Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP rukomet

Makedonija od sjaja do bijede u nekoliko dana

25.01.2018.
u 19:35

Raul Gonzalez rekao je da i nakon Europskog prvenstva ostaje izbornik Makedonije jer je potpisao takav ugovor.

Rukometaši Makedonije bili su hit prvog kruga na Europskom prvenstvu. Iz zagrebačke skupine donijeli su u Varaždin, u drugi krug, velika tri boda. Nisu izgubili nijednu utakmicu, a posebno su dojmljive bile utakmice protiv Slovenije (25:24) i Njemačke (25:25). No tanka je linija između sjajnog i lošeg. A upravo se to dogodilo Makedoniji. U Varaždinu je upisala prva dva poraza, od Španjolske i Češke, i san o polufinalu otišao je u vjetar. Htjeli su Makedonci nadmašiti peto mjesto iz Srbije 2012. godine, ali nisu uspjeli. Raul Gonzalez, izbornik Makedonije, odjednom je od vrhunskog trenera postao jedan od glavnih krivaca za neuspjeh. U redu, ako su već morali izgubiti od Španjolske koja je po rejtingu puno bolje plasirana reprezentacija u Europi, onda nikako nisu smjeli izgubiti od Češke. Pogotovo jer su cijelu utakmicu vodili, imali četiri do pet pogodaka prednosti. Na kraju krajeva, izdala ih je i sreća.

Horvat dobio društvo

Prvo ih je napustila u susretu protiv Njemačke kada je Stojanče Stoilov promašio zicer za pobjedu u posljednjim trenucima utakmice. Onda ih je još više napustila protiv Češke. Imali su sedmerac po isteku vremena. Sedmerac za neodlučeno s kojim bi još imali dobru priliku za plasman u polufinale.

– Nakon što je Lazarov promašio treći sedmerac, odlučio sam da sedmerac za bod šutira Dejan Manaskov. Riječ je o igraču koji to inače radi nepogrešivo – rekao je Raul Gonzalez.

Manaskov je na njegovu nesreću promašio, odnosno Mrkva mu je obranio. Eto, barem je naš Zlatko Horvat dobio društvo u onima koji su promašili ključne sedmerce. Svi se još jako dobro sjećamo kako je Horvat po isteku vremena promašio sedmerac za plasman u finale Svjetskog prvenstva. Ako je Manaskovu za utjehu, nije promašio sedmerac za medalju. Jer, tko zna bi li, da je postigao pogodak, taj bod bio dovoljan za polufinale. Nikad nećemo saznati.

1/10

– Odigrali smo odličnih 50 minuta, jako mi je žao. Na svojoj strani smo imali kvalitetu, gledatelje i sreću, ali nismo imali ono najvažnije – karakter. Šteta, propuštena je velika prilika, prilika kakvu mislim da nećemo imati u bliskoj budućnosti. Moram čestitati Velkovskom, odigrao je hrabro, muški i pokazao da imamo dostojnu zamjenu za Kirila Lazarova – rekao je Filip Mirkulovski, srednji vanjski Makedonije.

Slično razmišlja i Filip Lazarov, mlađi Kirin brat.

– Bili smo bolji veći dio utakmice, imali smo četiri do pet pogodaka razlike. Kada smo na trenutak zastali, izgubili smo ideju, snagu u obrani, ideju u napadu. Borko Ristovski također je stao s obranama, a bio je odličan 45 minuta. Ovo je jedan težak poraz u najlošijem trenutku za nas. Katastrofa. Idemo dalje, teško nam je, ali ništa se sada ne može vratiti. Nevjerojatno je kako smo izgubili od reprezentacije koju smo do sada stalno pobjeđivali – rekao je Filip Lazarov.

Filipi nova generacija

Raul Gonzalez rekao je da i nakon Europskog prvenstva ostaje izbornik Makedonije jer je potpisao takav ugovor. Želi biti na klupi Makedonije bez obzira na to što sljedeće sezone neće više stanovati u Skoplju, već u Parizu. Naime, klupu Vardara zamijenit će klupom bogatog PSG-a. Kad je već dobar za klupu najbogatijeg svjetskog kluba, onda je sigurno dobar i za klupu Makedonije bez obzira na kiks na ovogodišnjem Europskom prvenstvu. Jer, nije Raul preko noći zaboravio kako se vodi rukometna utakmica. Ne treba zaboraviti da je Raul s Vardarom osvojio Ligu prvaka. Takvog stručnjaka bilo bi se grijeh riješiti.

– Zauvijek ću upamtiti to drugo poluvrijeme protiv Češke. A sve je bilo idealno, pogotovo nakon prvog poluvremena. To drugo poluvrijeme trajalo je cijelu vječnost. Nikako da završi, a Česi su nas iz minute u minuti stizali i na kraju prestigli. Uz sve njihov vratar počeo je čudesno braniti – rekao je Raul nakon utakmice.

Makedonija ima novu generaciju koja će u budućnosti sigurno napraviti dobar rezultat. Na ovom Europskom prvenstvu istaknula su se dva Filipa, Talevski i Kuzmanovski. Obojica još nemaju 22 godine. Obojica su put do reprezentacije tražila iz Metalurga gdje im je trener bio Lino Červar. Talevski već igra u jakom klubu, u njemačkom RN Löwenu, dok je pitanje vremena kada će novi klub naći Kuzmanovski. Tu je i 21-godišnji Martin Velkovski koji će na mjestu desnog vanjskog zamijeniti Kiru Lazarova kojem je ovogodišnje Europsko prvenstvo vjerojatno bilo zadnje veliko natjecanje za Makedoniju.

Makedonija je u Hrvatskoj imala i veliku podršku s tribina. U Zagrebu je došlo 5000 njihovih navijača, u Varaždin nešto manje zbog kapaciteta dvorane. Rukomet je u Makedoniji popularniji od nogometa i košarke, a to su dokazali navijači kada su, primjerice, dočekali Vardar s osvojenim trofejom Lige prvaka ili kada je Metalurg u najboljim danima imao prosječno 8000 gledatelja na tribinama.

Komentara 1

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
20:22 25.01.2018.

Pa maja smreKAR stalno piše da je Raulu falila ta komunikacija na srpskoslovenskom kakvu je imao Vuja da ga igrači jako dobro razumiju zato slovenci uzimaju ne bez razloga trenera s balkana radi dobre komunikacije jer se balkanci najbolje na materinjem između sebe razumiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije