Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.03.2019. u 18:42

Za sada se zna da dolaze Jon Spencer & the Hitmakers, Young Gods, Flogging Molly, Black Rebel Motorcycle Club, Foo Fighters, Diana Krall, Eros Ramazzoti, Whitesnake, Michael Bublé, uz jaku ponudu ostalih festivala

Mogli bismo parafrazirati staru pjesmu Parafa “A dan je tako lijepo počeo” i kazati da je godina jako lijepo počela. Barem što se tiče najava koncertnih gostovanja, čini se da domaća publika ni 2019. neće ostati uskraćena za dobru ponudu inozemnih rock i pop-koncerata koja se svaki tjedan nadopunjuje.

Te zadržati koju kunu u džepu, s obzirom na to da su cijene domaćih ulaznica daleko povoljnije od onih u inozemstvu, a i ne treba putovati. Naravno, velike priče poput dva nastupa Davea Grohla i američkih Foo Fightersa u pulskoj Areni idućeg lipnja privukle su najviše medijske pozornosti, a tu su i velike festivalske pozornice koje će u paketu predstaviti veća, pa i najveća imena koja ove godine putuju Europom.

No, za sve one koji nisu skloni samo kampanjskom, jednokratnom prolasku najspektakularnijim koncertima, već od početka godine nudi se itekako dobrog sadržaja koji nije uputno, a niti upitno, propustiti.

Omiljeni Bowiejevi glazbenici

Nakon što je prošli tjedan, jedanaest godina nakon nastupa na ukinutom Rokajfestu, u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupio Evan Dando s onime što je ostalo od Lemonheadsa, uskoro u Vintage Industrial Bar, 22. ožujka, dolazi još jedan iz gornjeg doma svjetske rock-scene, ali puno aktivniji i aktualniji.

Gitarist Jon Spencer s novom postavom Hitmakers, vlasnik franšize Jon Spencer Blues Explosion zadnji je put prije nekoliko godina održao sjajan nastup u krcatoj dvorani Jedinstva pored Močvare, ali su i njegovi “off” projekti, poput Heavy Trasha koji smo pred desetak godina vidjeli u dvorani Boogaloo samo njemu svojstveni spektakli. Zbog čega ne treba nimalo sumnjati u domete s pratećom postavom Hitmakers.

Jedni od najznačajnijih predstavnika industriala, švicarski Young Gods 5. travnja u Močvaru će privući sve poklonike benda koji je uz Ministry i Nine Inch Nails reprezentativan protagonist žanra, a koje su i David Bowie i U2 navodili kao omiljene glazbenike. Black Rebel Motorcycle Club nastupaju u Tvornici 13. lipnja, a irsko-američki Flogging Molly vraćaju se u Zagreb na početku ljeta, 1. srpnja u Tvornicu kulture, gdje će napraviti vruću feštu po kakvima su poznati. Na Šalati će pak 5. kolovoza nastupiti Skunk Anansie.

Iako je riječ o “mješavini” domaćih i inozemnih glazbenika, zbog međunarodnih projekata Matije Dedića i suradnje s prestižnim glazbenicima, jedna od najvećih proljetnih poslastica bit će zagrebački koncert Matije Dedića u dvorani kina Studentski centar, u kojoj nastupa sa slavnim bubnjarem Petera Gabriela Manu Katchéom i basistom Rômulom Duarteom. Kad sam prošlog ljeta bio u Parizu na koncertu Jacka Whitea, slučajno sam u gradu sreo Matiju koji je upravo snimao novi album s Katchéom, a koji će 13. travnja promovirati na jednom od najznačajnijih ovogodišnjih jazz koncerata kod nas.

Na ljetnoj pozornici Opatije 16. srpnja nastupa pijanistica Diana Krall, koja je pred nekoliko godina već napunila zagrebačku Cibonu. Njezin suprug, znameniti kantautor Elvis Costello, lani je trebao nastupiti u pulskoj Areni, ali je zbog zdravstvenih problema otkazao cijelu turneju. No, Costello je već bio u Zagrebu, mada to mnogi nisu znali, upravo s Dianom Krall kad je dva dana čuvao njihovu djecu i izbjegao sve rock-kritičare koji bi ga lovili po gradu da menadžment i domaći organizator nije uspio sačuvati tajnu o Costellovu boravku u Zagrebu.

Odmah iza nje Opatija se upisuje s još jednim pop-gostovanjem, Erosa Ramazzottija koji na Ljetnoj pozornici nastupa 15. kolovoza, nakon što je prije desetak godina nastupio u Areni Zagreb.

Stara škola hard rocka

Tko uz staru školu popa voli i staru školu hard rocka, moći će na zagrebačkoj Šalati pogledati nastup Davida Coverdalea i njegovih Whitesnake 3. srpnja na Šalati, a na kraju ljeta, 16. rujna u Arenu Zagreb nam dolazi nešto suvremenije, kanadski pjevač Michael Bublé.

I na kraju, pitanja kako će se Brexit odraziti na Hrvatsku, barem što se tiče glazbe, odgovor dobiva u činjenici da su ovogodišnji festivali Dimensions i Outlook u Puli, početkom rujna, najavljeni kao posljednji na lokaciji Punte Christo. Upravo zbog sudjelovanja engleskih organizatora na ova dva sjajna festivala koji se održavaju osam i dvanaest godina, budućnost masovnih dolaska britanskih i drugih turista ostaje upitna dok se Brexit ne dogodi ili odgodi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije