Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dino Rađa:

Veterani odlaze, važno je vidjeti što nam je ostalo

Predstavljen Ivica Skelin
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/6
28.11.2017.
u 17:36

Idemo "istinom do gola", ističe čovjek zadužen za struku

Jedan od najboljih centara svog vremena i nekadašnja NBA zvijezda Dino Rađa trudio se ne predbacivati ionako utučenim igračima ili im docirati svisoka:

- Ako netko misli da se sa samo nekoliko zajedničkih treninga može napraviti jaka reprezentacija, onda ja takvima nemam što reći. Baš kao i što nemam puno za prigovoriti igračima kojima sam čestitao na borbenosti i rekao da je to realno stanje i da nema plakanja. Jedino što oni sada mogu napraviti jest vratiti se u svoje klubove i tražiti dodatan rad - kazao nam je Rađa u dugoj noći nakon poraza od Talijana. 

Izbornik Skelin nije naivac 

Dino se u razgovoru s nama ponio zaštitnički prema igračima, ali i izborniku Skelinu:

- Po ove prve dvije utakmica kvalifikacija za SP ispada da su Skelin i ovi igrači naivci, no to su igrači koji dosad nisu igrali ozbiljne minute za reprezentaciju, a neki su tek sada i debitirali. I kako onda da ih izbornik pripremi u samo tri dana? Drugačije bi bilo da je Skelin imao mjesec dana, da je mogao igrati niz prijateljskih utakmica, onda bi to bila posve druga priča. 

Primijetio je Rađa i neke važne detalje koji oslikavaju sveukupno stanje u hrvatskoj košarci.

- Recite mi koliko je igrača u ovoj reprezentaciji iz Zadra, najkošarkaškijeg grada u Hrvatskoj? Nijedan. A šestorica od ovih igrača igrala su po nekoliko sezona u Širokom. Jedan mladi igrač ima vrlo problematičan izbačaj pri šutu, a to je njegovim trenerima prošlo ispod radara...

A pored izbornikova radara prošli su veterani (Žorić, Tomas, Markota...) koji su imali želje pomoći. Ne bi li bilo mudrije da smo se oslonili na njihovo iskustvo kao što su to Španjolci učinili s jednim 39-godišnjim Oliverom? 

- I dalje sam pri stajalištu da smo morali krenuti ispočetka. Veterani odlaze, a nama je bitno uvidjeti što nam ostaje. Idemo "istinom do gola", kao što veli naslov jedne televizijske sportske emisije. Meni je draže da smo se ogolili do temelja nego da smo se zavaravali s veteranima. Više mi to vrijedi nego da smo dobili Nizozemsku. 

Zašto onda u reprezentaciji ni na ljeto neće biti Leona Radoševića, centra euroligaša Bamberga, igrača s kojim je Rađa individualno radio preko ljeta.

- Zvali smo ga, ali nije htio. Ne znam u čemu je problem, no znam da to nema veze s njemačkim državljanstvom koje je dobio jer on još uvijek ima hrvatsko košarkaško državljanstvo. On neće, a ja ne želim nikoga moliti.

Na ljeto nam stižu NBA-jevci 

Zašto Rađa i ljudi koji su s njim birali novog izbornika nisu nakon smjene Petrovića išli na nekog iskusnijeg poput Repeše ili Anzulovića? Njima bi zacijelo bilo lakše broditi kroz kvalifikacijske nevere nego Skelinu?

- Zato što nisu postojale mogućnosti za neki dodatni rad pa smo se odlučili za trenera koji je bio uz reprezentaciju posljednja dva ljeta. Osim toga, Skelin je bio pomoćnik trojici prijašnjih izbornika i zato je i dobio priliku. 

Prije samo sedam dana kazao nam je da je važnije uvidjeti gdje stvarno jesmo nego otići na SP. 

- Moramo prihvatiti što je naša realnost. I ja bih volio voziti zrakoplov, ali ne znam i ne mogu. 

Što pak Stručni savjet i izbornik mogu napraviti da Hrvatska u veljači dobije ta dva krucijalna dvoboja? 

- Rumunjsku i Nizozemsku kod kuće možemo dobiti i s ovom momčadi, a onda nam na ljeto dolaze NBA i euroligaški igrači s kojima možemo dobiti u Rumunjskoj i u cjelini kompenzirati ova dva startna poraza. 

A do njih je došlo i zbog rata Fibe i Eurolige i neusklađivanja kalendara, u kojoj priči je Hrvatska jedna od onih zemalja koje će najviše ispaštati jer nemaju dovoljno široku igračku bazu pa tako ni B reprezentaciju koja bi bez pomoći NBA i euroligaških igrača izborila nastup na SP-u među 32 reprezentacije. S obzirom na to da je izvršni direktor Fiba Europe Kamil Novak došao u Zagreb,  je li Rađa iskoristio tu priliku? 

-  Razgovarali smo mi s njim, no to da smo mi ti koji će plaćati ponajveći ceh tom hladnom ratu nisam mu spominjao.  

A šteta je što Fiba za takve slučajeve nije uvela pozivnicu.

- Nismo mi ničim zaslužili "wild card". Takvo što možda je zaslužila Italija u nogometu jer je stalno u vrhu, a ne mi u košarci. Sve ovo što nam se događa naša je realnost i, što je prije prihvatimo, prije ćemo ići naprijed.

Komentara 3

ZW
zweistein
18:32 28.11.2017.

katastrofa jedni igrači neće igrati jedni ( kvalitetni ) hoće, ali ih rađa neće ( kao da je on izbornik ) ....mi se ne možemo kvalificirati ni među 32 reprezentacije na SP, ali rađa može zvati na bojkot HRVATSKE nogometne reprezentacije...luda kuća

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
18:39 28.11.2017.

Ovo jugoorjunaško čudovište upropastiće i ovo malo još što je ostalo od košarke

DA
darko2103
11:32 29.11.2017.

To su majstori koji su promjenili stvari.ali kad oni kazu to je realna slika to je u redu. Tako ce kad Simic preuzme pa za 7,8 godina nemamo vise dobrih igraca reci to je realna slika i mediji ce ga podrzati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije