Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Estrada

”Bella Ciao” pjevali su Waits, Shaw, Milva, Montand i mnogi drugi, a svi su oni, ako još niste znali – komunisti

Kao što su neki postali veći katolici i od samog pape, tako je još više njih postalo manjim komunistima i od samog Tuđmana, pa i pjesmu koju su nekad možda pjevali, danas proglašavaju “krivom”, a ne sebe.
04. veljače 2020. u 19:53 6 komentara 3357 prikaza
Rijeka EPK
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Tom Waits pjevao je nedavno “Bella ciao”, a pjevali su je i Sandie Shaw, Milva, Yves Montand i mnogi drugi. Postoje snimke na kojima se to jasno čuje i vidi, a svi su oni, ako još niste znali – komunisti. Bio bi to novopronađeni zaključak nekih nakon što je spomenuta pjesma izvedena na zatvaranju otvaranja manifestacije “Rijeka europska prijestolnica kulture”.

hrvoje horvat Ambicije Micka Jaggera doživjele su popriličnu nezainteresiranost široke publike

I što je najbolje, bila je to dobra izvedba, zanimljivo postavljena, ali, naravno, ne govorimo ovdje o umjetničkom dojmu i sličnim kriterijima, nego o crvenoj krpi koju neki ne samo da vide, nego jedva čekaju kako bi nas upozorili na skorašnju apokalipsu; komunizam ne samo da se vraća, nego nije ni otišao, Jugoslavija nije nestala, nego je tu kraj nas, na moru pod Učkom i vrijeme je da se svi zbog toga zabrinemo. Sve to u vrijeme dok se na prvom programu HTV-a tjedno emitira dokumentarna serija “Predsjednik” u kojoj se više nego nekoliko puta, zapravo stalno, tvrdi da je prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman bio  komunist. I partizan, dapače. No, ako to njemu nije bilo problem da postane predsjednik, gdje bi bio problem da pjesma koju je i on vjerojatno pjevao danas doživi takvo osporavanje nekih njegovih sljedbenika?

HRVOJE HORVAT Bit će gostovanja, ali zbog Brexita mogli bismo ostati 
bez Dimensionsa i Outlooka

Kao što su neki postali veći katolici i od samog pape, tako je još više njih postalo manjim komunistima i od samog Tuđmana, pa i pjesmu koju su nekad možda pjevali, danas proglašavaju “krivom”, a ne sebe. No, neke pjesme važnije su od drugih, ne zbog izbora glazbenih kritičara nego zbog povijesne uloge, značaja i pozicije koje su stekle tijekom desetljeća. Pa je tako “Bella ciao” izvedena na otvaranju EPK Rijeka, ponovno isplivala kao jezičac na vagi kojim su “Riječke pičke” – pardon, ali radi se o pjesmi Leta3 – naizgled podijelile javnost. No, nije pjesma podijelila javnost, već samo izazvala njezin zločesti dio kolokvijalno nazivan “desnicom”, koji se protupametnim tumačenjima sam trpa u ladicu nerazumnih. Dio komentatora opet je nakon otvorenja EPK Rijeka tu protestnu, radničku narodnu pjesmu iz 19. stoljeća, koju su pjevali i talijanski antifašisti u 2. svjetskom ratu, proglasio još jednim dokazom komunizma kojim nam Rijeka opet podvaljuje, a nitko da je kazni.

imena za plakati Bi li Cijelo dugme i Pony Cetinski bili jednako popularni?

Tim nepotrebnije jer su državne strukture i ministarstva jasno potpomogli program EPK Rijeka i šteta je da se osim ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek i drugi nisu više javno hvalili time. Imalo bi čak i smisla raspravljati o tome kad bi argumenti do neke mjere bili zdravorazumski, ali radi se o banalnim interpretacijama koje teško mogu imati uporište u stvarnosti i kulturnoj javnosti.  Jer, onda bi i Tom Waits i mnogi drugi koji su spomenutu pjesmu pjevali bili osvjedočeni komunisti. Premda je i vrapcima jasno da komunizma nema ni u naznakama, pobjegao je i davno nestao pred navalom domoljublja čiji se protagonisti iza domoljubnih izjava skrivaju u još većem komunizmu nego što smo ga imali, i javnim novcem poreznih obveznika pune džepove, dodaju četvorne metre, ponosno držeći ruku na srcu dok svira himna “Lijepa naša”.

HRVOJE HORVAT Briljantnim novim albumom Edo Maajka punim se gasom vratio na scenu

To je kod nas vjerojatno najveći komunizam od svih, a ovo s “Bella ciao” više pripada kulturi i prošlosti koju takvi žele izbrisati, dakako, sa srcem na ruci dok svira himna ili u crkvi u koju vjerojatno prije 1991. nisu išli. No, kao što ni spomenuta pjesma nije kriva i nema veze sa zločestim impresijama nekih, možda je najbolje u vezi s tim, ili sa zastavom SFRJ na vremenskoj crti riječkog EPK, navesti komentar koji smo čuli; ne možemo prebrisati povijest. Drugim riječima, činjenice su činjenice, bez obzira na to što neki mislili o njima.

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • reckakultura:

  Ne radi se o pjesmi nego o zapišavanju teritorija. Jasno su nam pokazali da je tamo Jugoslavija u kojoj samo jugosloveni trebaju smiju vladati.

 • Avatar gospar
  gospar:

  A sto je sa poklicem u boj....u bojj iz opere N.Š.Zrinskog to nije prikladno pa se brisalo zamislite da netko promjeni rijeći u Marseljezi nemoguce jer oni su francuzi, kod nas moguce.

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  vjerovatno i Simo Dubajić nakon posla....