Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svijetla budućnost

Danci i Hrvati – na obzoru novi rukometni klasik

'Denmark\'s Henrik Toft Hansen (R) attempts to score against Croatia\'s Ivan Nincevic during their Men\'s Handball World Championship semi-final match at the Palau Sant Jordi arena in Barcelona Januar
'MARKO DJURICA'
27.01.2013.
u 08:00

U sadašnjoj postavi imamo čak 10 igrača koji mogu odigrati dva olimpijska ciklusa (Marić, Duvnjak, Stepančić, Kopljar, Gojun, Ivić, Šprem, Mandalinić, Alilović, Čupić i Štrlek), a do Rija će sigurno igrati Musa, Horvat, Bičanić i Vuković

Utakmice između Hrvatske i Francuske bili su u posljednjih deset godina rukometni klasici. No, na pomolu je novi, između Hrvatske i Danske, jer Francuzi već imaju previše igrača kojima je više od trideset godina (Dinart, Omeyer, Fernandez, Narcisse, Karaboue, Guigou, Biosquet, Detrez) i samo četiri s manje od 25 godina (Accambray, Porte, N\'Guessan i Barachet) koji mogu računati da će igrati dva olimpijska ciklusa. Do Rija bi za Francusku mogli igrati, ali će tada i oni imati više od trideset godina, Karabatić, Honrubia, Abalo i Sorhaindo.

Novi klinci čekaju priliku

Danska danas ima pet igrača koji mogu igrati dva olimpijska ciklusa, i to su sve igrači prve sedmorke – Landin, Marukussen, Lauge, H. Toft i Hansen. Do Rija još mogu računati na Svana i Mollgaarda, a uskoro će u mirovinu Eggert, Lindberg, Noddesbo, R. Toft, Sondergaard i Nielsen. S obzirom na to da je Danska zemlja koja ima najviše osvojenih medalja u mlađim dobnim skupinama na europskim i svjetskim prvenstvima, uvjereni smo da neki novi klinci čekaju svoju priliku. Jer, Danci su aktualni svjetski kadetski prvaci, u Bosni i Hercegovini će ovog ljeta braniti juniorsko srebro iz Egipta. Na europskom prvenstvu do 18 godina prošle godine bili su treći. Ukupno su na svjetskim prvenstvima za kadete i juniore, od 1983. godine do danas osvojili deset medalja, od čega pet zlatnih. Na europskim prvenstvima su još uspješniji. Od 1996. do danas ukupno su osvojili 14 medalja od čega četiri zlatne. Prva velika generacija iz juniora pojavila se 1997. (Hvidt, Boldsen, Jensen, Jakobsen, Knudsen, Jorgensen, Laen, Boesen). I dok je Danska na ovom SP-u došla sa trojicom igrača koji su osvajali medalje na europskim i svjetskim prvenstvima za mlade u posljednje tri godine (Landin, Green i Markussen), Hrvatska je u Španjolsku došla s petoricom (Ivić, Šprem, Mandalinić, Stepančić, Marić). Gledajući našu današnju postavu imamo čak deset igrača koji mogu odigrati dva olimpijska ciklusa (Marić, Duvnjak, Stepančić, Kopljar, Gojun, Ivić, Šprem, Mandalinić, Alilović, Čupić i Štrlek), a do Rija će sigurno u pogonu biti Musa, Horvat, Bičanić, Vuković, a možda i \"veterani\" Lacković i Vori.

Francuzi najlošije stoje

Hrvatska je na posljednjim velikim natjecanjima u mlađim dobnim kategorijama bolja od vršnjaka iz Danske. Na EP-u 2010. bili smo prvi do 18 godina, a 2012. godine drugi do 20 godina. Na svjetskom kadetskom prvenstvu 2009. bili smo prvi, a dvije godine prije drugi. A mladi Francuzi? Na posljednjem europskom prvenstvu do 18 godina bili su dvanaesti, a do 20 godina osvojili su 14. mjesto. Posljednji veliki rezultat imali su 2011. godine kada su na svjetskom kadetskom prvenstvu u Argentini bili četvrti.

Komentara 1

VL
????
18:28 27.01.2013.

Jel ovi Danci koji gube 15 razlike u finalu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije