Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANDRA I MARIN ODUŠEVILI

Niko Kovač i Jasmin Repeša na kormilu najvećih ovoljetnih razočaranja!

Niko Kovač
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.10.2014.
u 20:40

Bilo je ovo jako plodno ljeto, po pitanju sportskih zbivanja i zbog toga je bilo lakše podnijeti dosadnu kišu.

Ljeto je bilo prepuno sportskih događanja, prepuno sjajnih rezultata i razočaranja. Moglo se više, moglo se i manje, ali zato je svaki sportski obožavatelj sasvim sigurno došao na svoje i sigurno će se tijekom sušnog ljeta 2015. sjećati sa sjetom događaja otprije godinu dana.

Krenulo je žestoko, odmah Svjetsko nogometno prvenstvo, Hrvatska na otvaranju protiv domaćina Brazila, cijeli svijet bruji o tome, gledanost je na tri milijarde i ruše se svi mogući rekordi. Vodimo! Euforija dodiruje plafon, imamo igru, Niko Kovač se pokazao kao talent. Na kraju ipak poraz, japanskom sucu Nishimuri se štuca, brazilski antinogomet se kritizira.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

No pomalo se već naziru i kritike na račun izbornika Kovača. Prekida ih 4:0 protiv Kameruna i sprema se Meksiko, utakmica za koju se već nakon ždrijeba znalo da će biti odlučujuća. Kad je završilo tih mučnih 90 minuta, nije se više štedjelo, Niko Kovač je osjetio kako reagira razočarana hrvatska nogometna javnost, ali i mediji. S pravom, ali i bez prava, napadalo se, ništa više nije odgovaralo. Pretjerano, a s jedne strane i istina. Sve u svemu, nogometaši su razočarali, osmina finala bila je glavni cilj, ne toliko nerealan. Možda bi i ispunili cilj da nije bilo previše tvrdoglavosti od strane Nike Kovača, ali to nikad nećemo saznati.

Sandra najbolja na svijetu

Paralelno se igrao Wimbledon i bila je to najava onoga što slijedi. Marin Čilić je stigao do četvrtfinala, vodio je 2:1 protiv Novaka Đokovića i na kraju izgubio 2:3, više na iskustvo nego činjenicu da je najbolji tenisač svijeta toliko bolji.

Već su polako s krajem Wimbledona i Svjetskog prvenstva u nogometu krenula pretkola europskih nogometnih natjecanja, a na tom su planu uspješni bili svi naši klubovi. Samo, nitko još nije očekivao da će se dogoditi baš ono što će se dogoditi.

Malo nas je iz nogometne euforije "izbacio" vaterpolo, očekivala se medalja, imali smo momčad za to u Budimpešti. Nažalost, ispadanje u četvrtfinalu protiv Italije nije najbolje "sjelo", trebali su napraviti više, sasvim sigurno. To se tretirao kao neuspjeh.

A kao neuspjeh sigurno se ne tretiraju nastupi Sandre Perković, ali i Ane Šimić te oporavljene Blanke Vlašić. Iako potonja nije nastupila na Europskom prvenstvu, vratila se s pokojim postoljem u Dijamantnoj ligi, a to je izrazito bitno za nju. Ionako ju je dostojno zamijenila Ana Šimić broncom, a kao šlag na atletske uspjehe bilo je Sandrino osvajanje EP, a potom i Dijamantne lige. Uz to, u izboru je za najbolju atletičarku svijeta. A ne misli stati! Zato, to što su Sanda, Blanka i Ana napravile jest uspjeh!

Foto: Michael Kappeler/dpa/DPA/PIXSELL

Sredina i kraj kolovoza već su iskristarizirala sliku oko hrvatskih nogometnih klubova, sva četiri su ušla u playoff Europske lige i to je nezapamćen uspjeh! Tek je Dinamo razočarao jer nije uspio proći Aalborg na putu do Lige prvaka, ali to ne može narušiti kompletnu sliku. Nažalost, Hajduk i Split nisu mogli do kraja, ali imali su uistinu teške protivnike u Torinu i Dnipru pa im se može oprostiti. Posebno jer to ispadanje nije bilo uvjerljivo, sve je moglo i na "drugu stranu". Zato je Rijeka nastavila veliku priču, a Dinamo potvrdio da europska jesen ne može proći bez njegova sudjelovanja. Nogometni klubovi, dakle, bili su uspješni!

Marin pokrenuo euforiju

Dolazimo potom do košarkaša, "filali" su nas mjesec dana odličnom atmosferom, pobjedama u prijateljskim susretima, pozitivnim ozračjem i nekako je sve djelovalo da bi Svjetsko košarkaško prvenstvo u Španjolskoj moglo biti konačni povratak na scenu, potvrda da četvrto mjesto s Eurobasketa 2013. nije bilo iznimka. Uz to je skupina sa Senegalom, Filipinima i Portorikom nudila "lak prolaz", a "stara" Argentina i "nova" Grčka nisu bile teške prepreke. Uz poraz od Senegala, pobjedu u produžecima protiv Filipina i uvjerljiv poraz od Grčke završili smo drugi. Nije to bilo ni najmanje loše s obzirom na prikazano, ali slijedili su Francuzi, europski prvaci. Istina, bez Tonyja Parkera, no nikako nisu bili slabi. Tu smo utakmicu izgubili prije nego je praktički počela, a na kraju svejedno imali šansu pobijediti. Kritike na račun izbornika Jasmina Repeše bile su utemeljene, nije nudio nikakvu razliku, oslanjao se na individualnu kvalitetu i nakon skoro dva mjeseca priprema i toliko godina na kormilu reprezentacije, još se uvijek "tražio". Gaf s dovođenjem Lafayettea ne treba posebno spominjati. Sve u svemu, bio je to neuspjeh!

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ali sve je to ionako prošlo ne toliko bolno jer u međuvremenu je Marin Čilić osvojio US Open uvjerljivim pobjedama i maestralnom igrom. Pobijedio je samoga sebe, a u tome mu je pomogao Goran Ivanišević. Postao je treći Hrvat kojem je uspjelo osvojiti Grand Slam, a prvi kojem je uspjelo osvojiti US Open. Automatski je ušao u top10 svjetskog tenisa i pokazao svima što sve može. Uvjerljivo najveći hrvatski sportski uspjeh ovog ljeta, ali i ne samo ljeta.

Za kraj su se pojavile odbojkašice, sve redom u teškoj financijskoj situaciji, ali u sportskom smislu daju sve od sebe. Cilj je prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Italiji bio skroman, prolaz u drugi krug. To su ispunile, a usput su dobile doprvakinje Europe Njemačku i treću reprezentaciju svijeta - Japan. Ispadanje u drugom krugu nitko im ne može zamjeriti. Zato, njihov nastup svakako se može tretirati kao uspjeh!

Od ljeta je to sve, ali pred nama su nogometna zbivanja, hokej, još atletike, tenisa, rukometa...

>> Pobjeda života: Nezaustavljivi Marin Čilić osvojio US Open!

>> Nitko na svijetu ne dominira kao Sandra Perković

>> 'Hrvati su razočarani, očekivali su da igrači Barce i Reala prođu Meksiko'

>> Hrvatski klubovi pišu prekrasnu europsku priču! Mogu li svi proći?

>> Talijani potopili dupine, ništa od borbe za medalju na EP

>> Hrvatska unatoč neuspjehu 'skočila' na Fibinoj ljestvici

>> Hrvatice nisu naviknule na taj ritam, no glavni cilj su OI u Riju

Komentara 13

TV
tvrdapixa
20:59 07.10.2014.

Jedini cilj ove inventure da se unese pomutnja u redove nogometne repke uoči ovih važnih tekmi, i još jednom popljuje selektor.

SE
sestrićna
21:43 07.10.2014.

izgleda da vanja više voli sport iz regijona ...

ML
Mlad75
21:24 07.10.2014.

Pa kakvi ste to VI novinari pa Jel VI u svemu morate ići protiv Hrvatske....nemogu vjerovat da svaki dan imate potrebu pljuvati Kovača i to pred ovako važne utakmice....pa idite preko Drine ako vam je toliko mrska ova zemlja....sramota toliko neobjektivnosti, laži, neprofesionalnosti bi bilo sramota u jednom žutom tisku a kamoli ne u nacionalnim toboze ozbiljnim dnevnim novinama...kad vidim koliko lazi i manipulacija pisete imam osjećaj da je 24sata kupio vecernji a ne obrnuto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije