Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako sad izgledaju

Grupa E.N.I. predstavila nas je na Eurosongu '97., a sada se na scenu vraćaju ljubavnom pjesmom

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/9
04.06.2018.
u 07:00

Kada nam nedostaje zajedničko muziciranje, postanemo motiviranije da nađemo novu pjesmu na kojoj onda s užitkom radimo, snimimo i pustimo je dalje u život, kažu cure iz grupe E.N.I..

Jedna od najpopularnijih riječkih pop grupa ponovno kreće u osvajanje radijskih top ljetvica. Nakon Mare Pogibejčić, ‘Oči su ti ocean’, ‘Traži se dečko’ i mnogih drugih uspješnica, grupa ENI vraća se na glazbenu scenu pjesmom ‘Van kontrole’, a njome najavljuju i proslavu 20 godina karijere.

U intervjuu raspjevane djevojke Ivona Maričić, Nikolina Tomljanović, Elena Tomeček Zdjelar, Iva Močibob otkrivaju sve o novim planovima, svirkama, spotu i životu izvan svjetala reflektora.

Čemu se najviše veselite povratkom na scenu?
Ivona: Razumijem kako to može izgledati vanjskom promatraču, ali novi singl za nas četiri ne znači povratak na scenu, mi smo na svoj specifičan način stalno prisutne, ali isključivo kroz singlove, odnosno, kako mi to u šali kažemo, kroz radioaktivnost. Veselimo se još jednom novom singlu koji pomalo zatvara cjelinu novog albuma.

Što vam je najviše nedostajalo?
Ivona: Slijedom prvog odgovora, ne očekujemo velike promjene koje će se zadesiti promocijom novog singla. Kada nam nedostaje zajedničko muziciranje, postanemo motiviranije da nađemo novu pjesmu na kojoj onda s užitkom radimo, snimimo i pustimo je dalje u život. Taj dio bavljenja glazbom smo zadržale, a neke popratne stvari svele na minimum, to je naš recept za dugovječnost.

Hoćete li ostati vjerni svom stilu ili možemo očekivati nešto drugačiji zvuk od onog na koji smo navikli?
Ivona: Da, ostajemo vjerne svome stilu, opet ćete čuti nešto drugačiji zvuk. Mi se uvijek krećemo po širokim teritorijima popa, nekad je to mekši, nekad tvrđi zvuk koji koketira s rockom, ali naš stil najviše određuju naša četiri vokala, radi kojih svaka pjesma ima taj neki  prepoznatljivi ˝eni zvuk˝.

Kada se osvrnute na karijeru, na što ste najponosniji?
Nikolina: Prije svega ponosna sam na dugih 21 godinu. Nismo se same našle i formirale bend, nismo prethodno bile prijateljice. Voditeljica Putokaza je formirala E.N.I. a mi smo se toliko dugo održale zajedno na sceni, skupa rasle, postale obitelj. Pobjeda na Dori, Eurosong, osmi album na vidiku, puno pjesama, puno divnih suradnji, divan obljetnički koncert prošle godine povodom 20 godina na sceni. Ma na sve sam ponosna.

Nedavno je završio Eurosong na kojemu ste i vi 1997.godine imale prilike prisustvovati. Biste li ponovile? Kako komentirate današnji Eurosong?
Nikolina: Predstavljati Hrvatsku? Naravno, zašto ne? Iskustva s Eurosonga su divna. Iako, moram priznati, draži mi je Eurosong ranijih godina. To je sad prvenstveno show, naglasak se ne stavlja toliko na pjesmu i izvođača koliko na spektakl.

Kao grupi, koji period vam je bio najteži?
Nikolina: Pa vjerojatno prije objave albuma Da capo i singlova poput Ti si moja ruža, Rijetko se vidjam s djevojkama... Zapravo, dogovorno smo se odvojile od voditeljice Mirande Đaković i nismo znale odmah kud i kako dalje. Srećom, Dallas Records je znao pravi put za nas.

Koje su vam vaše najdraže pjesme?
Nikolina: Puno ih je zaista. Od ‘Mare Pogibejčić’ do ‘Ne žuri djevojčice’ i dueta s Oliverom Dragojevićem do ‘Traži se dečko’, ‘Crne kutije’, ‘Prekrasnog dana’ i naravno, posljednjeg singla.

Okusile ste se u solo vodama. Koja je najveća razlika između solo karijere i one u grupi?
Nikolina: Ha, ha, što nema Ive da me podsjeti na tekst. Imala sam veliku tremu prvi put samostalno nastupati, sama na bini, bez potpore, nema mjesta ni jednoj maloj pogrešci. Ali, možda kad si sam, lakše je uskladiti sve obveze

Družite li se privatno?
Iva: Družimo se uvijek kad nas glazbene obaveze na to potaknu. Tada izmijenimo sve novosti koje nam se događaju, a i često komuniciramo porukama.  Znamo se već 21 godinu, odrasle smo zajedno. Kao obitelj. Neke se od nas viđaju češće, neke rjeđe, ali uvijek smo u kontaktu. Podrška smo si i u svim poslovnim i privatnim pothvatima. 

Koja je među vama najveći kritičar?
Iva: Hmmm...kako kada, kako za što. Svaka od nas ima svoje kriterije (u mnogome se preklapaju) i mislim da inače imamo visoke kriterije kad je odabir pjesama u pitanju i bez ustručavanja se kritički osvrćemo na ono što smo izvele i kako smo izvele. Nakon toliko godina rada možemo dosta objektivno procijeniti koliko dobro ili loše napravimo nešto što napravimo. Ponekad različito gledamo na neke stvari, ali u tome je čar. Takav način rada uvijek ti pomaže da ne budeš isključiv i da sagledaš istu situaciju i iz neke druge perspektive. 

Objavile ste novi singl. O kakvoj je pjesmi riječ?
Iva: Pjesma se zove “Van kontrole”. Tekst i glazbu potpisuje Vladimir Tomić. U aranžmanu su se Vladimiru pridružili Darko Terlević i Matej Zec koji potpisuje i produkciju. Sve su to ljudi koje jako dugo znamo, a i oni dobro znaju nas. Čini mi se da se dogodila lijepa kemija u pjesmi, nekako su momci pogodili senzibilitet koji odgovara E.N.I. zvuku. Singl je, naravno, ljubavni i govori o osjećaju koji poželimo u nekom trenutku kad veza uđe u rutinu. Doziva ljubav koju ne treba krotiti, onu neobuzdanu, slobodnu. Kombinacija takvog teksta i ugodnog electro-pop zvuka idealna je za ljeto koje je krenulo. Snimili smo i video za ovaj singl. Režirala ga je Kristina Barišić. Zamišljen je kao hommage pop art-u i electric osamdesetima, gdje sve pršti od boja i senzualnosti. Detalji koji ističu ženstvenost uvelike pridonose vizualnoj priči koja u prvi plan stavlja ženu u naponu svoje snage, a toga je itekako svjesna.

Neke od vas su i majke. Je li teško balansirati između majčinstva i karijere, posebice glazbene?
Nikolina: Majčinstvo i karijera, kao i sve drugo, mogu ići skupa. Samo je potrebna dobra organizacija i “baka” servis.

Možemo li vas očekivati na nekoj ljetnoj turneji?
Iva: Ljetna turneja nam nije u planu. Radit ćemo na promociji singla i spota i uživati u ljetu. 

1/11

Komentara 3

KR
kruti218
08:42 04.06.2018.

jel drug zoka sponzor nove pjesme, ili on(a)e njemu?

PU
paul-umpe
09:33 04.06.2018.

znamo se jako dobro iz Ecade....

IH
iron.hide.54966
08:51 04.06.2018.

Ajde nemojte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije