Naslovnica Sport Ostali sportovi

'Trebao sam biti finalist Olimpijskih igara, ali sudac se poigrao Boga'

Vlasova u Zagrebu neće biti, ali će biti Srbin Viktor Nemeš, svjetski prvak iz 2017. te Korejac Kim Hyeon-woo od kojeg je Božo izgubio u Riju u borbi za broncu
09. veljače 2019. u 14:28 1 komentara 493 prikaza
Božo Starčević
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Nakon skijaša koji imaju Snježnu kraljicu, i hrvački Zagreb dobio je natjecanje najviše svjetske klase, a ono se  održava ove subote (10.30-19) i nedjelje (10.30-14 i 17.30-20 sati) u dvojci Doma sportova. Zapravo, Zagreb je jedan od samo četiri svjetska grada: Győr (Mađarska), Sassari (Italija) i Minsk (Bjelorusija) koji će u 2019. biti domaćini novopokrenutog Ranking Seriesa. A to pak znači da će se upravo ovdje stjecati važni bodovi za poredak koji će iznjedriti nositelje za rujansko Svjetsko prvenstvo u Astani.

Davit Modzmanashvili Nije mu prvi put Gruzijski hrvač zbog dopinga ostao bez srebra s OI u Londonu

A to je pak globalno natjecanje prva prilika za hrvače da izbore vizu za nastup u Tokiju.

Šest kandidata za postolje

– Prva petorica sa SP-a će izravno na Igre, a ostali će imati priliku na još dva turnira. S jednog će ići trojica, a s drugog dvojica, no to je kao hvatanje posljednjeg vlaka i tada već prilično prorade razni lobiji i bude “pikantno” pa je ipak lakše olimpijsku normu izboriti na SP-u – kazao je naš najpoznatiji hrvač Božo Starčević (77 kg) koji nam je predstavio i Grand Prix Zagreb Open, natjecanje na kojem bi trebalo nastupiti devet olimpijskih, 27 svjetskih i 42 europska medaljaša.

– Hrvatska će nastupiti s 18 hrvača, no na hrvačkom Grand Slam turniru kandidata za visok plasman realno imamo šest, dok će ostali vidjeti gdje su u odnosu na svjetsku konkurenciju.

Božo Starčević
1 / 10
Zagreb: UWW Grand Prix Zagreb Open 2019.

A tko su ti, osim Bože, koje bismo mogli ugledati u zoni borbi za postolje?

– To su još Ivan Lizatović (60 kg), Danijel Janečić (67 kg), Dominik Etlinger (72 kg), Antonio Kamenjašević (77 kg) i Ivan Huklek (87 kg). U ovoj najjačoj svjetskoj konkurenciji ja se nadam da bismo nas šestorica mogli izboriti jedan finale i jednu do dvije bronce.

Hoće li domaći teren biti poticaj ili dodatni pritisak?

– Najveći pritisak osjetio sam na Igrama, a na SP-u imam manju tremu nego u Zagrebu. Jer, kada se netko zadere s tribina “ajmo”, a ti mu prepoznaš glas, onda je to drugačije. Lani je u Zagrebu bilo oko 2000 ljudi koji hrvanje vole i razumiju i meni je to bio pozitivan pritisak, no nekima će to možda biti opterećenje.

hrvanje HK SESVETSKI KRALJEVEC Jedini klub koji ima tri brata koji su svi prvaci Hrvatske

Na najvećim svjetskim natjecanjima Božo je osvojio jednu medalju, no u najboljim je godinama (30) pa bi ih moglo biti još.

– Imam osvojenu europsku broncu te izgubljenu olimpijsku i svjetsku broncu. Ako se plasiram u Tokiju, i tamo ću biti kandidat za medalju.

Da je bilo sportske pravice, danas bismo govorili o Boži Starčeviću, finalistu Igara u Riju, a možda i o olimpijskom pobjedniku. No njegov polufinalni zahvat, za koji mnogi tvrde da je bio ispravan, sudac je ocijenio kao nedozvoljeni hvat gušenja.

– I danas kada dođem na velika natjecanja mnogi mi prilaze i potapšaju me u stilu “ovo je čovjek koji je trebao biti u finalu Olimpijskih igara”. To će, čini mi se, biti vječna tema, baš kao i ona Maradonina “Božja ruka”.

Ivan Mateković U HRVANJU Čovjek koji je sudjelovao u otmici Zagorčeva sina je svjetski prvak!

Dolaze poznata imena

A Boga se poigrao sudac.

– Vlasov je bio najbolji hrvač svijeta, no ja sam ga uspio baciti, a sudac nije prihvatio čak ni zahtjev za “challenge”. On velikog šampiona nije htio dovesti u situaciju da izgubi. Dok smo čekali doping-kontrolu, Vlasov mi je prišao i kazao: “Ti moj drug, ti me zadušil”.

HRABRI DEVON Iako ne može koristiti ruke on se nije predao, evo što sve radi ovaj tinejdžer

Vlasova u Zagrebu neće biti, ali će biti Srbin Viktor Nemeš, svjetski prvak iz 2017. te Korejac Kim Hyeon-woo od kojeg je Božo izgubio u Riju u borbi za broncu.

– Ovaj sam turnir osvojio četiri puta u nizu pa mi se čini da mi zakon vjerojatnosti ne ide u prilog i da će se peti teško dogoditi. No potrudit ću se – kazao je Božo prije no što će s bratom Nikolom, trenerom reprezentacije, otići na trening kako bi skinuo ona dva i pol kilograma viška. 

 

 

 

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti