Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko priznanje

Hrvatica sutra sudi Njemačkoj u kvalifikacijama za SP

Ivana Martinčić postala prva glavna sutkinja u povijesti Prve HNL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
10.11.2021.
u 14:28

Hrvatska nogometna sutkinja Ivana Martinčić (36) danas će biti pod posebnim povećalom. Naime, sutkinja iz Koprivnice pravdu će dijeliti u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Njemačke i Lihtenštajna koja je na rasporedu od 20.45 sati.

Hrvatska nogometna sutkinja Ivana Martinčić (36) sutra će biti pod posebnim povećalom. Naime, sutkinja iz Koprivnice pravdu će dijeliti u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Njemačke i Lihtenštajna koja je na rasporedu od 20.45 sati.

Elf je već osigurao plasman na SP kao prvi u svojoj skupini J, a protivnik Lihtenštajn ima tek jedan bod i na zadnjem je mjestu. Možda to nije presudna utakmica, od nekog najvećeg značaja, ali je itekako dobra vježba za našu sutkinju koja se lijepo probila na međunarodnu scenu. Ivani će u toj utakmici pomagati, kao linijski suci, Goran Pataki i Sanja Rođak-Karšić, VAR će biti Duje Strukan, AVAR Bojan Zobenica, a u ulozi četvrtog suca Igor Pajač.
Recimo i zašto je ova informacija tako bitna - pa zato što je Ivana nedavno postala i prva žena u ulozi glavnog suca jedne utakmice Prve HNL kada je u rujnu sudila ogled Gorice i Hrvatskog dragovoljca.

– Ovo mi puno znači jer nije to samo veliki dan za mene, već i za žensko suđenje. Sudačka komisija pokazala je da računa na sutkinje i na najvišem stupnju natjecanja. Sigurna sam da će u budućnosti biti i više sutkinja u Prvoj HNL - rekla je tada za Večernji list. U ovo zanimanje "uvukao" ju je otac. 
– Moj tata je bio sudac i nagovarao me da se i ja posvetim suđenju. Igrala sam nogomet i to mi je bilo i više nego dosta u to vrijeme, jer dijete sa 16-17 godina baš i ne doživljava roditeljske savjete. No, kako su naše utakmice sudile žene, počela sam 2008. razmišljati i ja o tome pa sam krajem te godine završila tečaj za nogometnog suca. Počeci su bili teški jer smo morali početi od najnižeg ranga, ali s vremenom sam “zagrizla”. Dakle, 13 godina rada, odricanja, treniranja na kraju se isplatilo.

Inače Koprivničanka je od  2014. Fifina sutkinja, od 2017. uspješno obavlja posao na drugoligaškoj razini, a od 2019. je međunarodna sutkinja elitne skupine.
Ove sezone već je imala angažman, u listopadu je sudila i kvalifikacijski susret za Europsko prvenstvo U-21 reprezentacija između Latvije i San Marina.

Ova utakmica Njemačke i Lihtenštajna ne bi joj trebala biti problem, jer i sama je jednom priznala da joj je: "Puno lakše suditi 10 utakmica, nego dati jedan intervju".

Recimo da ćemo u kvalifikacijama za SP, osim nje, u glavnoj ulozi, gledati još jednog Hrvata. Naime, utakmicu između Malte i Slovačke 14. studenoga (15 sati) sudit će Fran Jović. Njegovi pomoćnici bit će Hrvoje Radić i Bojan Zobenica, četvrti sudac bit će Dario Bel, VAR Duje Strukan, a AVAR Mario Zebec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije