Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar posao u Iranu

Ivanković otkriva zašto je odbio dovesti Adebayora i Sissoka, a mogao bi postati i prvi Hrvat kojem je uspjelo ovo...

Branko Ivanković
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
03.02.2017.
u 21:03

Ne trebaju mi isluženi igrači koji igraju bez strasti, bez energije, bez ambicija – naglašava hrvatski trener na klupi teheranskog kluba.

Sjajnom imidžu hrvatskih nogometnih trenera u Aziji veliki doprinos daje Branko Ivanković (62) na klupi iranskoga Persepolisa, vodeće i čini se nedostižne momčadi tamošnjega prvenstva.

– Zaliha od šest bodova prednosti još nas ne čini spokojnom. Do kraja prvenstva ostalo nam je još jedanaest utakmica, a u sljedeća tri kola očekuju nas ogromna iskušenja: najprije derbi s drugoplasiranim Tractorom, pa onda veliki gradski okršaj s Esteghlalom, i za kraj sudar sa Sepahanom – govori Branko Ivanković.

Iako sjajno gura s Persepolisom, šalje upozoravajuće signale.

– Iransko prvenstvo izuzetno je zahtjevno, teško, svatko svakoga može pobijediti. Stalno mi je na umu završnica prošle sezone kada nas je jedan domaći kiks protiv jednoga maloga kluba koštao naslova prvaka – dodaje Ivanković.

Velika navijačka euforija

Koliko publike prati Persepolis na domaćim utakmicama?

– U derbijima uvijek redovito između osamdeset i sto tisuća, a na “običnim” utakmicama ne manje od pedeset tisuća. Ovo je klub s čak 40 milijuna navijača, a Iran prava nogometna zemlja, nogometnija od bilo koje azijske države, s ozračjem na stadionima usporedivim s bilo kojom svjetskom ligom. Oko našega kluba vlada velika navijačka euforija jer Persepolis čeka naslov prvaka već devet godina – ističe varaždinski Profesor, u čijemu stožeru su trojica Hrvata: kondicijski trener Marko Stilinović, pomoćni trener Sreten Ćuk i trener vratara Igor Panadić.

Ugovor ih veže još za sljedeću sezonu...

– Ovdje se govorilo kako me Iranci žele za izbornika ako Portugalac Queiroz ode, no ne razmišljam o tome. Fokusiran sam na posao s Persepolisom i osvajanje naslova prvaka. Ostanem li, u sljedećoj sezoni pokušat ćemo osvojiti azijsku Ligu prvaka – dodaje Ivanković.

Usporedba iranske lige s ostalim azijskim prvenstvima?

– Iranska liga spada među najjače lige Azije, jača je od saudijske i emiratske, vjerojatno ne slabija od kineske. Kinezima sada vrijednost daju skupocjeni stranci, dok u Iranu nije tako velik novac u igri i onda je teško dovesti veliko ime. Međutim, ako nam se takav i ponudi, želimo da to bude igrač u punoj snazi, motiviran i željan. Evo, nedavno su mi nudili Adebayora i Mohameda Sissoka, koji je nekad igrao za Valenciju, Liverpool, Juventus... i odbio sam ih. Jednostavno, ne trebaju mi igrači koji igraju bez strasti, bez energije, bez ambicija – naglašava Branko Ivanković.

U momčadi ima samo jednoga Hrvata, 27-godišnjeg vratara Božidara Radoševića.

– Božo je u statusu drugoga vratara, pouzdan je i odgovoran, ali trenutačno je u prednosti Beiranvand, sjajni vratar sličan Courtoisu, dečko koji bi imao mjesta u bilo kojemu klubu iz Petice. Izvrstan čuvar mreže! – pojašnjava Ivanković, koji može postati vlasnikom jedinstvenih sportskih dosega.

Na Špacinu tragu

Osvoji li prvenstvo, postat će prvi hrvatski trener koji je u Aziji bio prvak u dvije zemlje, Iranu i Kini. Podsjetimo, ima i naslov prvaka u Hrvatskoj s Dinamom. Za usporedbu, slavni Ivić bio je prvak u četiri zemlje: tadašnjoj Jugoslaviji (Hajduk), Nizozemskoj (Ajax), Belgiji (Anderlecht) i Portugalu (Porto).

Zanimljivo, veliki azijski klub Persepolis oduvijek je bio sklon hrvatskim trenerima, pa su ga prije Ivankovića vodili Stanko Poklepović, Tomislav Ivić, Ivica Matković, Vinko Begović i Zlatko Kranjčar. Jedini od njih naslovom prvaka, i to dva puta (1996. i 1997. godine) bio je okrunjen popularni Špaco.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije