Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silver SkifF

Martin Sinković pobjednik i rekorder maratonske utrke samaca u Torinu

Foto Manuela Sinković
06.11.2023.
u 18:55

U utrci na 11 kilometara, po rijeci Po, mlađi Sinković pobijedio je po šesti put pa je tako postao i rekorder ove slavne utrke prestigavši dvostrukog olimpijskog pobjednika i peterostrukog svjetskog prvaka u skifu Mahea Drysdale koji je u Torinu izborio pet pobjeda

Martin Sinković, polovica zlatnog hrvatskog veslačkog dvojca, pobjednik je nedjeljne daljinske regate samaca "Silver Skiff". U utrci dugoj 11 kilometara, koja se vozi na rijeci Po, mlađi Sinković pobijedio je po šesti put od devet dosadašnjih nastupa pa je tako postao i rekorder ove slavne utrke prestigavši dvostrukog olimpijskog pobjednika i peterostrukog svjetskog prvaka Novozelanđanina Mahea Drysdale koji je u Torinu izborio imao pet pobjeda.

Na utrku u kojoj je, njegov mlađi brat pobijedio u konkurenciji 465 veslača, doputovao i Valent Sinković, pobjednik iz 2015., no on je zbog viroze odustao a utrci je nazočio i trener braće Sinković Nikola Bralić.

GALERIJA Braća Sinković osvojila sedmo europsko zlato

1/8

- Brat je u petak popodne osjetio virozu pa je rekao da je bolje da ne nastupi ako nije sto posto spreman. No, već u ponedjeljak je, po povratku u Zagreb, bio na treningu tako da je sve u redu - pojasnio je Martin Sinković.

A s obzirom na povoljne vremenske prilike Sinkovići su još uvijek na vodi, krenuli su s bazičnim pripremama za olimpijsku 2024. godinu. A u toj funkciji je bio i ovaj nastup na ovoj specifičnoj regati.

- Zanimljiva je to utrka. Najprije pet i pol kilometara veslati nizvodno a potom se okrenete i isto toliko veslate nazad pri čemu je struja slaba pa se skoro i ne osjeti da veslate uzvodno. Utrka je dosta zanimljiva jer ima puno zavoja i dosta mostova pa moraš stalno gledati izvan čamca, moraš se okretati, što je u standardnom veslanju gotovo zabranjeno. Naime, ako to činiš na standardnoj stazi može ti se dogoditi da izgubiš koncentraciju, možeš "uhvatiti raka", a ovdje to moraš činiti da se u nešto ne zabiješ - prepričava Martin koji je pobijedio ispred prošlogodišnjeg pobjednika, Talijana, Gabriela Soaresa i Nizozemca Metsemakersa.

Od Talijana je bio brži tri sekunde a od Nizozemca 18 sekundi. U prvih deset je bio još jedan hrvatski veslač, David Šain, član onog čuvenog hrvatskog četverca na pariće kojeg je ovaj Osječanin činio sa Sinkovićima i Damirom Martinom. Na 14. i 15. završila su još dvojica mladostaša, Patrik Lončarić (14.) i Ivan Talaja koji je bio najbrži među mlađim seniorima. Patrikov brat blizanac Anton osvojio je 33. mjesto a šest mjesta ispred njega bio je član Trešnjevke Boris Cesarec.

VEZANI ČLANCI:

Kad već nabrajamo plasmane spomenimo i da je, u konkurenciji 197 veslačica, najbolje plasirana hrvatska veslačica bila Josipa Jurković (sedma) dok je njena sestra blizanka Ivana (obje su članice Trešnjevke) osvojila 16. mjesto.

No, vratimo se mi pobjedniku kojeg priupitasmo što njemu, naviknutom na utrke na dva kilometra, znači pet i pol puta dulja utrka?

- To je provjera trenutne forme ali i zabavan vikend u Torinu. Naravno da i brat i ja volimo pobijediti no ovdje nema pritiska rezultata. Dođe tu dosta vrhunskih veslača koje susrećemo samo na velikim natjecanjima na kojima je veliki pritisak. Dođemo mi spremni ali nam nije imperativ pobijediti.

Za razliku od onih uobičajenih, ovo je utrka koja ima i nagradni fond.

- Za pobjedu sam dobio 1500 eura. Lijepo je da se i u veslanju može nešto zaraditi. Sad je sve više regata s nagradnim fondom. Primjerice, bostonska "Head of Charles" za pobjedu daje 5000 dolara. Ova utrka nam se ove godine nije uklapala. Valent i ja ondje smo vozili u dublu ali i u osmercu složenom od skulera i pobijedili smo osmerac rimenaša. Sjećam se da su s nama u čamcu bili Mahe Drysdale i Olaf Tufte. Tu regatu dođe gledati i po 200 tisuća ljudi - ispričao je Martin Sinković.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Psychlist
Psychlist
19:47 06.11.2023.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije