Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oproštaj

Obitelj i prijatelji oprostili su se od slavne glumice: Kada odlaze najveći nedostaje riječi i boli

Zagreb: Posljednji ispraćaj Sande Langerholz Miladinov
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/19
26.05.2023.
u 17:10

Emotivnim riječima od glumice Sande Langerholz oprostile su se glumice Bojana Gregorić Vejzović, Jasna Bilušić i Lela Margitić

Na zagrebačkom krematoriju danas su se uz članove obitelji od naše proslavljene glumice Sande Langerholz oprostili i njezini prijatelji i kolege, a govor su održale glumice Bojana Gregorić, Jasna Bilušić i Lela Margitić. 

- Kada odlaze najveći nedostaje riječi i neizmjerno boli, gospođa Sanda je u svom stvaralaštvu bila sjajna, posebna, energična i virtuozna. Imala sam čast je upoznati i ne samo gledati kao sjajnu glumicu nego i kao pedagoga. Dobila sam i privilegiju da me gospođa Sanda ugosti u svom domu kada me pripremala za predstavu "Chicago" i tada je bila virtuozna i sjajna, a ja sam upoznala njezinu britkost i duhovitost. Dok sam sumnjala i imala tisuću zamjerki na samu sebe, jednom je samo digla pogled i rekla: Ti sumnjaš u moju pedagogiju? - ispričala je Bojana Gregorić Vejzović u svom govoru prisjećajući se trenutaka koje je provela sa Sandom. 

Emotivne i lijepe riječi o glumici koja nas je napustila u 91. godini života rekla je i njezina kolegica Lela Margitić. 
- Sanda je bila najblistaviji u kruni koje je krasila naš ansambl, za kojega je Vladek govorio da posjeduje nešto veliko - sveti plamen. Voljela sam Sandu, bila je prelijepa, pametna, mudra, obrazovana, samosvjesna, jednostavna, marljiva i bila je veliki čovjek - rekla je glumica Lela Margitić.   Od Sande su se danas na zagrebačkom krematoriju oprostili i Krešimir Dolenčić, Ecija Ojdanić, Robert Orhel, Barbara Nola, Urša Raukar, Mirko Fodor, Ksenija Urličić, Željka Fattorini, Marija Nemčić, Sanja Marin, Zlatko Ožbolt...

Langerholz je rođena 18. srpnja 1932. godine u Zagrebu, a glumila je i u filmovima "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu" kao Renata, "Sasvim malo skretanje", "Slučajna romanca" (1962.)... Iza nje su i brojne kazališne i televizijske uloge. Ulogu je ostvarila i u Smogovcima gdje je glumila Nininu majku od 1983. do 1996. godine. Pojavila se i u ''Žutokljuncu'' kao operna pjevačica te u serijama ''Punom parom'', ''Čast mi je pozvati vas'', ''Obraz uz obraz'', ''Veliki i mali''...Na Državnoj muzičkoj školi 1954. završila je solo pjevanje, a studij glume 1956. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

VEZANI ČLANCI

Glumila je u Narodnome kazalištu Augusta Cesarca u Varaždinu, gdje je tumačila Nedu (M. Matković, Na kraju puta), Antigonu (J. Anouilh) i Abru (J. Steinbeck, Istočno od raja) te u Zagrebačkome kazalištu lutaka, a 1960. postala je stalna članica zagrebačkoga kazališta Komedija. U tome je kazalištu ostvarila najveći broj uloga, napose kao glumica – pjevačica u mjuziklima. Tumačila je Katarinu (C. Porter – Sam i Bella Spewak, Poljubi me, Kato), Aldonzu (Dale Wasserman – Mitch Leigh, Čovjek iz Manche), gđu Pinella (L. Pirandello, Čovjek, zvijer i krepost), Cleu (P. Shaffer, Crna komedija), Karen, Muriel i Normu (N. Simon, Hotel Plaza), Ninu Filipovnu (M. Grgić – A. Kabiljo, Jalta, Jalta), Lucreziju Borgiu (B. Senker – T. Mujičić – N. Škrabe, Novela od stranca), Karolinu Liebherz (J. Freudenreich, Graničari), Anu Skok (F. Hadžić, Češalj).  Glumila je u nizu predstava legendarnog Teatra u gostima i Glumačke družine Histrion. Bila je i voditeljica televizijske emisije "Ekran na ekranu".

VIDEO Život Tine Turner obilježile su tragedije, a najviše su je shrvale smrti sinova Craiga i Ronnieja

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije