Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA Dinamov je Plavi salon bio pretijesan za sve one koji su se željeli oprostiti od Dražana Jerkovića

Ponosan i uspravan, poput zagrebačke katedrale!

15.12.2008.
u 14:07

Dinamov je Plavi salon bio pretijesan za sve one koji su se na komemorativnom skupu željeli oprostiti od Dražana Jerkovića. Bilo je više od 100 ljudi, Dražanovih bivših suigrača, suradnika, poznanika i prijatelja, no bilo je i nekih zbog kojih bi Dražan, kad bi se slučajno sreli negdje u gradu, prešao na suprotnu stranu ulice...

Komemoraciju je vodio Fredi Kramer, prisjećajući se brojnih potankosti iz Jerkovićeve uspješne nogometne karijere.

- Dražan je bio prvi među najvećima, njegova je popularnost i karizma bila neusporediva, bio je najkompletniji, nesalomljivi as. Zbog njega se dolazilo na utakmice, bio je sinonim ovoga grada, cijenili su ga svugdje gdje bi došao. Driblao je kao Bobek, zabijao kao Wölfl! Bio je poseban i najbolji, veliki umjetnik lopte, veliki čovjek. Ostavio nam je svoju slavu i veliko djelo heroja bez poze, zauvijek će živjeti u nama, sukus je Kramerovih riječi.

Za mikrofonom se potom izmijenilo niz govornika. Prvi je riječ uzeo Dinamov predsjednik Mirko Barišić:

- Citirat ću Matoša: "Od svih smrti, Hrvatska ima najviše ukusa"! I uzela nam je tebe, Draža, našu ikonu! Izražavamo poštovanje prema tvomu sportskom i ljudskom liku, čuvat ćemo kao najvredniju uspomenu sve ono što si učinio za Dinamo - rekao je Barišić, da bi riječ uzeo Jerkovićev nasljednik u plavom dresu s brojem 9, Slaven Zambata:

- Ponosan sam što sam proživio 50-ak godina uz Dražana, u ono je vrijeme za sve ostale nogometaše bio "svemirac"! Kad sam igrao s njim, na terenu sam mu se divio, nikad neću zaboraviti utakmicu sa Zvezdom, kad je "škaricama" zabio pogodak, a potom opet "škaricama" uzdrmao gredu! Draža je volio društvo, prijatelje, volio je veselice, gdje god se pojavio bio je glavni. I do kraja je života ostao ponosan i uspravan, poput zagrebačke katedrale!

Ante Vrdoljak, bivši predsjednik NK Zagreb, bio je godinama jedan od Jerkovićevih najbližih suradnika. I prijatelja...

- Neizmjerno je Draža cijenio prijatelje, neizmjerno je volio Zagreb, iako je rođen u Šibeniku. "Ma kaj ja to imam dalmatinsko u sebi", često je znao reći Draža. Bio je iskren, dosljedan, da je bio drukčiji možda bi i bolje prošao. Ali to ne bi bio Draža...

Igor Štimac, predsjednik Udruge prvoligaša, rekao je ovo:

- Osim tuge u ovom trenutku, osjećam i sreću što sam radio sa stručnjakom i čovjekom kakav je bio Dražan Jerković. Imao je veliki utjecaj na moje formiranje kao čovjeka i igrača, hvala mu za sve što je učinio za našu nogometu organizaciju, rekao je Štimac, nakon kojeg nas je Zorislav Srebrić, tajnik HNS-a, podsjetio na brojne detalje iz Jerkovićeve igračke, trenerske i izborničke karijere.

Nekoliko je riječi dodao i Željko Mataja, izaslanik predsjednika RH Stjepana Mesića, a na kraju je do mikrofona došao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić:

- Jerković je bio najbolji i najveći "plavi devet", čovjek koji je obilježio Dinamo. Bio je ponosan, dostojanstven i uvijek svoj! A takvi su samo najveći. Iako bismo mi gdjekad htjeli da su drukčiji, najveći su ljudi uvijek samo svoji, u tome i jest njihova veličina...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije