Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAŠNA TRAGEDIJA

Jeziva sudbina ikone za kojom je plakala Jugoslavija. Trebao u Dinamo, onda se dogodilo nešto užasno

Screenshot Youtube
23.05.2024.
u 09:45

Na Otoku je veliko zanimanje izazvao jugoslavenski nogometaš. Engleski novinari rekli su da je Mance 'moderni nogometni Terminator'. Tada se nagađalo da bi nogometnu karijeru mogao nastaviti u Engleskoj, ali do toga nije došlo.

Legendarni jugoslavenski nogometaš Dragan Mance rođen je 26. rujna 1962. u Beogradu. Nogomet je početi igrati u Galenici (danas FK Zemun) od pete godine. Svojom velikom voljom, zalaganjem i posebno osjećajem za gol brzo je išao iz selekcije u selekciju, da bi sa samo 17 godina postao prvotimac drugoligaša Zemuna. Zbog velikog talenta 15. rujna 1980. godine prelazi u redove beogradskog Partizana.

Za srpskog prvoligaša odigrao je 279 utakmica i postigao 174 gola. Igrao je četiri puta za A reprezentaciju Jugoslavije, sedam puta za mladu selekciju i dva puta za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije. Po mnogima najljepši pogodak zabio je 1984. na Highburyju protiv Queens Park Rangersa. Mance je snažnim udarcem iz voleja s 30 metara zatresao englesku mrežu. Za ovaj potez zapljeskali su mu i domaći navijači.

GALERIJA Raskoš u kojoj živi Luka Modrić

1/19

Na Otoku je veliko zanimanje izazvao jugoslavenski nogometaš. Engleski novinari rekli su da je Mance 'moderni nogometni Terminator'. Tada se nagađalo da bi nogometnu karijeru mogao nastaviti u Engleskoj, ali do toga nije došlo.  U utorak 3. rujna 1985. Mance je, jureći na trening Partizana, poginuo u prometnoj nesreći na autocesti Beograd - Novi Sad. Kako bi izbjegao dječaka koji je pretrčavao autocestu, mladi je nogometaš velikom brzinom naglo skrenuo, izgubio kontrolu nad automobilom, udario u rubnik, a potom i u betonsku konstrukciju. Nije mu bilo spasa. Njegov novi Peugeot 205 bio je potpuno uništen. Žurio je da ne zakasni na trening i nije uspio. Imao je samo 23 godine.

Njegova smrt šokirala je Jugoslaviju, za Draganom je plakala cijela bivša država. Navijači Partizana bili su neutješni. Bio je i ostao idol navijača. Svojom preranom smrću preselio se u legendu, do koje nitko nije stigao. Njegova smrt ga je učinila besmrtnim. Pokopan je dva dana kasnije na Novom groblju u Beogradu, a na posljednji ispraćaj došlo je čak 30 tisuća ljudi. Bivši jugoslavenski nogometaš, nekadašnji igrač Dinama i veliki prijatelj pokojnog Dragana Mancea, Vlado Čapljić, u jednom razgovoru je otkrio što se dogodilo noć prije.

VEZANI ČLANCI:

- Večer prije nesreće bio je u mom stanu, u Požeškoj 164... Došao je s Vermezom popiti piće, a potom čekati Emiliju Erčić i Mirjanu Đuricu na željezničkom kolodvoru. Imao sam liniju i cijelu večer je puštao Đorđa Balaševića 'Ako umrem mladiću, samo mi posadi ružmarin na grob', ja mu kažem 'Dragane, uzmi kasetu i nosi kući, nedostajat će mi pjesma koliko god je pustiš - otkriva Čapljić. 

Isto tako,  Dragan Mance je te godine bio i vruća tema na relaciji Beograd – Zagreb, pošto je u kuloarima kružila priča kako je sjajni napadač na pragu potpisa za Dinamo. Na tribinama maksimirskog stadiona tada se često znalo čuti skandiranje 'Mance je na zapadu', pogotovo kada je u goste dolazio Partizan.

Komentara 5

BJ
Barutanski jarak
13:37 23.05.2024.

Briga koga za kim je plakala jugoslavija

Avatar unsub
unsub
14:17 23.05.2024.

Po čemu je ovaj sin matere Dušanke, rođen u Beogradu, živio u Zemunu, igrao za Partizan, Hrvat? I zašto nas briga što je bilo s njim?

TO
tobija
15:00 23.05.2024.

plakali su partizanovci, ostale nije bilo puno briga, a nas ponajmanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije