Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska u Sv. Martinu

Aco objasnio zašto igramo malo utakmica, a trening je pomaknuo zbog ovog...

Hrvatski košarkaši
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/15
06.08.2017.
u 18:30

Mladi Bender je na tragu onoga što smo od njega očekivali i sada se samo treba prilagoditi već homogenoj skupini igrača oko sebe.

Nakon što je sa svojim izabranicima odradio dovoljan broj treninga, košarkaški izbornik Aleksandar Petrović pristao je ponešto reći o prvom dijelu priprema za predstojeći Eurobasket. S obzirom na to da je to bio i tjedan najvećeg ovoljetnog toplinskog vala, samo po sebi nametnulo se pitanje kako su Petrović i njegovi štićenici sve to podnijeli.

– Klima je u hotelu, klima je u dvorani u kojoj treniramo pa u tim prostorima nemamo osjećaj te vreline. Uostalom, to je bio i osnovni uvjet zašto smo izabrali baš Sveti Martin. Doduše, u jednom trenutku čak ni klima u dvorani nije vukla kako treba, no onda je pala kiša i opet je sve funkcioniralo.

Ujednačiti tjelesna stanja

Kakav je dosadašnji radni učinak?

– Na dobrom smo putu. Nemam zamjerki i držim da ćemo u “uravnoteženom” stanju dočekati prve utakmice, 8. kolovoza s Francuskom i 9. kolovoza s Litvom.

Izbornik inzistira na izjednačenosti jer nisu svi na pripreme došli u jednakom stanju.

– Bilo je različitosti jer su jedni trenirali individualno, drugi su igrali u ljetnoj ligi, a treći za B reprezentaciju u Kini. No, vjerujem da ćemo drugi dio priprema, koji počinje 17. kolovoza, započeti u jako dobrom stanju.

Kakvi su izbornikovi prvi dojmovi o Draganu Benderu, mladom igraču koji bi mogao biti džoker?

– Na tragu očekivanog. Može dosta toga dati, no kao samozatajnom dečku, treba mu vremena da se adaptira na već homogenu skupinu igrača. Igrački ništa nije sporno.

Hoće li Bender moći igrati u paru sa Šarićem u visokoj liniji?

– Prerano je za to. Sada imamo druge prioritete. S obzirom na to da imamo tri “petice” i tri “četvorke”, igramo na prirodnim pozicijama, a ta opcija može biti neko naše dodatno taktičko oružje, no to je za drugu fazu priprema.

Na svojim prirodnim pozicijama igraju i svi vanjski igrači.

– Bez Hezonje i Babića, sada imamo prirodniju situaciju po pozicijama. Lani smo morali tražiti i igru bez razigravača, no sada osim Ukića imamo i iskusnog Popovića i mlađahnog Mavru.

I jedni i drugi, i braniči i centri, defenzivno najviše rade na obrani od takozvanog pick and rolla, od igre dvojica na dvojicu od koje se u današnjoj košarci sastoji većina napada suparnika.

– Na tome radimo od prvog treninga prvi dan priprema. “Pick” branimo “peticama” kao i prošlo ljeto jer osim Planinića to dobro mogu raditi i Žorić i Buva.

Osim što će imati najmanje dana za pripreme, Hrvatska će igrati i najmanje pripremnih utakmica (6). Je li i to dio izbornikove ideje da do idealne forme za eliminacijske utakmice Eurobasketa dođe i utakmicama u skupini?

– Imamo tri segmenta priprema. Prvi je dio priprema posao kondicijskog trenera Jure Šanga, drugi individualna tehnika i šut, a treći je segment igra. Već od drugog dana igramo na treningu petorica na petoricu, svaki dan sa sve više tranzicije. S obzirom na to da pripreme nikad nisu bile tako kratke, do forme moramo doći ubrzano. Za razliku od drugih koji će prve utakmice igrati nakon 10-12 dana priprema, mi u njih ulazimo nakon samo sedam radnih dana.

Magnetska zbog mira u kući

Zbog svega toga, Petrović u utorak i srijedu u Orleansu u susretima s Francuskom i Litvom namjerava pažljivo podijeliti snage.

– Nitko neće igrati više od 20 minuta, bez obzira na rezultat. On me ne zanima, već kako da što prije dođemo u pojedinačnu i kolektivnu formu.

S obzirom na to da je hrvatska reprezentacija jedna od starijih, pitali smo izbornika za zdravlje naših izabranika.

– Zasad je zadovoljavajuće. Ukić je imao spazam mišića, ali je zbog mira u kući otišao i na magnetsku rezonanciju. Simon se pak ne žali na leđa i govori da mu je svaki dan sve bolje. Kucnut ću o drvo da tako i ostane.

Baš kao i u petak, reprezentativci su i danas imali slobodno prijepodne, a večernji trening počeo je ranije nego obično (17 sati) kako bi stigli gledati nogometni derbi Dinamo – Hajduk.

Komentara 2

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
11:04 07.08.2017.

Aco majstore. Zna se da si navijač dinama pa sad možeš s malim olakšanjem nastavit pripreme !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije