Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURBULENTNA SEZONA

Dinamo je bio prežaljen, na minus 12 iza Hajduka! Jakirovića su smjenjivali, a onda se sve okrenulo

Rijeka i Dinamo sastali se u 33. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
22.05.2024.
u 08:00

Plavi su u prosincu imali 12 bodova manje od Hajduka, a danas imaju 16 više od Splićana, u finalu su Kupa i stigli su do osmine finala Konferencijske lige

U nedjelju će u Maksimiru biti slavljenički, ali ne samo u Maksimiru; Dinamo će proslaviti naslov prvaka, 25. u Hrvatskoj, a slavlje će se nakon Maksimira i utakmice s Rudešom (17.30 sati) preseliti na zagrebačke ulice, plavi će ponoviti 2007. godinu kad su slavili vozeći se otvorenim autobusom sve do Trga bana Jelačića, gdje će se nastaviti veselica s navijačima, navodno uz renomirane glazbenike.

Kako će maksimirski stadion biti rasprodan, klub je organizirao i gledanje utakmice na videozidu na parkiralištu pored stadiona. Dakle, sprema se prava fešta bez obzira na to kako plavi danas odigraju uzvratnu utakmicu finala Kupa s Rijekom na Rujevici nakon maksimirskih 0:0.

A htjeli su smijeniti Jakira

Dinamov trener Sergej Jakirović najavio da će možda i oni, kao i Carlo Ancelotti, trener Reala, zapaliti cigare slaveći naslov prvaka.

Iako plavi imaju još tu današnju utakmicu koja im može donijeti i treći trofej u sezoni (osvojili su prvenstvo i Superkup), rezultat iz Rijeke, bude li i negativan, sigurno neće utjecati na nedjeljnu feštu. Naravno da bi bilo još ljepše slaviti i osvajanje Kupa, ali plavi su zaslužili veliku veselicu za kraj sezone. Zacijelo je bilo malo onih koji su prije nekoliko mjeseci vjerovali da bi u Maksimiru mogli na kraju slaviti. Bila je to izuzetno teška sezona za Dinamo, valjalo bi se vraćati daleko u povijest da bi se našla još jedna takva, možda skroz do one sezone kad su plavi igrali "ligu za bedaka".

Dovoljno se prisjetiti da je Dinamo početkom prosinca imao 12 bodova manje od tada vodećeg Hajduka, doduše i zaostale utakmice, da nije igrao dobro, da je jedva prošao skupinu Konferencijske lige koja je bila lagana, a u koju je došao nakon ispadanja od AEK-a u kvalifikacijama za Ligu prvaka pa od Sparte u kvalifikacijama za Europsku ligu. Kad je u zaostaloj utakmici s Lokomotivom proljeće otvorio porazom 0:3 od Lokomotive u Maksimiru, i oni malobrojni plavi optimisti gubili su nadu.

U toj turbulentnoj sezoni teško je živio Sergej Jakirović koji je došao nakon što je Igor Bišćan smijenjen poslije šokantnog poraza od AEK-a. Jakirovića su smjenjivali puno puta ove sezone, više u medijima nego u vodstvu kluba, a čelnici su o njegovoj smjeni ozbiljno razmišljali minimalno triput. Sam je razmišljao o odlasku nakon poraza od Ballkanija, a nakon debakla od PAOK-a 1:5 u Solunu i 0:3 u Maksimiru od Lokomotive bio je najbliže "cipeli". A pod takvim pritiskom nije lako raditi. Doduše, u tim pokušajima Jakirović je imao i pomalo sreće, Dinamo za njega nije mogao naći odgovarajuću zamjenu, imali su već i odštete koje su morali isplatiti ranijim otpuštenim trenerima Anti Čačiću i Igoru Bišćanu, a blagajna plavih u to vrijeme baš i nije bila baš nešto popunjena.

No Jakirović je, barem prema van, ostao miran, a svojim je radom očito kupio igrače jer, kad je Uprava već bila na korak do njegove smjene, igrači su stali uz njega, kapetan Arijan Ademi Upravi je rekao da je svlačionica uz njega. A to je jako važno, igrači dobro znaju s kim i kako rade, uz to vjerovali su u sebe i svoju kvalitetu, znali su da će doći njihovo vrijeme. Vjerovali su više od većine nas da na kraju mogu prvi proći ciljem i to su i ostvarili. Istina je da je Dinamo tijekom sezone igrao promjenjivo, da je gubio bodove tamo gdje to od njega nismo naviknuli, ali kad se približio rasplet, plavi su krenuli i projurili prvo preko Hajduka, a onda i preko Rijeke. I dok su se u Splitu odavno pripremali za konačno osvajanje naslova, dok se Rijeka s pravom nadala da će uzeti taj trofej jer je preuzela vodstvo i igrala najbolji nogomet, plavi su dočekali svoj trenutak i krenuli.

Pozdravite šampione

Nitko ne može reći da je nezasluženo, plavi su nanizali veliku seriju pobjeda, a dobili su i one ključne utakmice, s dvije pobjede na Poljudu (u prvenstvu i kupu) i pobjedom u Rijeci u ključnoj utakmici plavi su bili uspješni, a time se ne može još netko pohvaliti.

Ovo je samo još jedan dokaz da ne treba smjenjivati trenera nakon pokojeg lošeg rezultata, pogotovu ne trenera koji nije dugo u klubu. Jakirović je pohvatao konce treniranja Dinama, što nije nimalo lako i, kad je sve sjelo na svoje mjesto, onda je na kraju, u završnici sezone počeo marširati i na kraju projurio kao pobjednik ciljnom ravninom. I zato u nedjelju trebaju proslaviti, zaslužili su nakon svega što su prošli. Imaju prvenstvo, Superkup, igrali su u osmini finala Konferencijske lige, prije toga izbacili jaki Betis. Dakle, svi na balkone, pozdravite šampione u nedjelju.

 
 
Ključne riječi

Komentara 4

KU
Kujttim
09:09 22.05.2024.

Hajduk je smijenio Valdasa Dambrauskasa, Tramezzanija prozivao zbog Adidas jakne (Adidas je bio sponzor Dinama) i digli su kuku i motiku jer je Tramezzani nakon utakmice s Dinamom izmijenio dres s Lirimom Kastratijem. Zato je Hajduk tu gdje je. Tramezzani 3 puta u polusezoni pobijedi Rijeku, od toga 2 puta na Rujevici s 0-1, i oni ne nađu načina da obnove ugovor s njim. Žena Tramezzanija je bila bolesna, umjesto da joj nađu liječnika u Splitu, tu Talijanku nitko nije htio pregledati jer je njezin muž razmijenio dres s Kastratijem.

Avatar Castro
Castro
11:19 22.05.2024.

Ovo sto je Dinamo napravio u drugom dijelu sezone je za svaku pohvalu, kapa do poda. Tesko je sve to bilo ali sad je jos sladje. Kada bi veceras Rabuzinovo Sunce jos zasjalo u njihovim rukama bilo bi fenomenalno. I ako ne opet su fantasticni. Sretno.

GE
General1957
11:00 22.05.2024.

Bio na plus 12, ali Dinamo je imao dvije utakmice manje odigrane. Tako da vam Mathematik ne stima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije