Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Tomas

''Glupo se unaprijed predati, neka se Amerikanci namuče''

\'22.08.2010., Zadar - Utakmica 4. Svjetskog kosarkaskog kupa, Hrvatska - Rusija. Marko Tomas u napadu. Photo: Filip Brala/PIXSELL\'
Filip Brala/PIXSELL
24.08.2010.
u 13:15

- Zadnjih nekoliko utakmica dobro smo šutirali, ali smo defenzivno "štekali". To je problem komunikacije u obrani.

Uz nespremne razigravače Ukića i Planinića, Marko Tomas nedvojbeno će biti igrač o kojem će najviše ovisiti kvaliteta igre Hrvatske na dolazećem Svjetskom prvenstvu.

Tomas je branič, visok 201 cm, koji igra najbolju obranu u Vrankovićevu sastavu i koji ima velike napadačke mogućnosti. No, stekao se dojam da se njima u pripremnim utakmicama nije dovoljno koristio.

– Ne treba forsirati na pripremnim utakmicama, treba nešto ostaviti i za SP. Najvažnije je da tamo dođem zdrav – kaže igrač koji se lani ozlijedio baš na pripremnoj utakmici i zbog toga propustio Eurobasket.

Moramo se čuvati potopa

Već prva utakmica na SP-u za Hrvate će biti i najveći ispit. Dvoboj s prvim favoritima za svjetsko zlato Amerikancima. Laici će se možda zapitati isplati li se za tu utakmicu ozbiljno pripremati ili je to trošenje vremena.

– Moramo se pripremiti za tu utakmicu kao da je posljednja na turniru. Jedino se tako možemo pripremiti i za ostale suparnike. Glupo bi bilo da se unaprijed predamo. Neka se oni dobro pomuče, a mi ćemo na tome psihološki zaraditi. Raspad sustava i vrlo visok poraz mogli bi biti kobni za daljnji tijek turnira.

Kako to treba igrati protiv Amerikanaca da se ne doživi potop?

– Trebamo odigrati jako pametno, u punom sprintu se vraćati poslije svakog ispaljenog šuta. Ako nas pet-šest puta u nizu lako iskontriraju, moglo bi se sve raspasti. Ključ su selekcija šuta i što manje izgubljenih lopti. Neka zabijaju pet na pet.

Ante mora biti agresivniji

Tomas je oprezan kada govori o realnom dometu ove pomlađene vrste.

– Realno je proći skupinu i ući u osminu finala. Sve iznad toga bio bi velik uspjeh. Kvalitetniji smo od Irana i Tunisa, nadam se bolji od Slovenaca. S Brazilom bismo se mogli nositi, to više što su nam peta utakmica pa će do dvoboja s njima rasti forma. U osmini finala iz skupine s kojom se križamo nastojao bih izbjeći jedino Argentinu. Iskusni su i dosta "peglaju" u obrani. Srbi su jako dobra momčad, no s njima bi se moglo igrati.

Uz Tomasa, nositelji igre trebali bi biti i Ukić, Tomić i Lončar. Nažalost, Ukić će na SP nedovoljno tjelesno spreman. Više od tjedan dana nije kondicijski radio jer ga muči ozlijeđeni gležanj.

– Roko nam jako nedostaje, pogotovo u tranziciji i u obrani. On je dosta visok razigravač pa možemo mnogo bolje obrambeno pokrivati. Sa svojim stilom igre on je slika i prilika igre kakvoj mi težimo. Sva sreća da ozljeda nije ozbiljnija.

Od Ante Tomića Marko puno očekuje. Ali i da bude agresivniji.

– Napad kod njega nije upitan i mnogo ćemo lopti spuštati na njega. On ima i viška talenta. No mora agresivnije pokrivati naša leđa kada se reket raširi, onda će i nama u prednjoj liniji biti lakše.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije