Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predrasuda

Konzerva ne znači konzervans: Kako se prehrambeni proizvodi mogu upakirati na ekološki način?

hrana
Foto: Shutterstock
1/2
14.05.2024.
u 14:00

Mišljenje da je hrana u konzervi prepuna aditiva i konzervansa i da konzervama zagađujemo okoliš zapravo je predrasuda koja nas sprečava da živimo zdravo i ekološki osviješteno.

Danas, kada smo svjedoci klimatskih promjena i zagađenja našeg planeta, prehrana ima važnu ulogu, ne samo u održavanju vlastitog zdravlja nego i u očuvanju okoliša. Naš osobni ugljični otisak itekako čini razliku u rješavanju globalnog problema stakleničkih plinova i zagađenja. Pogotovo urbani način života, gdje nam je hrana dostupna u trgovinama najčešće omotana plastikom, ali i upitne kvalitete, nameće se pitanje kakav izbor donijeti.

Resursi Zemlje polako se troše, a da smo već sada ušli u dug prema našem planetu, pokazuje i izračun da će na dan 25. srpnja 2024. čovječanstvo potrošiti sve meso, ribu, žitarice i šume koje nam planet može proizvesti i obnoviti u jednoj godini. S obzirom na brojnost stanovništva na Zemlji, hrana, kao glavna životna potreba, neminovno se zadovoljava nauštrb prirodnih resursa – od njezina uzgoja, prerade pa do pripreme u kućanstvima, konzumacije i, u konačnici, otpada.

U traženju najboljeg rješenja, hrane koja je ekološki, ali i nutritivno te zdravstveno prihvatljiva, stojimo na raskrižju, gdje je važno donijeti odgovornu odluku za sebe i za okoliš. I dok su godinama vladale predrasude o hrani upakiranoj u limenke, sva istraživanja potvrđuju kako ovakav način konzumiranja ima visok eco-friendly trenutak i kada je riječ o nutritivnim vrijednostima, ali i ambalaži koja zadovoljava tri zahtjeva održivosti – reduce / smanjiti, reuse / ponovno upotrijebiti i recycle / reciklirati. Znanje i informiranost najbolje su oružje u borbi protiv globalnih i osobnih problema pa krenimo rušiti predrasude kada je riječ o hrani upakiranoj u limenku.

Zabluda o konzervansima

Strah od konzervansa i aditiva provlači se kod svakog izbora hrane. Međutim, tvrdnja da konzervirana hrana sadržava konzervanse jer inače ne bi mogla imati tako dugi rok trajanja, potpuno je neosnovana. Iako neki konzervirani proizvodi sadržavaju sol, šećer ili određene začine, oni su jasno navedeni na deklaracijama, kao i sve nutritivne vrijednosti, pružajući potpunu transparentnost o sastojcima proizvoda.

Tajna dugovječnosti konzervirane hrane, dakle, nije u aditivima ili kemijskim konzervansima, nego u termičkoj obradi – pasterizaciji ili sterilizaciji, kojima se ujedno čuvaju i sve nutritivne vrijednosti, ali i izvorni okus namirnica, te adekvatnom odabiru ambalažnog materijala.

Ovakav način obrade namirnica osigurava njihovu trajnost te zdravstvenu sigurnost i nekoliko godina jer su procesima pasterizacije i sterilizacije uništeni štetni mikroorganizmi, a u proizvodu nema zraka. Također, sterilizatori omogućavaju dosljedan i ujednačen proces pa su svi proizvodi pripremljeni na isti način i jamče istu kvalitetu.

U limenkama su sačuvane sve nutritivne vrijednosti

Hrana u limenki ili metalnoj ambalaži nije samo praktična, jer je već termički obrađena pa vam za njezinu pripremu treba malo vremena, ona također obiluje hranjivim tvarima. Termičkom obradom, kao što su pasterizacija ili sterilizacija, koje se koriste kod konzerviranja, sačuvane su sve nutritivne vrijednosti povrća, voća, mesa i ribe. Voće i povrće, ubrano u trenutku zrelosti, ovakvim načinom pripreme zadržava svoje vitamine i minerale, ali i izvorni okus. S druge strane, konzervirano meso i riba bogati su izvori proteina, omega-3 masnih kiselina i vitamina D, koji se zadržavaju tijekom termičke obrade pa ova vrsta namirnica na vaš stol dolazi u svojoj punoj nutritivnoj snazi.

Foto: Shutterstock

Zašto je limenka održiv izbor?

Osim svojih nutritivnih prednosti, konzervirana hrana daje odgovor na održivost u vašem domu jer je ključan kotačić za ekološko upravljanje i očuvanje resursa. Već u samom procesu proizvodnje štedi se na resursima, što je omogućeno ambalažom koja se može u potpunosti reciklirati. S druge strane, zbog duljeg roka trajanja od svježeg voća i povrća, konzervirane namirnice doprinose smanjenju učestalosti odlazaka u kupovinu, što većina obavlja automobilom, te se i na taj način doprinosismanjunju emisija stakleničkih plinova i ugljičnog otiska.

Ako u svome domu ne odlučite ove limenke iskoristiti na razne načine – kao posude za sadnju biljaka, držače za olovke, improvizirane spremnike za sitnice, samo ih odvojite u otpad za recikliranje. One se nadalje koriste u proizvodnji drugih limenki ili ostalih metalnih proizvoda, poput hladnjaka ili automobila. Recikliranje metalne ambalaže znači manje ambalaže koja završava na odlagalištima otpada. Također, ono štedi energiju koja bi inače bila potrebna za pronalaženje sirovina, poput željezne rude i koksa za izradu nove metalne ambalaže, a što također smanjuje emisiju CO₂.

Konzervirana hrana znači i štednju energije u vašem domu jer je već termički obrađena pa je samo trebate uklopiti u jednostavne i brze recepte.

Podravka, kao jedan od pionira u proizvodnji gotove hrane, sigurnom obradom kvalitetnih namirnica, daje vam mogućnost da krenete na izazovan put održivog življenja – da izborom zdravih i nutritivno bogatih obroka, u svome domu doprinesete očuvanju planeta na kojem živimo.

Sadržaj nastao u suradnji s kompanijom Podravka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije