Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA NACIJA 2024/25.

Vatreni će se početi privikavati na život bez Modrića, a novi izazovi mogli bi ih odvesti do Splita

Rotterdam: Susret Nizozemske i Hrvatske u polufinalu Lige nacija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
07.02.2024.
u 07:00

Uključujući i utakmice Lige nacija, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u 2024. godini za sada je zajamčeno 13 utakmica: četiri prijateljske (dvije u Abu Dhabiju u ožujku, u lipnju Sjeverna Makedonija, Portugal) i tri na Europskom prvenstvu (Španjolska, Albanija, Italija)

Zürich, Moskva, Lausanne, Dublin, Bukurešt, Amsterdam, Doha, Frankfurt, Hamburg i sutra – Pariz. Ovo je sad već impresivan popis gradova u kojima je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Livnjak Zlatko Dalić, od 2017. godine nazočio raznim ždrebovima – kvalifikacija, europskih i svjetskih prvenstava, Lige nacija.

Sutrašnja (četvrtak, 18 sati) ceremonija u Parizu – ždrijeb Lige nacija 2024./2025. – u strateškom smislu najvažniji je datum za vatrene u tekućoj godini. Na stranu Europsko prvenstvo u Njemačkoj, na kojemu nam je spektakl već zajamčen, kao i izvrsna zarada Nogometnog saveza, sutra navečer nogometna Hrvatska imat će itekako o čemu razmišljati, iz nekoliko rakursa.

GALERIJA Vatreni svladali Aremniju i izborili plasman na Europsko prvenstvo 2024.

Rotterdam: Susret Nizozemske i Hrvatske u polufinalu Lige nacija
1/30

Krenimo od činjenica: Hrvatska je smještena u prvu jakosnu skupinu ždrijeba, zajedno sa Španjolskom, Italijom i Nizozemskom, što znači da s tim suparnicima ne može igrati. Tako su nam mogući suparnici Danska, Portugal, Belgija, Mađarska (2. jakosna skupina), Švicarska, Njemačka, Poljska i Francuska (3.) te Izrael, BiH, Srbija i Škotska (4.). Na ovome popisu Portugal je jedina reprezentacija koju Hrvatska nikada nije pobijedila; ima jedan remi i čak šest poraza.

Šest spektakala

Utakmice Lige nacija igrat će se između 5. rujna i 19. studenoga ove godine, a prvi put otkad postoji ovo natjecanje u nokaut-fazu plasirat će se dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine. Posljednjeplasirani u skupini pada u nižu ligu, a trećeplasirani će igrati doigravanje za ostanak u elitnom razredu. Četvrtfinale Lige nacija igrat će se u ožujku, a Final Four u lipnju 2025. godine.

Dakle, hrvatsku nogometnu reprezentaciju na jesen očekuje šest spektakularnih susreta, od toga tri na domaćim stadionima, za koje će vladati ogroman interes. A žalosna je činjenica kako samo reprezentacija Bosne i Hercegovine u elitnom razredu od 16 europskih selekcija ima slabiju stadionsku infrastrukturu od Hrvatske.

VEZANI ČLANCI:

Logičnim se stoga nameće – ako Hrvatska izvuče atraktivne suparnike poput Portugala, Francuske i Srbije (što bi bio najgori ždrijeb) – da se naša reprezentacija vrati u Split, na kojemu je nije bilo još od ožujka 2023. godine, kada je tamo ugostila Wales. Nakon toga kvalifikacije za EP 2024. igrala je u Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Postoje, naravno, i druge skupine smrti u Ligi nacija, poput one s Belgijom, Njemačkom i Škotskom, ali i neusporedivo bolja opcija, poput skupine u sastavu: Hrvatska, Mađarska, Poljska, BiH.

Zašto je Liga nacija važna u strateškom smislu? Najprije treba podsjetiti kako Hrvatska u ovom natjecanju brani srebro iz 2023. godine osvojeno u Rotterdamu, i u tom kontekstu minimum koji se očekuje od nje je plasman u četvrtfinale.

Istodobno, visoki plasman u Ligi nacija ponovno će predstavljati eventualni plan B u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine; u slučaju da se Hrvatska tamo ne plasira izravno, imala bi priliku prokrčiti put u sklopu dodatnog kvalifikacijskog turnira.

VEZANI ČLANCI:

No budući da će se lista nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. krojiti na temelju plasmana na Fifinoj ljestvici, Hrvatska će – kao pretendent na prvu jakosnu skupinu u ždrijebu – imati imperativ zadržavanja u visokom društvu, u sklopu nastupa na Euru i u Ligi nacija. Podsjetimo, Hrvatska je u ovom trenutku deseta reprezentacija svijeta na Fifinoj rang-listi, odnosno osmoplasirana u Europi.

Na kraju, nastupe u Ligi nacija 2024./2025. treba promatrati i kao razdoblje privikavanja i prilagodbe vatrenih na život bez legendarnoga Luke Modrića, koji će u rujnu napuniti 39 godina. U tih šest – ili daj Bože deset jakih utakmica Lige nacija – izbornik Dalić mogao bi iskristalizirati sliku momčadi s kojom će 2026. godine krenuti u pohod na obranu svjetske bronce. Ulog u Ligi nacija neće biti golem kao u kvalifikacijama za veliko natjecanje, a suparnici opet dovoljno jaki da novi val vatrenih (Sigur, Sučić, Baturina, Pašalić, Beljo...) očvrsne za turnir u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

VEZANI ČLANCI:

Zajamčeno 13 utakmica

Inače, uključujući i utakmice Lige nacija, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u 2024. godini za sada je zajamčeno 13 utakmica: četiri prijateljske (dvije u Abu Dhabiju u ožujku, u lipnju Sjeverna Makedonija, Portugal) i tri na Europskom prvenstvu (Španjolska, Albanija, Italija). Rekordan broj utakmica u jednoj godini Hrvatska je odigrala u 2018. i 2022. godini, po 16.

U Ligi nacija Hrvatska od 2018. godine ima 18 nastupa – 7 pobjeda, 2 remija i 9 poraza – i kontinuirano je sudionik A lige.

U ždrijebu će se u četvrtak naći i još jedan hrvatski stručnjak, novopečeni izbornik Crne Gore Robert Prosinečki. Oni su u ligi B, a njihova skupina smrti mogla bi izgledati ovako: Engleska, Norveška, Crna Gora i Turska.

VIDEO Zlatko Dalić održao je predavanje za 40 stranih diplomata u Hrvatskoj

Komentara 4

KU
kublajkhan
11:37 07.02.2024.

Pa da opet crtaju znakiće po terenu

Avatar LoveBaby21
LoveBaby21
08:17 07.02.2024.

Ocijenite moju 18+ golu fotografiju - - -> NU21.FUN

GR
Grego
09:15 07.02.2024.

Ne Hvala u Split niste dobrodošli bolje da budete domaćini u Međugorju ili Livnu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije