će itko i doći jer granica je zatvorena. Tu i tamo najavljuju da će stići nekakav vlak, no ništa od toga.

Da u kampu Dobova i ne očekuju migrante, dokazuje i činjenica kako je u čitavom kampu na ulazu svega jedan slovenski vojnik i četvero aktivista. Nema nikakvih zaliha, deka, hrana i vode, koje bi dale naslutiti da se očekuje dolazak migranata. Dobova je donedavno bila jedina ulazna točka za migrante kroz koju je od početka godine prošlo gotovo 100.000 izbjeglica i migranata. Na međunarodnu željezničku postaju Dobova Hrvatska je dovozila migrante iz Opatovca koji su dalje nastavljali prema Austriji i Njemačkoj.

Uvjerili smo se da se slovenska policija drži postroženih mjera jer, iako sam se predstavio kao novinar, punih deset minuta trajala je provjera moje dokumentacije zbog porijekla. Zatvaranje balkanske rute zasigurno će natjerati migrante, koji su se našli pred zidom na grčko-makedonskoj granici, da potraže usluge krijumčara koji su u međuvremenu udvostručili cijenu svojih usluga kako bi migrante doveli do željene destinacije na Zapadu. Peteročlana obitelj Mohameda Abu Fadela, koji je prošlu jesen iz Sirije stigao u Njemačku, već dva tjedna nalazi se na grčko-makedonskoj granici. Kako nam je kazao, čekat će još dan-dva i, ako se granice ne otvore, njegova će obitelj pokušati stići do Njemačke preko krijumčara.

– Tražili su 5 tisuća eura za moju obitelj. Tisuću po glavi. Moram platiti. Imam troje maloljetne djece i bolesnu ženu. Više se ne mogu vratiti u Siriju, već jedino doći u Njemačku – kazao je Mohamed. 

>>U Slavonskom Brodu 320 izbjeglica koje nemaju uvjete za prolaz

>>Broj migranata koji ulaze u Hrvatsku opet u porastu

Komentara 1

PE
petnaestica
15:52 10.03.2016.

prkoleti su ti novci koje uzimaš sirotinji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije