Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠESTO MJESTO

Željko Musa o igri Hrvatske: Napad nije štekao, sve je bilo presporo

Željko Musa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.01.2019.
u 22:13

Musa bi se nakon Olimpijskih igara u Tokiju mogao i oprostiti od igranja za reprezentaciju

Željko Musa (33), kružni napadač hrvatske rukometne reprezentacije, bio je užasno ljut na sebe nakon poraza od Brazila u prvoj utakmici drugog kruga na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj koje završava ovog vikenda. Nažalost, taj nas je poraz udaljio od polufinala, no popravilo mu se raspoloženje nakon susreta s Njemačkom koji smo izgubili tek s pogotkom razlike, a pogotovo nakon pobjede nad Francuskom. Jer, ta pobjeda donijela nam je ostvarenje zadanog cilja – plasman na kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokio.

Obrana nije na ovom turniru bila problem koliko je problem bio u napadu gdje su nam suci bezbroj puta dizali ruku u znak pasivne igre.

– Slažem se. Napad je malo štekao, nije bilo bržeg protoka lopte, bilo je sve nekako presporo. Tako je bilo protiv Njemačke, ali i Francuske. Ali te dvije zadnje utakmice u skupini drugog kruga putokaz su kako treba dalje igrati. Znači, dobra obrana, dobra taktika, dobra disciplina. I ponašanje igrača. Kad je bilo stani-pani nakon dva poraza, ostali smo pozitivni i to nas je na kraju nagradilo – istaknuo je Musa.

Vori mu je sada direktor

U reprezentaciju ga je prvi uveo baš Lino Červar, a njegovo prvo veliko natjecanje bilo je Europsko prvenstvo u Austriji gdje smo 2010. godine osvojili srebro. Prvi kružni napadač bio je Igor Vori, a Musa je pomagao koliko je mogao. Danas, devet godina kasnije, Musa je prvi kružni napadač, a Vori direktor reprezentacije.

– Sljedeće godine Europsko prvenstvo održava se opet u Austriji i opet ćemo igrati skupinu u Grazu kao 2010. i opet ćemo drugi krug igrati u Beču kao onda. Imam baš ako lijepe uspomene s tog Europskog prvenstva. Tko bi tada rekao da će nam to biti posljednje finale koje smo igrali na velikim rukometnim natjecanjima – prisjeća se Musa.

U reprezentaciji su ga, osim Line Červara, vodili još Slavko Goluža i Željko Babić.

– Moram dodati nešto. Nakon poraza od Brazila bio sam jako motiviran da protiv Njemačke popravim svoju lošu izvedbu dan prije. I ušao sam u utakmicu sto posto, nabrijan toliko da sam brzo zaradio dva isključenja pa sam se kasnije morao čuvati. Nijemci mi nisu bili poseban motiv, veći mi je motiv bila moja loša i nedopustiva igra protiv Brazila. Nisam samo ja bio motiviran zbog Brazila, već i svi ostali igrači. Htjeli smo dokazati protiv Njemačke da možemo. Što se tiče sudačkih odluka, ne želim o tome trošiti riječi – istaknuo je Musa koji je nakon prvog kruga u Kölnu osvanuo s novom frizurom – irokezom.

– Ne, nije riječ ni o kakvoj okladi. To sam napravio onako, da bude malo zabavno – rekao je.

Je li vas iznenadio brzi povratak na parket Nikole Karabatića?

– Ne znam. Očigledno su u francuskoj reprezentaciji znali da postoji ta mogućnost, samo su dobro čuvali tajnu. Možda su ostali bili iznenađeni, ali uvjeren sam da je Dinart, francuski izbornik, znao za plan povratka. Što reći o Nikoli? Uz Duvnjaka jedan od najboljih igrača koji dobro igraju u oba pravca – kaže Musa.

Na ovom SP-u dobili ste lijepo društvo na crti – Marina Šipića.

– Mislim da svi rukometni stručnjaci već znaju da će Marin biti velik igrač i da će uskoro biti jedan od najboljih kružnih napadača u Europi, pa i šire. Samo da ga zaobiđu teške ozljede. On je veliki potencijal i velika budućnost hrvatskog rukometa. Još mora popraviti igru u obrani i onda će biti kompletan igrač. Uvjeren sam da može iz obrane brzo povući polukontru i kontru. Dečko je skroz u rukometu, ništa ga drugo ne zanima nego da uspije i da napravi nešto veliko u ovom našem sportu. Sviđa mi se što je hrabar, nije mu problem uzeti zadnji šut na utakmici. Drago mi je što sam ga upoznao. Morao sam mu dati odmah i nadimak – “mali medo”!

Nismo se predavali kao prije

Kakav je završni dojam?

– Kad prođe još koji dan onda ću analizirati. Sad stvarno ne mogu reći što je bilo dobro, što nije. Nisam gledao nijednu snimku naših utakmica. Mogu samo reći da je dobro što smo se borili, što smo pokazali karakter u susretima kada smo gubili pa stizali rezultat. Nismo se predavali kao možda u nekim ranijim godinama. Treba popraviti neke sitnice, to je sigurno – zaključio je Musa.

Hoćemo li vas gledati u Tokiju?

– Daleko je to. Treba se prvo kvalificirati – rekao je Musa koji će 2020. napuniti 34 godine i sigurno je da polako razmišlja o kraju reprezentativne karijere.

No kako će “mali medo” bez “velikog mede”? Neće ići.

>> Pogledajte Červarov obračun s kritičarima

Ključne riječi

Komentara 2

QW
qwe
22:49 27.01.2019.

Tko je postavio cilj da nas zadovoljava i 7. mjesto ? Čuo sam to jedino od Červara ali on ne bi smio postavljati ciljeve, samo ih ostvarivati. Naš cilj je godinama bio najmanje polufinale a sada 7. mjesto!!?? Je lii takav cilj postavljen da Červar može i dalje biti izbornik? Pa ova momčad i bez trenera to može ostvariti a gotovo sam siguran, i bolje. Kada će se u rukometu pojaviti Dalić ili Bjelica? Kada ode Mamić, tj. Gobac?

DM
drazen.muhvic
22:18 27.01.2019.

Članak objavljen danas 27.01.2019. u 22,13 h. U nadnaslovu: Peto mjesto??? U tekstu najava utakmice protiv Švedske koja je odigrana jučer??? Jel vi živite u nekom paralelnom svemiru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije