Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VN AZERBAJDŽANA

Leclercu najbolja startna pozicija za sprint utrku

Charles Leclerc
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
29.04.2023.
u 13:17

Bile su to druge kvalifikacije u Bakuu, nakon što su u petak vožene klasične za nedjeljnu utrku. Leclerc je u petak treću godinu uzastopce izborio "pole position" za nedjeljnu VN Azerbajdžana.

Monegažanin Charles Leclerc u bolidu Ferrarija ostvario je najbolje vrijeme kvalifikacija za sprint utrku na VN Azerbajdžana koja se danas, nešto kasnije, vozi ulicama Bakua.

Bile su to druge kvalifikacije u Bakuu, nakon što su u petak vožene klasične za nedjeljnu utrku. Leclerc je u petak treću godinu uzastopce izborio "pole position" za nedjeljnu VN Azerbajdžana.

U subotu mu je to uspjelo i u "sprint shootoutu" pa će u današnjem sprintu, koji je na rasporedu od 15.30 sati, također startati s najbolje pozicije.

Drugo vrijeme "sprinterskih kvalifikacija" postavio je Meksikanac Sergio Perez u Red Bullu, a treći je završio Nizozemac Max Verstappen u drugom Red Bullu. Slijede Britanac George Russell (Mercedes), Španjolac Carlos Sainz Jr (Ferrari), Britanac Lewis Hamilton (Mercedes)...

Leclerc je u zadnjem krugu završio u zaštitnoj ogradi s oštećenjem na prednjem krilu. Međutim, uspio je doći do bokseva, a čini se kako će biti dovoljna zamjena prednjeg krila za sprint utrku.

Prvih osam vozača u sprintu dobit će bodove, a VN Azerbajdžana prva je od šest utrka ove sezone koja će sadržavati sprintersku utrku.

Sprint je u F1 uveden 2021. godine, ali je njegov originalni format podrazumijevao kvalifikacije u petak nakon prvog slobodnog treninga, u kojima se određivao startni poredak za subotnju Sprint "utrku" dugu 100 kilometara.

Pobjedniku Sprinta je pripadao pole position za nedjeljnu utrku, ali i 8 bodova, dok bi ostali vozači do osmog mjesta dobijali po bod manje.

Međutim, koncept se promijenio ove godine, tako da je Sprint postao odvojen od same nedjeljne utrke, odnosno, njegov ishod neće utjecati na glavni nedjeljni događaj.

Prema novim pravilima, u petak se voziti samo jedan slobodan trening, nakon čega su istog dana održane kvalifikacije za nedjeljnu utrku.

U subotu je umjesto drugog slobodnog treninga vožen "Sprint Shootout", odnosno kvalifikacije za Sprint koji će uslijediti nešto kasnije.

Utrka duga 100 kilometara donosit će isti broj bodova kao i ranije, kako za vozače, tako i za njihove ekipe.

Klasična utrka je na rasporedu u nedjelju, a "pole position" je izborio Leclerc ispred aktualnog svjetskog prvaka i vodećeg u ukupnom poretku sezone, Nizozemca Maxa Verstappena (Red Bull).

Iz drugog reda startat će drugi vozač Red Bulla, Meksikanac Sergio Perez, te drugi vozač Ferrarija Španjolac Carlos Sainz. Slijede Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) i Španjolac Fernando Alonso (Aston Martin).

Azerbajdžan je četvrta ovogodišnja stanica kalendara, a nakon prve tri utrke vodi Verstappen sa 69 bodova ispred Pereza sa 54 i Alonsa sa 45 bodova.

KVALIFIKACIJE SPRINTA
 1. Charles Leclerc (MC/Ferrari)
 2. Sergio Pérez (Mek/Red Bull)
 3. Max Verstappen (Niz/Red Bull)
 4. George Russell (VB/Mercedes)
 5. Carlos Sainz Jr (Špa/Ferrari)
 6. Lewis Hamilton (VB/Mercedes)
 7. Alexander Albon (Taj/Williams-Mercedes)
 8. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin-Mercedes)
 9. Lance Stroll (Kan/Aston Martin-Mercedes)
10. Lando Norris (VB/McLaren-Mercedes)...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije