Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. 5. 1990.

Boban emotivno: Ja sam tada riskirao karijeru, ali pravi junaci su riskirali živote

Zvonimir Boban
Foto: Mimmo Carriero/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
1/7
13.05.2021.
u 10:06

"Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagirao na nepravdu koja je trajala godinama"

"Jugoslavija je bila na izdisaju i samo se čekalo kad će sve eksplodirati. U Hrvatskoj je prije utakmice Dinama i Zvezde na izborima pobijedila stranka koja se zalagala za neovisnost. No događaji 13. svibnja 1990. bili su uvod u najkrvaviji sukob u Europi nakon poraza nacista 1945. godine. Buduća zvijezda Milana Zvonimir Boban udario je policajca koji je prije toga napao jednog od navijača Dinama", napisao je CNN opisujući neodigranu maksimirsku utakmicu između Dinama i Crvene Zvezde u Maksimiru koju je uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Na toj listi, maksimirski događaj zauzeo je četvrto mjesto.

Izgredi su započeli kada su srpski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnatovića - Arkana počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledatelje. Tadašnja milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu na Sjeveru i utrčali na travnjak gdje je nastao kaos. Milicija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac, te vodeni top.

Jedan od najpamtljivijih trenutaka tih nemilih događaja zasigurno je skok Zvone Bobana, tada kapetana Dinama, na milicajca koji je udarao Dinamovog navijača.

Zbog toga je Boban kažnjen s devet mjeseci neigranja, a kasnije mu je smanjena na četiri mjeseca i izbornik Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji. "Sjećam se toga s ponosom što sam bio dio te priče, zajedno s Boysima i hrvatskim narodom. Tada sam riskirao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, riskirali su svoje živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagirao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici," rekao je Zvonimir Boban u jednom od intervjua.

Pogledajte video: Boban o neodigranoj utakmici Dinamo - C. Zvezda 1990.

Komentara 12

TA
Tackrla
12:24 13.05.2021.

Boban je naoravio sto treba i kada treba. Ta slika je usla u povijest kao primjer kako se treba suprostaviti miliciji koja je dosla podrzati srbe

MI
Mikiboy
12:38 13.05.2021.

Legenda bio i ostao. Naklon

PO
postolar
12:53 13.05.2021.

Ban Boban ! Podsječam ZG nounare da je prije utakmice u Zagrebu utakmica u Splitu Hajduk-Partizan prekinuta a sa Sjevera je Torcida probila “miliciju” i utrčala na teren skinula zastavu propaline od ržave i zapalila je. Bio sam na Sjeveru , stadion je grmio “Hrvatska liga” !!!💪 Sve je to bilo prije utakmice u Zagrebu. U Splitu nije bilo navijača iz BG, naravno u Split ih je bio strah doći. Kukavice su to najveće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije