Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak jasmina stavrosa

Umjetničko ime dao mu je Rajko Dujmić, a njegovu majku je to pogodilo: 'Nikada me nije zvala Jasmine'

Foto: Ivana Ivanović/ PIXSELL
1/25
04.05.2023.
u 10:36

Glazbenik je svima poznat pod imenom Jasmin Stavros, no to nije ime koje su mu dali roditelji. Naime, Stavros je rođen 1. studenoga 1954. godine u Splitu pod imenom Milo Vasić. Svoju bogatu karijeru započeo je sa samo 15 godina, a albume je krenuo snimati krajem 80-ih. Sve do tada bio je Milo, dok mu Rajko Dujmić nije dao umjetničko ime koje je on odmah prihvatio.

Vijest o smrti glazbenika Jasmina Stavros mnoge je ražalostila. Stavros je preminuo u srijedu u 69. godini života nakon teške borbe s karcinomom. 

Glazbenik je svima poznat pod imenom Jasmin Stavros, no to nije ime koje su mu dali roditelji. Naime, Stavros je rođen 1. studenoga 1954. godine u Splitu pod imenom Milo Vasić. Svoju bogatu karijeru započeo je sa samo 15 godina, a albume je krenuo snimati krajem 80-ih. Sve do tada predstavljao se kao Milo, dok mu Rajko Dujmić nije nadjenuo umjetničko ime Jasmin Stavros. Ime mu se toliko svidjelo da je svoje ubrzo zakonski i promijenio, a novo prezime bez problema prihvatila je njegova supruga Žarka. Ipak, njegovi roditelji nisu to prihvatiti.

– Kad je Rajko Dujmić izmislio ime Jasmin Stavros, odmah sam promijenio sve svoje dokumente. Moja supruga i djeca, svi se prezivaju Stavros. Moj pokojni otac znao je reći: O. K., sad se prezivaš Stavros, ali i dalje si moj sin! Majka je to teško podnijela. Pogodilo ju je to i nikada me nije nazvala Jasmine! Zvala bi me Milo, a najviše "srićo moja" – ispričao je jednom prilikom glazbenik. 

Inače, Stavros je dolazio iz glazbene obitelji. Pokojni otac bio je glazbenik, djed i brat su se bavili glazbom, a majka je pjevala u HNK Split. Završio je osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas).

Također je dvije godine išao na sate solo pjevanja kod profesorice Ristić u Splitu koja mu je impostirala glas i naučila ga tehnikama pjevanja i disanja koje su mu omogućile ovako dugu pjevačku karijeru. Od dvanaeste godine svirao je bubnjeve, a s 15 godina profesionalno svirao u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), grupa More.

Godine 1973. počinje otkrivati jazz glazbu, a od 1978. godine radi kao studijski bubnjar u Jugotonu (današnja Croatia records). Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji. Surađivao je s brojnim poznatim glazbenicima, a najveći financijski uspjeh mu je donijela pjesma "Džuli", koju je snimio s Danijelom. Otišao je 80-ih godina u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Prije odlaska u Ameriku svirao je četiri godine udaraljke u HNK, a istodobno je snimao ploče te svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

Na ideju da postane pjevač došao je igrom slučajnosti 1986. godine kada je s Doris Dragović snimio duet ''U tebe se neću zaljubiti'' na ploči ''Željo moja''. Izvođač koji je trebao s Doris otpjevati duet nije došao, a preslušavši snimku, Jasmin je shvatio da nije samo talentirani bubnjar nego i dobar pjevač. Prvu ploču izdao je 1987. godine u suradnji s Rajkom Dujmićem i Stevom Cvikićem. Ploča je prodana u više od 50000 primjeraka, a prvi veliki koncert održao je devedesetima u Lisinskom. Ploča ''Ljubio sam anđela'' na kojoj je bio i hit "Umoran", dosegnula je platinastu nakladu dok su uglavnom svi ostali albumi imali zlatnu tiražu.

Novu autorsku suradnju ostvario je 2012. s Dušanom Bačićem koji je uveo novu svježinu velikim hitovima „Opala“ i „Ljubomorni ljudi“, po kojem je i nazvan Stavrosov album koji je izašao 2013.

U studenome 2017. godine izdao je novi album „Duga je noć“ kojem je posvetio puno pažnje i pomno birao pjesme koje će se na njemu naći. U prilog tome  govori i podatak da su na albumu radili sve redom autori koji su iznjedrili mnoge hitove za niz drugih izvođača.

Dodajmo da je Jasmin sredinom ožujka otkrio kako se bori s karcinom kostiju. Tada je rekao da je zbog bolova u leđima otišao u bolnicu, a otkad je dobio dijagnozu nalazio se na bolničkom liječenju. 

– Krenulo je sve od čira na dvanaestercu. Onda su me operirali u Karlovcu. Nakon toga su ne pustili kući, međutim počela su me konstantno boljeti leđa. Nisam mogao više ništa. Zatim su me odveli u Vinogradsku, gdje su ustanovili da imam rak kostiju – kazao nam je glazbenik nakon što je vijest o njegovoj bolesti dospjela u javnost. Nakon Vinogradske, Stavros je prebačen u KBC Rebro, gdje je išao na terapije zračenjem. No, stanje se zakompliciralo, pa je zbog toga prebačen na Jordanovac gdje je sinoć i preminuo.

VIDEO Glazbenik Jasmin Stavros preminuo nakon borbe s rakom kostiju

 

Ključne riječi

Komentara 7

SL
slon
10:54 04.05.2023.

Iskrena sućut, veliki radnik i talent - uspijeh nije izostao.

DR
Draconic5
11:24 04.05.2023.

Nisam ljubitelj te vrste glazbe, ali nekako mi je bio drag taj čovjek.

BI
bikica7
10:45 04.05.2023.

Umro je veliki čovjek i veliki glazbenik, pokoj vječni daruj mu Gospodine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije