Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
US OPEN

Emma Raducanu ispisala povijest: Ovo je ispunjenje sna, naše vrijeme tek dolazi!

(SP)U.S.-NEW YORK-TENNIS-US OPEN-FINAL-WOMEN'S SINGLES
MICHAEL NAGLE/XINHUA/PIXSELL
13.09.2021.
u 10:00

- Hvala svima ovdje u New Yorku, učinili ste sve da se osjetim kao kod kuće još od prvog kruga kvalifikacija. Bilo je teško završiti meč u finalu.

Prva je kvalifikantica koja se okitila Grand Slam naslovom, druga je najmlađa pobjednica nekog Grand Slam turnira, nakon Marije Šarapove 2004. u Wimbledonu, prva je Britanka s osvojenim US Openom, nakon Virginije Wade 1977. godine...

Sve to krasi 18-godišnju Emmu Raducanu (rođena je 13. studenoga 2002. u Torontu), senzacionalnu pobjednicu US Opena, koja je uoči tog turnira bila tek 150. tenisačica svijeta (prije dva mjeseca čak 300.), a u ponedjeljak bit će 23. na WTA listi.

Bez izgubljenog seta

Savršena tri tjedna u Flushing Meadowsu Britanka rumunjsko-kineskog podrijetla zaokružila je pobjedom nad godinu dana starijom Kanađankom Leylom Fernandez sa 6:4, 6:3 u prvom finalu tinejdžerica na US Openu nakon 1999. kada je Serena Williams pobijedila Martinu Hingis sa 6:3, 7:6 (4). Imala je Britanka u tom meču i teških trenutaka, pogotovo u završnici drugog seta kada se poskliznula i raskrvarila koljeno, a potom je iskoristila tek treću meč-loptu, ali ni u završnom dvoboju nije izgubila set, kao ni u prethodnih devet mečeva, te je tako postigla fantastičnih 20:0 u setovima, što će teško itko ikad ponoviti.

(SP)U.S.-NEW YORK-TENNIS-US OPEN-FINAL-WOMEN'S SINGLES (210912) -- NEW YORK, Sept. 12, 2021 (Xinhua) -- Emma Raducanu of Great Britain celebrates victory after the women's singles final of the 2021 US Open between Emma Raducanu of Great Britain and Leylah Fernandez of Canada in New York, the United States, Sept. 11, 2021. (Photo by Michael Nagle/Xinhua) Michael Nagle Photo: XINHUA/PIXSELL
Foto: MICHAEL NAGLE/XINHUA/PIXSELL

Bez izgubljenog seta US Open je posljednja osvojila Serena Williams 2014. godine, ali bez kvalifikacija. Pa, pogledajmo taj nevjerojatni Emmin niz: u prvom kolu kvalifikacija (u kojem je prva nositeljica bila naša Ana Konjuh) nadjačala je Nizozemku Bibiane Schoofs sa 6:1, 6:2, a potom su bez osvojenog seta ostajale redom: Gruzijka Bolkvadze (6:3, 7:5), Egipćanka Sherif (6:1, 6:4), Švicarka Voegele (6:2, 6:3), Kineskinja Zhang (6:2, 6:4), Španjolka Sorribes Tormo (6:0, 6:1), Amerikanka Rogers (6:2, 6:1), Švicarka Benčič (6:3, 6:4), Grkinja Sakkari (6:1, 6:4) i napokon Fernandez (6:4, 6:3). Rekorderka po broju osvojenih gemova protiv Raducanu tako je postala Bolkvadze, koja joj je oduzela čak osam gemova. Gem manje dopale su Benčičevoj i Fernandez.

– Najbolji dan u mojem životu. Igrale smo vrhunski u finalu, a Leylah je u ova dva tjedna izbacila neke od najboljih igračica svijeta. Nadam se da ćemo se sučeliti u još mnogim finalima, na Grand Slam i ostalim turnirima. Hvala svima ovdje u New Yorku, učinili ste sve da se osjetim kao kod kuće još od prvog kruga kvalifikacija. Bilo je teško završiti meč u finalu, Leylah je zaista bila dobra suparnica i sjajno se borila. Puno mi je značilo to da su Tim Henman i Virginia Wade navijali za mene. Ženski tenis je doista kvalitetan, puno igračica može osvojiti najveće turnire. Nova generacija ići će stopama Billie Jean King i drugih legenda. Naše vrijeme tek dolazi – kazala je nova zvijezda ženskog tenisa.

O najdelikatnijim trenucima u završnici meča (servirala je za meč nakon što je prije toga na suparničin servis propustila dvije meč-lopte) rekla je:

– Leylah igra kvalitetno i uvijek se bori do kraja. Veliki je borac kao i ja, znala sam da moram dati sve od sebe. Molila sam se samo da ne napravim dvostruku pogrešku. I nisam. Smirila sam se i to mi je pomoglo – objasnila je.

Raducanu je počela trenirati tenis s pet godina kada se priključila Teniskoj akademiji Bromley u Londonu. Okušala se i u jahanju, košarci pa čak i motokrosu i kartingu, a voli i skijanje, golf i step. Samo nekoliko mjeseci uoči osvajanja US Opena položila je s odličnim maturalne ispite iz matematike i engleskog jezika.

Zaradila 2,5 milijuna dolara

Raducanu je dosad od tenisa zaradila 300 tisuća dolara, a u New Yorku je tom iznosu dodala još 2,5 milijuna dolara. Uoči US Opena, najbolji je rezultat postigla ove godine u Wimbledonu gdje je u osmini finala predala meč Ajli Tomljanović zbog ozljede, a i tada je do osmine finala došla bez izgubljenog seta. Pitanje je je li mogla osvojiti i Wimbledon da nije bilo te ozljede.

– Ovo mi je ispunjenje sna. Nakon meča sam samo gledala kako da dođem na tribine da sa svojim timom podijelim radost, da se izgrlimo i slavimo. O tome sam dosad samo maštala – djevojački je priznala Raducanu.

Komentara 1

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
10:53 13.09.2021.

Čudo. Veće od Ivaniševićeva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije