Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU PROMJENE

Oršić, Beljo, Kleinheisler i Biuk više nisu u HNL-u. Tko će ugrabiti priliku umjesto njih?

Zagrijavanje nogometaša uoči početka utakmice Hajduk - Dinamo
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/5
17.01.2023.
u 13:31

U Osijeku se već zna tko će zamijeniti Belju i Kleinheislera, u Hajduku postoje dvije varijante za zamijeniti Biuka, a u Dinamu je nakon odlaska Oršića konkurencija velika iako se favoriti znaju

Prijelazni rok za HNL službeno tek počinje sutra, a najveći klubovi u prvom razredu hrvatskog nogometa već su prodali svoje važne igrače u inozemne klubove. Redom su Dinamo, Hajduk i Osijek ostajali bez svojih prvotimaca u ofenzivnom redu.

Dinamo je prodao Mislava Oršića u Southampton za 6,8 milijuna eura, Hajduk je prodao Stipu Biuka u Los Angeles Galaxy za 6,5 milijuna eura, dok su Osijek napustila čak dva ponajbolja igrača ove polusezone. Dion Drena Beljo je za odštetu od oko tri milijuna eura (s bonusima će vrlo izgledno otići i do šest) otišao u bundesligaša Augsburg, dok je sjajni Mađar Laszlo Kleinheisler nakon četiri godine u klubu otišao put grčkog Panathinaikosa za pola milijuna eura.

21.04.2021., stadion Gradski vrt, Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, NK Osijek - GNK Dinamo. Mislav Orsic, Laszlo Kleinheisler Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Tako je HNL ostao bez četiri poprilično velika imena kad pogledamo na cijelu ligu, pa su se stoga ljubitelji HNL-a, a posebno navijači ova tri kluba pitali kako će nadomjestiti prodaje svojih važnih igrača. 

S tog gledišta je situacija u Osijeku najčišća i najjasnija, iako su ostali bez dvojice prvotimaca iz napadačke trojke. Belju i Kleinheislera će zamijeniti dva već dokazana igrača na HNL razini, Ramon Mierez koji se jesenas lagano počeo vraćati u formu te Kristijan Lovrić koji se riješio zdravstvenih problema i napokon kao stopostotan ulazi u polusezonu. Osijek se i riješio nekih pričuvnih igrača poput Fućka i Petkovića, pa je tako kadar u napadu poprilično jasan.

28.07.2022., stadion Gradski vrt, Osijek - Uzvratna utakmica drugog pretkola UEFA Europa konferencijske lige, NK Osijek - FC Kyzylzhar. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U Dinamu je, s druge strane, situacija nešto slojevitija nego što se na prvu čini. Najočekivaniji ishod u prvoj momčadi Dinama nakon odlaska legende kluba Mislava Oršića je da Dario Špikić prijeđe s desnog na lijevo krilo, a da Petar Bočkaj kao ljevak bude starter na poziciji desnog krila, što je u svojoj karijeri često i igrao. Tako je Ante Čačić uvježbavao postavu i u pripremama.

Međutim, Čačić ovisno o formi može potegnuti za raznim opcijama, zato Dinamo nije toliko ni posezao na tržištu za nekim zamjenama za Oršića, barem ne zasad. Kao krilni napadači još u Dinamovom kadru mogu zaigrati Luka Menalo, Mahir Emreli te sjajni mladi talent Gabriel Rukavina. Poanta je da Dinamo ima mogućnosti, ali varijanta sa Špikićem i Bočkajem se u ovom trenutku čini najizglednijom.

12.02.2022., Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 23. kolo, GNK Dinamo - HNK Gorica Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kod Hajduka će, ako ne budu pojačavali kadar, jedan od centralnih napadača, Jan Mlakar ili Nikola Kalinić, zamijeniti Stipu Biuka u prvoj postavi budući da je klub napustio i David Čolina koji je znao imati minutažu na lijevom krilu. Prouzročilo bi to ulaženje napadača, naravno, neke rotacije u momčadi.

Ako, primjerice, Kalinić postane starter, Marko Livaja se može izvući na lijevu stranu kao svojevrsno hibridno krilo. U slučaju da Mlakar postane starter, tada bi se prednja trojka Mlakar-Livaja-Sahiti praktično mogla stalno rotirati jer Sahiti može odigrati na oba krila, a Mlakar i Livaja mogu odraditi zadaću na sve tri pozicije u napadu, što su i pokazali. Moramo prvo vidjeti za kakav će se sustav igre odlučiti Ivan Leko kad se Hajduk baš vrati ligaškim utakmicama pa ćemo znati više, ali ovo su mu trenutne mogućnosti.

30.10.2022., stadion u Kranjcevicevoj ulici, Zagreb - SuperSport HNL, 15. kolo, NK Lokomotiva - HNK Hajduk. Jan Mlakar. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ovdje smo se strogo fokusirali na trenutno stanje kadrova u Dinamu, Hajduku i Osijeku. Naravno, treba uzeti u obzir da uvijek postoji mogućnost da se u prijelaznom roku, koji za HNL klubove traje do 15. veljače, nešto u kadrovima i promijeni.


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije