Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'kad se prijatelji rastaju'

Stavros je u jednom od zadnjih intervjua otkrio detalje o poznatoj pjesmi: 'Prorekla je Domovinski rat'

04.05.2023.
u 13:11

Stavros je tada gostovao na Happy FM-u te se dotaknuo tema svog glazbenog i privatnog života. Tada je otkrio i da je pjesma 'Kad se prijatelji rastaju' kao i cijeli taj album nastao pred Domovinski rat.

„Svega će bit', al' prijatelja neće, svega će bit', al' neće biti sreće, svega će bit', pusti suza nek' teče, kad se prijatelji rastaju“, legendarni su stihovi koje je otpjevao Jasmin Stavros za koje malo tko ne zna. S druge strane, pak, malo tko zna kako je nastala pjesma 'Kad se prijatelji rastaju'. Naime, glazbenik koji nas je napustio nakon borbe s teškom bolešću, u jednom od svojih posljednjih intervjuu progovorio je o toj anegdoti. Stavros je tada gostovao na Happy FM-u te se dotaknuo tema svog glazbenog i privatnog života. Tada je otkrio da je pjesma 'Kad se prijatelji rastaju' kao i cijeli taj album nastao pred Domovinski rat.

- Rajko Dujmić nazvao me pred rat i rekao: 'Jajo, treba nam album Kad se prijatelji rastaju jer kreće rat.' Rekao sam: 'Što si ti neki prorok? Kakav rat? Idemo odmah u studio i u travnju moramo izaći s pjesmom.' I stvarno je rat počeo. Dujmić je prorekao i meni moju karijeru - rekao je tada Jasmin. 

Inače, Dujmić je zaslužan i za ime Jasmin Stavros. Naime, glazbenik se rodio u Splitu 1954. godine, a roditelji su mu dali ime Milo Vasić. Svoju bogatu karijeru započeo je sa samo 15 godina, a albume je krenuo snimati krajem 80-ih. Sve do tada bio je Milo, dok mu Rajko Dujmić nije dao umjetničko ime koje je on odmah prihvatio. Ime mu se toliko svidjelo da je svoje ubrzo zakonski i promijenio, a novo prezime bez problema prihvatila je njegova supruga Žarka. Ipak, njegovi roditelji nisu to prihvatiti.

– Kad je Rajko Dujmić izmislio ime Jasmin Stavros, odmah sam promijenio sve svoje dokumente. Moja supruga i djeca, svi se prezivaju Stavros. Moj pokojni otac znao je reći: O. K., sad se prezivaš Stavros, ali i dalje si moj sin! Majka je to teško podnijela. Pogodilo ju je to i nikada me nije nazvala Jasmine! Zvala bi me Milo, a najviše "srićo moja" – ispričao je jednom prilikom glazbenik. 

Inače, Stavros je dolazio iz glazbene obitelji. Pokojni otac bio je glazbenik, djed i brat su se bavili glazbom, a majka je pjevala u HNK Split. Završio je osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas). Također je dvije godine išao na sate solo pjevanja kod profesorice Ristić u Splitu koja mu je impostirala glas i naučila ga tehnikama pjevanja i disanja koje su mu omogućile ovako dugu pjevačku karijeru. Od dvanaeste godine svirao je bubnjeve, a s 15 godina profesionalno svirao u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), grupa More.

Godine 1973. počinje otkrivati jazz glazbu, a od 1978. godine radi kao studijski bubnjar u Jugotonu (današnja Croatia records). Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji. Surađivao je s brojnim poznatim glazbenicima, a najveći financijski uspjeh mu je donijela pjesma "Džuli", koju je snimio s Danijelom. Otišao je 80-ih godina u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Prije odlaska u Ameriku svirao je četiri godine udaraljke u HNK, a istodobno je snimao ploče te svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

Na ideju da postane pjevač došao je igrom slučajnosti 1986. godine kada je s Doris Dragović snimio duet ''U tebe se neću zaljubiti'' na ploči ''Željo moja''. Izvođač koji je trebao s Doris otpjevati duet nije došao, a preslušavši snimku, Jasmin je shvatio da nije samo talentirani bubnjar nego i dobar pjevač. Prvu ploču izdao je 1987. godine u suradnji s Rajkom Dujmićem i Stevom Cvikićem. Ploča je prodana u više od 50000 primjeraka, a prvi veliki koncert održao je devedesetima u Lisinskom. Ploča ''Ljubio sam anđela'' na kojoj je bio i hit "Umoran", dosegnula je platinastu nakladu dok su uglavnom svi ostali albumi imali zlatnu tiražu.

Novu autorsku suradnju ostvario je 2012. s Dušanom Bačićem koji je uveo novu svježinu velikim hitovima „Opala“ i „Ljubomorni ljudi“, po kojem je i nazvan Stavrosov album koji je izašao 2013.

U studenome 2017. godine izdao je novi album „Duga je noć“ kojem je posvetio puno pažnje i pomno birao pjesme koje će se na njemu naći. U prilog tome  govori i podatak da su na albumu radili sve redom autori koji su iznjedrili mnoge hitove za niz drugih izvođača.

Inače, Jasmin je sredinom ožujka otkrio kako se bori s karcinom kostiju. Tada je rekao da je zbog bolova u leđima otišao u bolnicu, a otkad je dobio dijagnozu nalazio se na bolničkom liječenju. 

– Krenulo je sve od čira na dvanaestercu. Onda su me operirali u Karlovcu. Nakon toga su ne pustili kući, međutim počela su me konstantno boljeti leđa. Nisam mogao više ništa. Zatim su me odveli u Vinogradsku, gdje su ustanovili da imam rak kostiju – kazao nam je glazbenik nakon što je vijest o njegovoj bolesti dospjela u javnost. Nakon Vinogradske, Stavros je prebačen u KBC Rebro, gdje je išao na terapije zračenjem. No, stanje se zakompliciralo, pa je zbog toga prebačen na Jordanovac gdje je sinoć i preminuo.

VIDEO Životna priča jednog od omiljenih glazbenika: Počeo je pjevati slučajno, a najveću zaradu donijela mu je 'Džuli'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije