Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVA ČAST

Hrvatsku legendu će u Kuću slavnih uvesti najbolji svih vremena!

18.05.2021.
u 18:15

– Premda je to nešto što je bilo očekivano, meni je izuzetno drago što se to i dogodilo. Toni je bio unikatan igrač koji je sa svojom centarskom visinom mogao igrati sve vanjske pozicije jer je imao i sjajan šut i prodor - rekao je Hrvat koji već ima status člana Kuće slavnih, Mirko Novosel

Sad kada je, konačno, izabran za člana košarkaške Kuće slavnih, na Toniju Kukoču je da izabere tko će biti njegov prezenter. A gotovo smo sigurni da će njegov izbor biti najveći košarkaš svih vremena, njegov bivši suigrač, Michael Jordan.

Osim toga što su tri godine dijelili svlačionicu i zajedno osvojili tri naslova NBA prvaka, Kukoča i Jordana veže velika strast prema igranju golfa pa je Toni nastupao i na Michaelovu humanitarnom turniru. Dakle, može se reći ne samo da su suigrači nego i prijatelji pa nam je teško vjerovati da će Jordan uskratiti to zadovoljstvo “Bijelom Magicu”, kako su Tonija zvali neki novinari.

Ne bude li Jordan, iz nekog razloga, u to vrijeme dostupan, Kukoč ima dosta širok izbor. Bitno je samo da predloženi bude počasnik Kuće slavnih pa tako u obzir dolaze i Scottie Pippen, Dennis Rodman i Phil Jackson, akteri slavne epopeje šampionskog “stampeda” Chicago Bullsa.

Sudeći po iskustvu Dina Rađe, Kukočeva hrvatskog prethodnika u Kući slavnih, oko toga ne bi trebalo biti problema.

– Premda nismo bili suigrači, ja sam za prezentera poželio Larryja Birda s kojim me veže zelena boja Celticsa pa je valjda i zbog toga pristao iz prve. A njega sam znao i preko Stojka s kojim je igrao, a i Bird me htio dovesti u Indianu kada je ondje bio trener.

A Larry Bird je jedina osoba u povijesti NBA lige koja je imenovana novakom godine, najboljim igračem sezone, NBA finala i All-Star utakmice te trenerom i dužnosnikom godine. A američkog košarkaškog zaslužnika za prezentera imao je 2009. i Mirko Novosel kojeg je u Kuću slavnih uveo Dave Gavitt, uglednik koji je u karijeri bio predsjednik Uprave Kuće slavnih, izvršni direktor Boston Celticsa, ali i predsjedavajući Američkog košarkaškog saveza (USA Basketball) koji je te 1992. kreirao koncept Dream Teama.

– Ja sam Gavitta izabrao jer smo bili dobri prijatelji, ali i zato što je on čovjek koji je lobirao za nastup Hrvatske na Olimpijskim igrama u Barceloni. Naime, on je napisao pismo predsjedniku MOO-a Samaranchu da Hrvatska mora dobiti priliku da se kvalificira na OI.

Ono što Kukoču slijedi jest svečanost uvrštenja koja će se održati u rujnu, a što ga sve čeka priča nam, na svom iskustvu, Dino Rađa:

– Do ceremonije uvrštenja, Toni će dosta toga morati odraditi. Prije svega, moraju mu uzeti mjere za jaknu, za prsten, a morat će i najaviti svoje goste. Ja sam imao jedno 20-ak prijatelja iz Hrvatske i još desetak iz SAD-a. Kao novopečeni član Kuće slavnih, imao sam pravo na šest besplatnih gostiju, a za ostale sam platio ulaznice. Dakako, uz mene su taj dan bila sva tri moja sina, sadašnja i bivša supruga.

Rađa je stanovnikom odaja slavnih postao 2018., a kako je to izgledalo devet godina prije (2009.) ispričao nam je Mirko Novosel:

– Ja sam imao pravo na osam gostiju koji su bili na teret domaćina, no imao sam pravo na još gostiju povrh toga. Od obitelji uz mene su bila obojica sinova, Krešo i Vladimir, Krešina supruga Marija, a od mojih bivših igrača bio je Mihovil Nakić. Na svečanosti su bili i dr. Ivan Fattorini, novinar Zoran Kovačević, a u ime HKS-a danas pokojni Željko Drakšić. Zvao sam i Zorana Slavnića, no on nije mogao jer je tada bio izbornik reprezentacije Srbije. Sve nas u Bostonu je dočekala velika limuzina i svi smo bili smješteni u istom hotelu.

Rađa je bio jedan od onih povlaštenih koji je za Kukočevo uvrštenje saznao i prije službene objave.

– Ja sam stari “Hall of Famer”, a mi imamo načina doznati takve stvari. Kada sam Tonija nazvao i čestitao mu, pitao me na čemu, a ja sam mu rekao da se ne pravi blesav. Doduše, razumijem ga jer su i meni svojedobno rekli, kada su mi javili, da je to strogo čuvana tajna. Na koncu smo to proslavili večerom. Nakon dugo vremena našli smo se Kukoč, Perasović, Sobin i ja i bilo mi je puno srce nakon tog druženja.

Novosel nije išao za tim pa je vijest koja ga je obradovala saznao iz medija.

– Premda je to nešto što je bilo očekivano, meni je izuzetno drago što se to i dogodilo. Toni je bio unikatan igrač koji je sa svojom centarskom visinom mogao igrati sve vanjske pozicije jer je imao i sjajan šut i prodor. Štoviše, imao je smisla za igru, poput Kreše Ćosića koji je također više volio dobru asistenciju nego trpati u koš. S druge strane, Dražen Petrović je poput imenjaka mu Dalipagića bio stroj za koševe. Zapravo, Dražen je bio igrač neutažive gladi za koševima – ispričao je legendarni trener.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije