Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZAMAŠNE PLAĆE I BENEFICIJE

Znate li koliko iznose plaće europarlamentaraca? Uz njih dobivaju i dodatni 'džeparac'

FILE PHOTO: Plenary session at the European Parliament in Starsbourg
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/2
26.05.2024.
u 17:23

Njemačkim bi zastupnicima odlazak u EU parlament bilo ''srozavanje'' kada je u pitanju plaća jer one u Bundestagu trenutno iznose oko 10.600 eura mjesečno, dok će plaća u EP-u jednom zastupniku iz Rumunjske biti itekakav skok jer bi u vlastitoj državi inače zarađivali oko 1.200 eura

Putni troškovi, izdavanja za zdravstvo, ''džeparac''... Brojni su razlozi zbog kojih je danas mandat u Europskom parlamentu itekako privlačan posao za brojne Europljane, pa tako i Hrvate. Njih 300, točnije, koliko ih se službeno priključilo utrci za novi mandat, no tek 12 osoba imat će u konačnici priliku zastupati hrvatske interese u EP-u. 

Njihove plaće su pozamašne, barem kad ih se uspoređuje s onima u Hrvatskoj. Dok će se većini plaće naših saborskih zastupnika činiti visokima - između 2 i oko 3 tisuće eura - možemo samo zamisliti kakva reakcija slijedi na brojku od 7.853,89 eura neto plaće europarlamentaraca. Svi primaju isto, uvjeravaju na stranicama Europskog parlamenta, a konačna brojka ovisi još o dodatnim nacionalnim nametima poput poreza na dohodak.

Nije isto Nijemcu ili Rumunjcu

Uz to, vrijedi napomenuti kako te plaće, nadodamo li da se radi o 10.075,18 eura bruto, iako su iste među svima, nemaju i istu vrijednost u državama članicama. Njemačkim zastupnicima tako bi odlazak u EU parlament bilo ''srozavanje'' kada je u pitanju plaća jer one u Bundestagu trenutno iznose oko 10.600 eura mjesečno, dok će plaća u EP-u jednom zastupniku iz Rumunjske biti itekakav skok jer bi u vlastitoj državi inače zarađivali oko 1.200 eura. 

Zastupnici tako za svoj trud u EP-u imaju i pravo na mirovinu kada navrše 63 godine, te ona iznosi 3,5 posto njihove plaće za svaku punu godinu na dužnosti i jednu dvanaestinu za svaki sljedeći puni mjesec, ali ona ne može iznositi više od 70 posto ukupno. Ako zastupnicima slučajno nije dovoljan iznos koji im Europska unija nudi, tu su i dodaci. Od općih troškova, dnevnog džeparca pa do troškova liječenja i putovanja, još tisuće eura europarlamentarci mogu ostvariti na račun EP-a. 

Naknada za opće troškove, kako ih naziva Europski parlament, primjerice iznosi 4.950 eura mjesečno te je namijenjena za stvari poput najma ureda u vlastitoj državi, uredski materijal, mobilni telefon i ostalog. Uzmemo li neku prosječnu cijenu najma poslovnog prostora u širem centru Zagreba koja iznosi oko 1.500 eura, zastupnici još 3.450 eura imaju na raspolaganju za klamerice, kemijske olovke i ostalo.

Zastupnici ne moraju strahovati ni da će biti gladni jer im EP za dnevne troškove poput smještaja i obroke omogućava 350 eura po danu u kojem su prijavljeni u prostorima EP-a. Ako se to odnosi samo na dane kada se održavaju plenarne sjednice, već za samo četiri dana europarlamentarci mogu na račun EU dobiti iznos veći od prosječne hrvatske plaće, s time da se u nekim mjesecima održavaju i dvije plenarne sjednice, a pauza je samo u kolovozu. 

Biznis klase za putovanja

Međutim, EP će ''kazniti'' one koji nisu prisutni - ako propuste više od polovice glasovanja ili pak ako bez valjanog razloga prisustvuju manje od polovice plenarnih sjednica, njihovi dodaci prepolavljaju se na pola. Što se pak tiče putnih troškova, na račun EU parlamenta zastupnici mogu i putovati kako bi sudjelovali na sastancima ili pak ako zastupnici sami organiziraju događaje u drugim državama. Za one sastanke i sjednice koje su pod organizacijom EP-a zastupnicima će biti plaćena najviše poslovna klasa u avionima, željeznička karta prve klase ili pak mogu očekivati naknadu od 0,58 eura po kilometru ako putuju automobilom, s time da u takvim slučajevima imaju pravo i koristiti službena vozila EP-a. 

Još jedno od zanimljivih naknada koje su omogućene europarlamentarcima su i troškovi liječenja. Naime, zastupnicima će se vratiti dvije trećih njihovih medicinskih troškova

POVEZANI ČLANCI:

I za kraj, razmišljalo se o tome i što će zastupnici po kraju mandata, pa im je tako omogućena prijelazna naknada koja je jednaka jednoj mjesečnoj plaći po godinu u kojoj su bili na dužnosti, do najviše dvije godine. Ako pak zastupnik ipak dobije posao i ode na dužnost negdje drugdje, njegova nova plaća bit će prijelazna naknada. 

Brojni to ne znaju, ali iza zastupnika zapravo stoji čitav niz ljudi koji pomažu, istražuju i prate najnovija događanja. Svaki zastupnik tako ima prosječno po dva asistenta i još nekoliko pomoćnika, a tu su i agencije s kojima surađuju. I za to, navedeno je na stranicama EP-a, zastupnici dobivaju svotu kako bi ''pokrili'' njihove plaće, a za to mjesečno imaju 28.696 eura. Jedina caka je, stoji, da ti asistenti i pomoćnici nikako ne smiju biti bliski rođaci niti aktivnostima koje bi za njih mogle stvoriti sukob interesa.
 

Komentara 4

DU
Deleted user
18:19 26.05.2024.

Pa kako onda ne bih izišao na izbore i glasovao protiv AP-a i HDZ-a kad navedeni iznosi predstavljaju sve što oni vole.

Avatar Asterix
Asterix
17:59 26.05.2024.

Koja je razlika između političara i poduzetnika? U tome što političari sami sebi određuju plaću dok poduzetnici trebaju namiriti njih, potom zaraditi i tek onda odrediti sebi plaću.

ŠS
Štap sa glavom
17:36 26.05.2024.

Koja je to nacija Rumunjci? I ovaj PC na kojemu pišem ne prepoznaje tu naciju jer mi podcrtava crveno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije