Naslovnica Showbiz TV

Ova scena je svima utjerala strah u kosti u prvoj epizodi serije 'Igra prijestolja'

Kako ovaj tekst izlazi jutro nakon sinoćnjeg službenog emitiranja za hrvatske gledatelje, ne trebamo se sramiti spoilera kojih su društvene mreže bile prepune već u prvim minutama premijernog emitiranja 'Igre prijestolja' na HBO-u.
16. travnja 2019. u 07:00 16 komentara 7755 prikaza
Foto: Profimedia
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon gotovo dvije godine čekanja jučer je prvom epizodom startala posljednja sezona kultne HBO-ove serije “Igra prijestolja”. Kako ovaj tekst izlazi jutro nakon sinoćnjeg službenog emitiranja za hrvatske gledatelje, ne trebamo se sramiti spoilera kojih su društvene mreže bile prepune već u prvim minutama premijernog emitiranja na HBO-u.

Igra prijestolja javili se problemi Interes za prvu epizodu finala Igre prijestolja iznenadio HBO

Nova saznanja

I nismo razočarani, dapače, riječ je o odličnom startu, ponovno su scenaristi D. B. Weiss i David Benioff pokazali svoju vještinu. Jer, pozornost su nam zadržali i bez viška šokantnih scena na koje smo navikli u prethodnim sezonama. Šok su ovaj put izazivali dijalozi glavnih likova. Tako je Jon Snow konačno doznao kako je legitimni nasljednik Željeznog prijestolja. Rekao mu je to njegov prijatelj Samwell Tarley, no tek nakon što je njemu Daenerys Targeryan priopćila kako mu je pogubila oca i brata. To je to što nas je svih ovih godina držalo prikovanima za ekrane, ta nepredvidivost i izravnost u dijalozima original je vjerojatno najpopularnije serije svih vremena. – U “Igri prijestolja” ili pobjeđuješ ili umireš – izrekla je još početkom serije Cersei Lannister rečenicu koju i dalje pamtimo te koja i još vrijedi. Jer, Bronn koji je izrastao u jednog od popularnijih likova, dobio je poseban zadataka, uručen mu je samostrel kojime treba likvidirati braću Lannistere, Tyriona i Jaimea. Poetska je to pravda za Cersei, sjećamo se da je Tyrion upravo samostrelom ubio vlastitog oca. Ni jedna od teorija o završetku serije nije u prvoj epizodi oborena, svi su likovi i dalje na životu, no može se naslutiti kako će priča teći. Vojska je Noćnog kralja već ušla duboko u Sjever, moguće i tako duboko da će se uskoro naći i pred Winterfellom, odnosno Oštrozimljem, kako je u nas prevedeno ime dvorca Starkovih.

Što je istina? Ovo je sedam teorija o kraju serije 'Igra prijestolja'

Što čeka one koji se ledenoj vojsci nađu na putu, vidjelo se u najsjevernijem dvorcu Last Hearth, sjedištu kuće Umber, koji je razrušen, a u njemu ostavljen čudnovat ali i stravičan simbol na zidu s posljednjim Umberom, Nedom u sredini. To je ujedno i jedina grozomorna scena prve epizode. Scenaristi su očito shvatili da zarobljavanje Yare Greyjoy nema potencijala, pa je ona oslobođena, no veću bi ulogu mogao imati Euron Greyjoy koji je, izgleda, dobro sjeo Cersei.

Možda najgledanija epizoda

Kulminacija je novi susret Jaimeja i Brana koji je proizveo jedan od nekoliko ‘ono kad...’ trenutaka serije koji su odmah završili na različitim memeima. Sve to, kao i nezaboravne Tyrionove šale, zeza Varysa kako je sretan što mu se na toj hladnoći ne mogu smrznuti jaja, ostavilo je pozitivan dojam na gledatelje kao i na kritiku. Na IMDB-u je epizoda dobila ocjenu 9,1, što znači da je općenito drže odličnom uvertirom u posljednju sezonu bajke o Westerosu.

Ekskluzivno Emilia Clarke: Kad sam pročitala scenarij zadnje sezone, satima sam besciljno lutala Londonom

Moglo bi se lako dogoditi da je to i jedna od najgledanijih, ako ne i najgledanija epizoda u seriji. Naime, osim dobrih dojmova društvene mreže proključale su i pitanjima zašto se HBO-ova aplikacija srušila odmah na početku emitiranja. Čini se kako je i HBO iznenadio interes publike za finalnu sezonu serije temeljene na zapisima Georgea R. R. Martina.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • Avatar Graničari Stari
  Graničari Stari:

  Zašto se odupirete upotrebi hrvatskih termina koji su odlični i udomaćili su se među obožavateljima? Knjige imaju zaista lijepi prijevod, pa i prijevod na HRT-u iako drugačiji je bio dobar. Zbilja ne vidim razlog osim malograđanštine.

 • lietuva:

  u prvoj epizodi IGARA prijestolja! Žalosno je da tako površno vladate materinjim jezikom.

 • evilelvis:

  spojleri? dovoljno je to bilo procitati i znati sve o kvaliteti clanka.