Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI RUKOMETAŠI

Prije 20 godina su senzacionalno postali prvaci svijeta, a sad dobivaju i knjigu o tom naslovu

Hrvatski rukometaši nastup na EP-u u Švicarskoj 2006. godine završili na 4. mjestu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
02.02.2023.
u 21:59

- Stvarno sam mislio da neko vrijeme neću pisati i da ću se posvetiti nekim drugim projektima na kojima radim. Ali, jedan facebook status Maria Kelentrića i kava s Nikšom Kalebom prije nekoliko mjeseci me jednostavno natjerala da se primim tog velikog uspjeha, da ga istražim i ispričam čitateljima - rekao je autor Sanjin Špiranović.

Na današnji dan prije dvadeset godina senzacionalno su postali rukometni prvaci svijeta u Portugalu i pokrenuli kult praćenja tog sporta svakog siječnja. Ta jedinstvena priča puta od doslovnog ponora i razočaranja protiv autsajdera Argentine i Saudijske Arabije do skalpova aktualnih svjetskih i olimpijskih prvaka i konačnih trijumfa protiv Španjolske i Njemačke bit će objavljena u novoj knjizi koja uskoro izlazi u prodaju.

Nakon prošlogodišnjeg prvijenca, biografije velikog Velimira Zajeca, nekadašnji novinar Sanjin Španović ovih dana završava knjigu naslova “Uvijek ćemo imati Portugal - od ponora do svjetskog vrha” za čije je potrebe odradio preko 20 razgovora s ključnim akterima koji su kovali to zlato, od Line Červara i Ivana Balića, preko svih igrača, trenera i dužnosnika u rukometu tih godina.

- Stvarno sam mislio da neko vrijeme neću pisati i da ću se posvetiti nekim drugim projektima na kojima radim. Ali, jedan facebook status Maria Kelentrića i kava s Nikšom Kalebom prije nekoliko mjeseci me jednostavno natjerala da se primim tog velikog uspjeha, da ga istražim i ispričam čitateljima. Kad smo još shvatili da je okrugla, dvadeseta obljetnica, nije bilo promila šanse da odustanem - govori Španović.

Kaže da ga je na pisanje druge sportske knjige primamila ta, kako sam naglašava, doslovno holivudska priča.

- Da su to napravili Amerikanci ili Britanci, a ne Balić, Metličić, Lacković i ekipa, odavno bi već bi bio snimljen jedan dokumentarni i jedan igrani film i ispisana biografija o svakom od njih osobna. Hrvatska je bila zadnja na Europskom prvenstvu godinu dana prije, otišla je s potpuno nepoznatim trenerom u katastrofalnim uvjetima bez ikakve pompe, izgubila u prvom kolu od Argentine, gubila na poluvremenu od Saudijske Arabije i onda pobijedila sve i postala prvak svijeta. Ta zima je promijenila njihove živote, ali i sport u Hrvatskoj jer je poslije, uz jasno zlato i u Ateni na OI stvoren kult rukometne reprezentacije. Sve to sam se trudio provući kroz ovu knjigu koju dovršavam - dodaje Španović.

RUKOMETAŠI HRVATSKE Imali su oni znanja, a pokazivali su i da imaju srce. Kada sam ih malo bolje upoznao, vidio sam kompaktnu skupinu s izrazito izraženom osobnošću. Po mnogo čemu bili su posebni. A svi velikani su – posebni. Podsjetili su me na Ćirine vatrene, na dane s njima 1998., sjeća se Vukelić
Foto: Privatna arhiva

Knjiga “Uvijek ćemo imati Portugal” trebala bi izaći početkom ožujka, a već sada se zainteresirani mogu predbilježiti za svoj primjerak s prigodnim popustom kod izdavača Studio Moderne na linku www.rukomet2003.com.

Najviše se detalja, kaže autor, prisjeća Nikša Kaleb za kojeg kaže da ima neko računalo u glavi. Za njim, nastavlja, ne zaostaju ni Blaženko Lacković, Goran Šprem i Petar Metličić.

- Oduševili su me ne samo kao sportaši koje sam i ja tada kao klinac gledao, već kao i ljudi. Svi su se naravno začudili i zapitali o godinama na prvi spomen da je prošlo dva desetljeća. Na kraju su se i sami sebi smijali i čudili koliko toga pamte od tada. Stvarno mi je bilo ugodno razgovarati s njima i po par sati. Ta priča o njihovom uspjehu je iznimno slojevita, kroz knjigu prati i uspjehe u Atlanti 1996., ali i neuspjehe godinama poslije do tog zlata i pokazuje jednu širu priču našeg sporta - dodaje Španović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije