Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Elf' na tronu

Götze zabio u 113. minuti i donio Njemačkoj četvrti naslov svjetskog prvaka!

Njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/21
14.07.2014.
u 00:10

Legendarna Maracana bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, na tribinama se nakrcalo 74.738 sretnika, a zanimljivo je da je na istom stadionu u finalu 1950., kada su igrali Brazil i Urugvaj, bilo čak 199.854 gledatelja!

Više od 100 tisuća Argentinaca došlo je u Rio de Janeiro u nadi da će u zemlji najvećeg rivala osvojiti naslov prvaka, ali kući su otišli razočarani. Njemačka je pobijedila 1:0 nakon produžetaka i osvojila naslov svjetskog prvaka. To im je četvrti put u povijesti da su podigli ovaj najvredniji trofej u nogometu, a pobjedu im je donijela zlatna zamjena Mario Götze.

Njemačka i Argentina treći put su se sastali u finalima SP-a, a to je bilo prvi put da su neke dvije reprezentacije po treći put odmjerile snage u finalima.

Higuain Mr. Promašaj

Legendarna Maracana bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, na tribinama se nakrcalo 74.738 sretnika, a zanimljivo je da je na istom stadionu u finalu 1950., kada su igrali Brazil i Urugvaj, bilo čak 199.854 gledatelja!

Mnogi su očekivali da će se "elf" na krilima fantastične pobjede protiv Brazila lako obračunati i s Argentincima, ali "gauči" su u prvom dijelu bili bolji. Higuain je imao sjajnu priliku u 21. minuti, bio je sam ispred Neuera, ali je pucao katastrofalno. Imao je dobru priliku i Messi, ali ni večeras nije uspio pronaći put do gola.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Pred sam kraj prvog dijela Höwedes je odlično pucao i pogodio vratnicu pa se na odmor otišlo s rezultatom 0:0. Već na početku nastavka Messi je u sjajnoj prilici pucao pokraj gola, a to je bila i najbolja šansa u nastavku.

A u 88. minuti dogodio se ključni trenutak, Joachim Löw iz igre je izvukao Klosea, kojem je ovo bio 24. nastup na svjetskim prvenstvima (samo Matthaus ima jedan više), a ubacio Götzea koji je u 113. minuti postigao pogodak vrijedan zlata. odlično ga je poslužio Schürrle, igrač Bayerna loptu je primirio prsima i matirao Romera te postao drugi najmlađi igrač Njemačke koji je zabio gol u finalu. Bio je ovo 18. pogodak "elfa" na ovom prvenstvu, a ukupno na turniru 171. Tako se ovaj Mundijal po broju golova izjednačio s rekordnim iz 1998. godine.

Argentina su u tim trenucima prvi put na ovom turniru našla u rezultatskom zaostatku, a primila je pogodak nakon 486 minuta! Ipak, iz te situacije nije se znala izvući...

Velike zasluge za ovaj naslov ima i izbornik Joachim Löw, osim što je odlično pripremio momčad, koja je doista na ovom prvenstvu pokazala najviše, večeras je i odlično mijenjao. Naime, dvojac s klupe zaslužan je za pobjedonosni pogodak, Schürrle je asistirao, a Götze zabio.

Veliki doček

Nijemci su tako osvojili svoj četvrti naslov prvaka, dosad su prvi na svijetu bili 1954., 1974. i 1990., kada su u finalu također pobijedili Argentinu. Maracana će zlatnim slovima ostati upisana u njihovu povijest, a ovo im je bila tek druga pobjeda u povijesti na ovom stadionu.

Nijemci su također postali prva europska reprezentacija koja je osvojila naslov na američkom tlu, a nastavili su dominaciju Europljana koji su osvojili posljednja tri naslova prvaka. U domovini im se priprema veliko slavlje, očekuje se oko 2 milijuna navijača na dočeku. Zaslužili su!

Finale:

Njemačka - Argentina 1:0 (Götze 113')

Komentara 242

SE
sestrićna
00:29 14.07.2014.

njemci su sretan narod sa sretnim vodstvom..domoljubni radišni i ostvaruju uspjehe na svim poljima..za razliku od nas koje se podjelilo 45 a skh i njihovi nasljednici te podjele održavaju i dobro žive na podgrijavanju tih podjela ..zato mi nikad nećemo biti kao njemci..

Avatar abraham73
abraham73
20:19 13.07.2014.

argentina igra finale u brazilu, to ti dodje koda hrvatska igra finale u srbiji.

BL
Blesavakokoš
00:23 14.07.2014.

Sa Hrvatskog stajališta je jedna prijateljska saveznicka zemlja pobijedila drugu bratsku katolicku prijateljsku zemlju. Jedino srbi mogu da tuguju jer mrze i jedne i druge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije