Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAMARIĆ NAJEFIKASNIJI

Hrvat iz Arabije najveće je otkriće 2023. godine. Dao je 20 golova uz transfer od 2 milijuna eura

Osijek: NK Osijek odradio trening na pomoćnom igralištu stadiona Gradski vrt
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/8
29.12.2023.
u 08:00

Marko Dugandžić u dresu bukureštanskog Rapida i saudijskog Al Taija postigao je 20 golova u 2023. godini. Ostvario je i transfer u S. Arabiju od dva milijuna eura

Svijet je ovih dana obišla vijest da je neuništivi Portugalac na pragu 39. godine, Cristiano Ronaldo, još jednom kalendarsku godinu okončao kao najbolji strijelac svijeta. Ronaldo je u kalendarskoj 2023. postigao čak 53 pogotka za Al Nassr i portugalsku reprezentaciju, a na ruku mu je u ovoj utrci išla ozljeda norveškog stroja za golove Erlinga Haalanda. Norvežanin je dogurao do 50 pogodaka ove godine, a potom propustio šest posljednjih utakmica Manchester Cityja i prepustio titulu Portugalcu. Ispred Haalanda još su se ubacili Francuz Kylian Mbappé iz PSG-a i Englez Harry Kane iz Bayerna s po 52 pogotka.

Istina, Manchester City ove godine još igra jednu utakmicu, 30. prosinca sa Sheffield Unitedom, no prema informacijama iz kluba, Haaland bi se na travnjak trebao vratiti u siječnju, pa Ronaldov primat ne bi trebao biti ugrožen. Portugalac je već bio najbolji svjetski strijelac 2011., 2013., 2014. i 2015., a Messi 2010., 2012., 2016. i 2018. godine, s tim da Argentinac ima čudesan rekordan učinak u 2012. godini: čak 91 pogodak.

GALERIJA Pelea je oduševio Zagreb, dinamovcu je rekao da dođe igrati za njega

Osijek: NK Osijek odradio trening na pomoćnom igralištu stadiona Gradski vrt
1/14

Pet za reprezentaciju

A tko je hrvatska zlatna kopačka za 2023. godinu? Nije teško pitanje, osobito u svjetlu činjenice da se Hajdukov kapetan Marko Livaja ove godine oprostio od reprezentacije i tako krunu predao – Andreju Kramariću! Njegov učinak u 2023. godini iznosi 22 pogotka: pet za reprezentaciju i 17 za Hoffenheim. Tih dragocjenih pet pogodaka za vatrene jedan je manje od Andrejeva učinka u blistavoj 2022. godini, ali opet dovoljno uvjerljivo za prvo mjesto među reprezentativcima, što bi žiri Večernjakova Nogometaša godine svakako trebao uzeti u obzir.

Na drugom mjestu poretka jedno je ne toliko zvučno ime: 29-godišnji Osječanin Marko Dugandžić u dresu bukureštanskog Rapida i saudijskog Al Taija postigao je čak 20 golova u 2023. godini. U njoj je ostvario i transfer u Saudijsku Arabiju od dva milijuna eura. Međutim, sve te brojke Dugandžića još nisu učinile reprezentativcem, niti je njegovo ime spomenuto u kontekstu vatrenih.

Marko Livaja bio je pobjednik ovoga neslužbenoga natječaja u 2021. i 2022. godini. U 2021. imao je 27 pogodaka na kontu, potom u sljedećoj čak 29, a 2023. godinu okončao je s 18 pogodaka – naravno samo u Hajdukovu dresu. Livaja je bio prvi strijelac Hrvatske lige u prošloj i pretprošloj sezoni, a i sada je na podjeli prvoga mjesta s Caktašem, Brodićem i Mierezom.

VEZANI ČLANCI:

Livaja se od reprezentacije bio neočekivano oprostio u rujnu, uoči kvalifikacijskih susreta s Latvijom i Armenijom, a upravo ti suparnici nudili su mu mogućnost povećavanja golgeterskoga učinka. Tako je Livaja zauzeo treće mjesto u ovome poretku, a igrače na podjeli četvrtoga mjesta možemo nazvati iznenađenjima: Luka Ivanušec i Ante Budimir, obojica po 17 pogodaka, što ih također gura među najznačajnije protagoniste hrvatskog nogometa u 2023. godini.

Krenimo od Budimira: njegov pogodak u utakmici s Armenijom u Zagrebu (u pobjedi 1:0) osigurao je Hrvatskoj plasman na Europsko prvenstvo, što, naravno, Antu čini povratnikom godine u nacionalnoj momčadi, u kojoj ga nije bilo još od Svjetskog prvenstva u Kataru. Međutim, Budimir na izmaku kalendarske godine zaslužuje ovacije i zbog 16 pogodaka za Osasunu, momčad koja je prošlu sezonu okončala na sedmom mjestu španjolskog prvenstva, ispred zvučnijih Athletica, Seville, Celte, Valencije, a Ante je bio njezin najbolji strijelac, zajedno s Argentincem Avilom. Osobit Budimirov plus njegove su godine – na leđima su mu 32, a čini se kako nikada nije bolji, spremniji i moćniji.

Četiri strijelca u Ligi prvaka

Luka Ivanušec? Vezist, a ima 17 golova na kontu: po jedan za reprezentaciju (protiv Latvije) i za Feyenoord (protiv Heerenveena) te 15 za Dinamo, među ostalim i jedan europski hat-trick (protiv Astane), dok je ipak najbolju utakmicu odigrao protiv Hajduka u veljači, kada je postigao dva pogotka. Ivanušec je bez sumnje jedno od najvećih otkrića 2023. godine, u kojoj se praktički zacementirao u Dalićevoj udarnoj postavi. Ne zaboravimo i kako je Luka u ranu jesen pretrpio tešku ozljedu i nije nastupao mjesec dana, što mu je uskratilo mogućnost napredovanja na ovoj rang-listi.

VEZANI ČLANCI:

Bruno Petković godinu je okončao s 15 pogodaka: tri za reprezentaciju (1 protiv Nizozemske, 2 protiv Latvije) te 12 za Dinamo. Bruno je imao izvanredan početak ove natjecateljske sezone pa je do kraja rujna već imao devet pogodaka na kontu, a onda se ozlijedio i propustio čak osam Dinamovih utakmica. Pa ipak, Bruno je u 2023. godini za jedan pogodak nadmašio svoj golgeterski učinak iz 2022. godine.

U poretku prve jedanaestorice našla su se i trojica mladih reprezentativaca, Roko Šimić, Matija Frigan i Marin Ljubičić s po deset pogodaka. Zanimljivo, 20-godišnji Roko Šimić bio je jedan od četvorice hrvatskih strijelaca u Ligi prvaka kroz cijelu kalendarsku godinu. Šimić je za Salzburg postigao pogodak protiv Benfice, a uz njega strijelci u tom natjecanju bili su Musa iz Benfice, Sučić iz RB Salzburga i Gvardiol, tada igrač RB Leipziga. •

Najbolji hrvatski strijelci u 2023.

Andrej Kramarić (Hoffenheim)       22

Marko Dugandžić (Al Tai)       20

Marko Livaja (Hajduk)       18

Luka Ivanušec (Feyenoord)       17

Ante Budimir (Osasuna)       17

Bruno Petković (Dinamo)       15

Fran Brodić (Varaždin)       14

Roko Šimić (RB Salzburg)       10

Mijo Caktaš (Osijek)       10

Marin Ljubičić (LASK Linz)       10

Matija Frigan (Westerlo)       10

NAPOMENA: Računamo pogotke za klubove, te za A i mladu reprezentaciju do 21 godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije