Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPANJOLSKA

“Djedice” se poigrali s mlađahnim suparnicima

Španjolska europski prvak
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
30.01.2018.
u 22:10

Španjolski izbornik nije se oslonio samo na igrače Barcelone već i na španjolske igrače iz Vardara, Nantesa, Kielcea, Löwena, a sve su to klubovi koji igraju značajnu ulogu ove sezone u Ligi prvaka.

Rukometaši Španjolske možda nisu igrali najljepše na Europskom prvenstvu, ali su igrali najbolje kad je trebalo – u polufinalu i finalu. Ali i u onoj ključnoj utakmici drugog kruga kada su razbili Njemačku, u tom trenutku još aktualnog europskog prvaka.

- Prednost u finalu dajem Španjolcima. I to zbog puno većeg iskustva i zbog boljih vratara - rekao je Veselin Vujović, izbornik Slovenije, koja je, usput, na ovom Europskom prvenstvu jedina nadigrala Španjolce, sada nove prvake Europe, pobijedivši ih sa pet pogodaka prednosti.

Španjolska europski prvak
1/18

- Nije veliko iznenađenje što je Španjolska prva. U posljednjih nekoliko godina uvijek je tu negdje pri vrhu. Prije dvije godine igrala je u finalu EP-a, lani ju je Hrvatska pobijedila u četvrtfinalu SP-a. Ne tako davno, 2013. na svom parketu, bila je svjetski prvak, a dvije godine kasnije, na SP-u u Dohi, bila je četvrta - zaključio je Vujović.

Rivera udario temelj

Najveće uspjehe Španjolska je postigla pod vodstvom Valera Rivere, izbornika koji je 22 godine bio trener Barcelone, s kojom je šest puta osvojio Ligu prvaka. Kada je prošle godine za izbornika došao Jordi Ribera, mnogi su bili pesimistički raspoloženi.

Jer, taj trener uglavnom je bio trener manjih španjolskih klubova poput Arratea, Galdara i Bidasoe, ali bio je izbornik dviju najboljih južnoameričkih reprezentacija, Argentine i Brazila. Jako ga se dobro sjeća i Slavko Goluža. Naime, Ribera je bio izbornik Brazila, koji je itekako namučio Hrvatsku u osmini finala Svjetskog prvenstva 2015. godine. Pobijedili smo jedva sa 26:25.

- U finalu smo odigrali dva potpuno različita poluvremena. Na odmoru sam od igrača tražio da se opuste i uživaju u finalu. To je urodilo plodom, rasteretio sam ih. Obrana je bila fantastična, kao i Arpad Šterbik na vratima. Možemo se ponositi time što smo postigli. To je veliki uspjeh za cijelu Španjolsku. Veliko hvala i domaćinu EP-a na sjajnih 15 dana. Zaista smo se ugodno osjećali u Varaždinu i Zagrebu - rekao je Ribera.

Samo Barca preživljava

Španjolski izbornik nije se oslonio samo na igrače Barcelone već i na španjolske igrače iz Vardara, Nantesa, Kielcea, Löwena, a sve su to klubovi koji igraju značajnu ulogu ove sezone u Ligi prvaka. Zanimljivo je da su čak devetorica od njih prešla tridesetu. U jednom je trenutku na parketu bila postava u kojoj su igrali Šterbik (38 godina), Gurbindo (31), Aguinagalde (36), Sarmiento (34), Rivera (34) i Canellas (32). Samo je krilo Sole (27) bio izvan te “lige”.

- Tko kaže da “djedice” ne mogu osvojiti zlato. Ovo je dokaz da mogu - ustvrdio je Arpad Šterbik.

Srednji vanjski igrač Sarmiento istaknuo je:

- Ovaj trofej nam puno znači, ne samo nama igračima nego svim ljudima iz rukometa u Španjolskoj, svim rukometnim radnicima. Znamo da situacija u španjolskom rukometu u posljednje vrijeme nije sjajna, klubovi se muče s financiranjem. Samo Barcelona preživljava zahvaljujući jakom nogometnom klubu - zaključio je Sarmiento koji igra u francuskom St. Raphaelu. 

Španjolska europski prvak
1/9

Komentara 1

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
14:42 31.01.2018.

Vuja sve zna samo ne kako promijenit tijek igre kad protivnik povede

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije